Record absolut de solicitări, pentru testare, la Ambulanța Galați
Foto: Marian Calestru

Record absolut de solicitări, pentru testare, la Ambulanța Galați
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 pune în mare dificultate activitatea unor instituții sanitare-cheie din județul Galați. Din cauza numărului foarte mare de solicitări pentru testări la domiciliu, activitatea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Galați a fost dată cu totul peste cap. Pentru a face față numărului mare de apeluri, angajații au fost chemați la serviciu din timpul lor liber, iar la unele cazuri se ajunge mai târziu decât în mod normal.

Aproape 200 de solicitări de testare la domiciliu pentru COVID-19 au fost înregistrate la dispeceratul Ambulanței Galați, într-o singură zi. „Într-un interval scurt de timp, numărul solicitărilor pentru testare la domiciliu s-a dublat. Din păcate, am depășit astfel recordul negativ din valul patru al pandemiei. De aceea, pentru a putea face față, am mobilizat echipajele aflate în turele libere. Mai exact, am adus patru echipaje de acasă, întrucât aveam deja o listă de așteptare care se întindea deja pe două-trei zile. Îi rugăm pe gălățeni să înțeleagă că serviciile noastre sunt suprasolicitate cu cazuri de urgențe medicale obișnuite, dar și cu cazuri de pacienți COVID-19, iar testările nu pot fi astfel o prioritate maximă. Există și alternative, la ora actuală: avem centrele de permanență, care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru testare, există medicii de familie, care și ei pot face testări. Îi rugăm de aceea pe pacienți să consulte pagina CAS Galați (http://www.casan.ro/casgl/), precum și pagina DSP Galați (https://www.dsp-galati.ro/), pentru a vedea alte opțiuni”, a declarat doctorul Mihai Polinschi, directorul medical al SAJ Galați.

În Dispeceratul Ambulanței, telefoanele sună fără încetare. „V-am înregistrat apelul și un coleg vă va suna înainte de a veni să vă testeze. Cam în două-trei zile. Testăm și noaptea, să știți”, spune o dispeceră.

Doctorul Ramona Ionașcu, medic la Ambulanța Galați, spune că orele suplimentare petrecute la serviciu au devenit deja o obișnuință. „Noi, ca echipaj, facem 40 de recoltări pe tură, într-un interval de opt ore. Depășim însă cu multe ore programul normal de muncă. Venim și din libere, pentru a încerca să acoperim cazurile grave. Sunt mult mai multe solicitări decât în valul patru”.

Presiunea pusă astfel pe SAJ Galați ar putea fi micșorată, dacă oamenii ar apela și la medicii de familie care fac testări rapide. „Din păcate, oamenii nu sunt în cunoștință de cauză că, în momentul de față, testarea rapidă pentru COVID-19 se poate face și la cabinetele medicilor de familie. Noi am încercat să mediatizăm oamenilor de pe lista proprie acest aspect. Important este ca toate persoanele care știu că au simptomatologie de răceală sau care știu că au intrat în contact cu o persoană depistată COVID-19 să se prezinte la un centru autorizat pentru a fi testate, astfel încât să încetinim această avalanșă de noi îmbolnăviri și să punem capăt pandemiei”, a spus medicul de familie Valentin Boldea.

Și echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați au fost mobilizate pentru ca situația să poată fi ținută sub control. „Pe fondul creșterii solicitărilor pentru testare, am detașat echipaje în sprijinul Ambulanței, pentru a merge cu echipa de testare, un echipaj pentru a merge cu echipa de vaccinare la persoane care nu se pot deplasa, precum și cu mijloace de transport, pentru aducerea testelor de la Constanța la DSP Galați și de la DSP către Inspectoratul Școlar Galați”, a precizat Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Citit 3890 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Februarie 2022 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.