Pierdere pentru lumea medicală. A murit doctorul gălăţean Alexandru Ritivoiu

Pierdere pentru lumea medicală. A murit doctorul gălăţean Alexandru Ritivoiu
Foto: meps.ro
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Doctorul Alexandru Ritivoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi medici ORL-işti din Galaţi, a încetat din viaţă, miercuri dimineaţă, la vârsta de 76 de ani. Pe parcursul unei cariere întinse pe mai bine de cinci decenii, Alexandru Ritivoiu a operat zeci de mii de pacienţi şi a salvat nenumărate vieţi.

Alexandru Ritivoiu s-a născut la Bucureşti, pe 24 iunie 1945, într-o familie de medici. Îl însoţea deseori pe tatăl său la spital, când acesta era de gardă. După liceu, alegerea Facultăţii de Medicină din Bucureşti a părut astfel un lucru firesc. Pe lângă lungile ore de studiu dedicate ştiinţelor medicale, tânărul Alexandru Ritivoiu era pasionat şi de atletism. Sportul a fost cel care i-a oferit prilejul să vadă pentru prima oară Galaţiul, oraşul în care avea să profeze Medicina până la finalul carierei.

A venit ca medic specialist în otorinolaringologie (ORL) la Spitalul de Copii din Galaţi, în 1976. Pe parcursul carierei, a operat zeci de mii de pacienţi copii.

În anii de după Revoluţie, dr. Ritivoiu a avut şi o scurtă carieră politică. În mai 1993, a avut loc prima conferinţă de presă a organizaţiei municipale PNL Galaţi. La acel moment, liderul organizaţiei locale a PNL era doctorul Alexandru Ritivoiu. În februarie 1994, pentru participarea în condiţii nestatutare la Congresul Extraordinar PNL + aripa Câmpeanu, Ritivoiu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al PNL Galaţi. În toamna aceluiaşi an, Ritivoiu era destituit din funcţia politică pe care o deţinea şi exclus din partid.

Într-un interviu acordat presei locale, în urmă cu 12 ani, doctorul Alexandru Ritivoiu spunea că îi place să trateze copii, pentru că aceştia sunt cei mai demni şi cei mai sinceri pacienţi. Mărturisea că îi plac oamenii sinceri şi că, în timpul liber, iubeşte să citească. Pe lângă pasiunea pentru Medicină, de la tatăl său a moştenit şi o frumoasă bibliotecă.

Tot legat de sinceritate, doctorul Ritivoiu recunoştea cu onestitate faptul că sistemul medical din România este mult în urma celui din Franţa, spre exemplu, şi că acest decalaj se adânceşte, în loc să se micşoreze, de la an la an.

Condoleanţe familiei!

Citit 22155 ori Ultima modificare Vineri, 25 Februarie 2022 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.