O studentă la Medicină este voluntar în situații de urgență

O studentă la Medicină este voluntar în situații de urgență
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Tânăra, studentă în anul III la Facultatea de Medicină și Farmacie Galați, este paramedic voluntar și a aflat de programul "salvator din pasiune" de pe internet. Curiozitatea a făcut-o să meargă la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați şi să stea de vorbă cu personalul care se ocupă de voluntari.

Alina Cristea este studentă la a doua facultate, prima sa specializare fiind Asistență Medicală Generală, în cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați. Cu toate acestea, și-a făcut timp să se înscrie în programul "Salvator din pasiune" și susține că "niciodată nu este prea târziu să-ți urmezi visul și să vrei mai mult de la tine". Tânăra își dorește să devină medic, iar programul de voluntariat din cadrul ISU Galați i-a oferit ocazia de a dobândi experiență.

A învățat de la cei mai buni

Alina a urmat o serie de cursuri de prim-ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare, iar în anul 2020 a început activitatea de voluntar, pe care o desfășoară și în prezent. În tot acest timp, după ce a învățat echipamentele de pe autospeciala SMURD, a participat la numeroase intervenții în domeniul situațiilor de urgență. Alina susține că a avut un mentor foarte bun, în persoana plutonierului adjutant Ion Dănuț, un profesionist cu o bogată experiență și empatie, iar acum, sub coordonarea lui, oferă sprijin întregului echipaj de pe ambulanță. Tânăra recunoaște că datorită plt. adj. Ion Dănuț a reușit să capete mai multă încredere în ea, acesta fiind cel care a încurajat-o să devină independentă, oferindu-i o atmosferă propice învățării. "În domeniul dinamic al situațiilor de urgență este foarte important să ai un mentor: este cel care te ajută să înveți, îți oferă puterea să depășești obstacolele și să faci din imposibil posibil. Toate acestea pentru a dobândi foarte bine tehnicile și manevrele, pentru a fi pregătit să iei decizii corecte în situații critice", povestește Alina.

Lupta contracronometru, învățată pe teren

Timp de doi ani, viitorul medic Alina Cristea a participat la foarte multe misiuni de descarcerare a victimelor surprinse în diferite situații, incendii și acordarea primului ajutor medical. Majoritatea au fost impresionante, pentru că intervențiile erau contracronometru și nu știa mediul în care va ajunge: "În situația epidemiologică actuală, când văd că viața oamenilor este agățată de un fir de ață, înțeleg mai bine eforturile personalului din sistemul medical și am ajuns să apreciez felul în care se dăruiesc trup și suflet pentru fiecare în parte. Am învățat că trebuie să iau cele mai bune decizii contra timp, în cele mai tensionate momente. Intervențiile și situațiile-limită la care am participat m-au învățat să-mi păstrez calmul și să duc misiunea la bun sfârșit, indiferent de obstacole. Am înțeles că misiunea noastră este chiar viața".

Alina Cristea știe că o carieră în medicină are nevoie de cunoștințe solide, experiență, dar și o mulțime de abilități dobândite atât în timpul facultății, cât și pe timpul practicii din spital sau în calitate de voluntar pe ambulanță. "Abilitățile principale pe care le-am dobândit în decursul a doi ani de voluntariat sunt următoarele: în primul rând munca în echipă, în al doilea rând luarea deciziilor rapide în timp ce mă aflu sub presiune, inteligența emoțională și profesionalismul dobândit în urma pregătirii. Acestea sunt câteva dintre abilitățile dobândite, dar cu siguranță voi învăța mult mai multe. Știți cum se spune: omul cât trăiește învață", susține tânăra.

Când nu este la cursuri sau pe ambulanța SMURD, Alina își face planuri de viitor: "îmi doresc să termin facultatea cu bine și să ieșim cu toții sănătoși din această pandemie. Apoi vreau să îmi fac rezidențiatul într-un centru universitar precum București, Târgu Mureș sau Cluj Napoca. Cât despre specializare, înclin spre Medicină internă, și anume cardiologie".

Voluntariatul și medicina merg mână în mână

Paramedicul Alina Cristea speră ca ea să fie un exemplu pentru tinerii care își doresc o carieră în medicină și nu numai: "Tinerii care doresc să urmeze o carieră în medicină vor avea o satisfacție sufletească, multe nopți nedormite, muncă fizică până la epuizare. Totuși, dacă dragostea față de oameni este mai presus decât orice, înseamnă că nu este loc de ezitare. Să fii medic e cel mai frumos lucru, trebuie să te dedici meseriei și să dăruiești viață. Cât despre motivele pentru care tinerii ar trebui să practice o activitate de voluntariat, e bine de știut că nu este vorba doar despre impactul pe care îl avem asupra vieții celorlalți și a comunității, ci și asupra parcursului personal și profesional. Voluntariatul poate deschide numeroase perspective și ne ajută să învățăm din experiențe unice. Voluntariatul înseamnă deschidere către comunitate, noi prieteni, mai multă încredere în sine prin faptul că ne scoate din zona de confort și ne pune față în față cu problemele reale ale lumii în care trăim".

Citit 5009 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 01:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.