Agenţia Naţională de Transplant: 29 de donatori reali, în primele trei luni ale anului

Agenţia Naţională de Transplant: 29 de donatori reali, în primele trei luni ale anului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pandemia de COVID-19 şi-a pus amprenta şi asupra numărului de transplanturi efectuate în România, a anunţat, joi seară, Agenţia Naţională de Transplant. După aprilie 2020, numărul donatorilor a fost în continuă scădere, până în acest an, când s-au înregistrat deja 29 de donatori reali. Ziua Naţională a Transplantului este sărbătorită pe 15 aprilie.

„Începând cu martie 2019, activitatea ANT s-a dezvoltat  într-un ritm constant şi permanent, atingând, la sfârşitul anului 2019, un număr de 85 donatori reali. Din păcate, totalitatea dificultăţilor şi a restricţiilor determinate de pandemie şi-au pus amprenta şi asupra activităţii de transplant, începând cu aprilie 2020. Ca o comparaţie, dacă în primele trei luni ale  anului 2020  au fost înregistraţi 29 de donatori reali, în aceeaşi perioadă a anului 2021 au fost doar 13. Astfel, la sfârşitul anului 2020 se înregistrau 66 de donatori reali, iar la sfârşitul anului 2021 vorbim doar de 47 de donatori reali”, precizează Agenţia.  

Potrivit cifrelor prezentate de oficiali, activitatea pare a fi pe un trend de revenire. „De la începutul anului 2022 și până la data de 14 aprilie s-au înregistrat 29 donatori reali (mai mult de jumătate din numărul total înregistrat anul trecut), iar activitatea de donare a fost reluată de spitale în care programul de transplant fusese aproape închis”.  

Potrivit ANT, strategia de dezvoltare a activităţii de transplant în România are ca primă direcţie creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală.  

Citit 910 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.