De ce unii fumători nu fac cancer pulmonar şi trăiesc mai mult decât nefumătorii

De ce unii fumători nu fac cancer pulmonar şi trăiesc mai mult decât nefumătorii
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Fumatul este, în mare parte, principala cauză a cancerului pulmonar, dar doar o minoritate dintre fumători dezvoltă boala. Un studiu sugerează că unii fumători pot avea mecanisme robuste care îi protejează de cancerul pulmonar prin limitarea mutațiilor. Descoperirile făcute de Colegiul de Medicină Albert Einstein ar putea ajuta la identificarea acelor fumători care se confruntă cu un risc crescut de boală și, prin urmare, necesită o monitorizare deosebită. Unii fumători s-ar putea să nu facă cancer pulmonar din cauza ADN-ului lor, raportează cercetătorii într-un nou studiu. Acești oameni au gene care ajută la limitarea mutațiilor sau modificărilor ADN-ului care ar transforma celulele maligne și le-ar face să crească în tumori, spun cercetătorii. Oamenii de știință au bănuit de mult timp că fumatul duce la cancer pulmonar prin declanșarea mutațiilor ADN în celulele sănătoase. Dar le-a fost greu să identifice mutațiile în celulele sănătoase care ar putea ajuta la prezicerea viitorului risc de cancer, a declarat Jan Vijg, PhD, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea de Medicină din Shanghai, China, într-un comunicat.

Acesta se poate dovedi a fi un pas important către prevenirea și depistarea precoce a riscului de cancer pulmonar și departe de eforturile actuale necesare pentru a lupta împotriva bolii în stadiu avansat, unde au loc majoritatea cheltuielilor de sănătate și a suferinței, a spus Simon Spivack, co-autor principal al studiului, profesor de medicină, de epidemiologie și sănătatea populației și de genetică la Einstein și pneumolog la Montefiore Health System.

De ce majoritatea fumătorilor trăiesc mult și nu fac cancer pulmonar?

Dr. Vijg a depășit acest obstacol în urmă cu câțiva ani prin dezvoltarea unei metode îmbunătățite de secvențiere a întregului genom al celulelor individuale. Metodele de secvențiere cu o singură celulă a întregului genom pot introduce erori de secvențiere care sunt greu de distins de mutațiile adevărate – un defect grav atunci când se analizează celulele care conțin mutații rare și aleatorii.

Dr. Vijg a rezolvat această problemă prin dezvoltarea unei noi tehnici de secvențiere numită amplificare cu deplasare multiplă cu o singură celulă (SCMDA). După cum s-a raportat în Nature Methods în 2017, această metodă ține seama și reduce erorile de secvențiere.

Cercetătorii Einstein au folosit SCMDA pentru a compara peisajul mutațional al celulelor epiteliale pulmonare normale (adică celulele care căptușesc plămânul) de la două tipuri de persoane: 14 nefumători, cu vârste cuprinse între 11 și 86 de ani; și 19 fumători, cu vârste cuprinse între 44 și 81 de ani, care au fumat maxim 116 ani. (Un an de fumat este egal cu un pachet de țigări fumat pe zi timp de un an.)

„Aceste celule pulmonare supraviețuiesc ani, chiar decenii, și astfel pot acumula mutații atât cu vârsta, cât și cu fumatul”, a spus dr. Spivack. „Dintre toate tipurile de celule ale plămânilor, acestea sunt printre cele mai susceptibile de a deveni canceroase.”

Cercetătorii au descoperit că mutațiile (variante cu o singură nucleotidă și inserții și deleții mici) s-au acumulat în celulele pulmonare ale nefumătorilor pe măsură ce îmbătrânesc – și că au fost găsite mult mai multe mutații în celulele pulmonare ale fumătorilor.

Acest lucru confirmă experimental că fumatul crește riscul de cancer pulmonar prin creșterea frecvenței mutațiilor, așa cum s-a presupus anterior”, a spus dr. Spivack. „Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care atât de puțini nefumători suferă de cancer pulmonar, în timp ce 10 la sută până la 20 la sită dintre fumătorii de-a lungul vieții o fac.

O altă constatare a studiului: numărul de mutații celulare detectate în celulele pulmonare a crescut în linie dreaptă odată cu numărul de ani de fumat și, probabil, riscul de cancer pulmonar a crescut, de asemenea. Dar, interesant, creșterea mutațiilor celulare s-a oprit după 23 de ani de expunere.

Cei mai mari fumători nu au avut cea mai mare sarcină de mutație. Datele noastre sugerează că acești indivizi ar fi supraviețuit atât de mult în ciuda fumatului lor intens, deoarece au reușit să suprime acumularea în continuare a mutațiilor. Această nivelare a mutațiilor ar putea rezulta din faptul că acești oameni au sisteme foarte competente pentru repararea daunelor ADN sau detoxifierea fumului de țigară, a spus dr. Spivack.

Descoperirea a condus la o nouă direcție de cercetare. „Acum dorim să dezvoltăm noi teste care pot măsura capacitatea cuiva de reparare sau detoxifiere a ADN-ului, care ar putea oferi o nouă modalitate de a evalua riscul de cancer pulmonar”, a spus dr. Vijg, potrivit doctorulzilei.ro.

Citit 3068 ori Ultima modificare Duminică, 05 Iunie 2022 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.