Remedii care subțiază sângele şi previn cheagurile

Remedii care subțiază sângele şi previn cheagurile
Apreciat pentru efectele antimicrobiene, usturoiul are şi calităţi antitrombotice
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Îngroşarea sângelui este un proces care poate avea complicaţii cardiovasculare importante. Când sângele este vâscos, este mai mare probabilitatea de formare a cheagurilor (trombilor), care perturbă scurgerea normală a acestui lichid atât de important pentru organism. Astfel, apare tromboza venoasă, care este favorizată de hipercoagulabilitatea sângelui, de leziuni la nivelul vaselor de sânge, de fumat şi de administrarea contraceptivelor orale.

Pe măsura înaintării în vârstă, sub acţiunea aterosclerozei (depunerile de lipide pe pereţii vaselor, care duc la formarea plăcilor de aterom), creşte riscul de apariţie a infarctului şi a accidentului vascular cerebral. Iată care sunt leacurile cu acţiune anticoagulantă, potrivit clicksanatate.ro.

Usturoiul

Apreciat pentru efectele antimicrobiene, usturoiul are şi calităţi antitrombotice (previne formarea cheagurilor de sânge), după cum au arătat cercetările. Îl poţi consuma ca atare sau sub formă de ceai preparat din doi căţei de usturoi zdrobiți la 250 de mililitri de apă fiartă. Se lasă la infuzat zece minute. Se poate bea îndulcit cu o linguriţă de miere, pentru un gust mai bun. Usturoiul se poate administra şi sub formă de tablete (una pe zi). Dacă urmează să faci o intervenţie chirurgicală, evită usturoiul cu șapte-zece zile înainte.

Scorţişoara

Adesea adăugată în diverse preparate pentru aroma inconfundabilă, scorţişoara este un remediu care are acţiune anticoagulantă şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. În plus, scorţişoara are şi efect antioxidant, antimicrobian, antitumoral şi de normalizare a glicemiei. Folosită moderat, poate contribui şi la scăderea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor şi poate preveni ateroscleroza. Este indicat ceaiul din beţe de scorţişoară. Pentru a-l prepara, fierbe un sfert de oră un beţişor de scorţişoară într-un ibric cu 250 de mililitri de apă. Strecoară-l şi bea-l neîndulcit. Nu abuza de scorţişoară, deoarece cumarina conţinută poate avea potenţial toxic. De asemenea, în exces, poare irita mucoasa gastrică.

Ghimbirul

Renumit pentru calităţile antivirale şi antispastice, ghimbirul are şi proprietăţi anticoagulante. Unele studii au arătat că ghimbirul ajută la reducerea colesterolului rău şi previne formarea cheagurilor de sânge, graţie salicilatului din compoziţie (aspirina, care reduce formarea trombilor, este derivatul sintetic al salicilatului). Ghimbirul se poate folosi sub formă de ceai, dar cantitatea zilnică nu trebuie să depăşească patru grame (în sarcină, mai puţin de un gram pe zi). Ceaiul se prepară din două feliuţe de rădăcină de ghimbir (sau o linguriţă de pulbere) şi 250 de mililitri de apă fiartă. Când apa dă în clocot, se adaugă ghimbirul tăiat sau dat pe răzătoare, se mai fierbe cinci minute, după care se strecoară.

Extractul din sâmburi de struguri

Există studii care arată că extractul din seminţe de struguri aduce beneficii în ceea ce priveşte problemele sangvine şi cardiace. Acest remediu conţine antioxidanţi care pot proteja vasele de sânge, prevenind hipertensiunea şi acţionând ca un fluidifiant al sângelui. Extractul din sâmburi de struguri, sub formă de capsule (una pe zi), poate aduce beneficii celor cu varice, tromboflebite, circulaţie sangvină deficitară, ateroscleroză, afecţiuni cardiovasculare sau fragilitate vasculară.

Alte anticoagulante naturale

Există şi alte surse naturale care conţin compuşi cu acţiune anticoagulantă. Dacă vrei să prevenii formarea cheagurilor de sânge, menţine un stil de viaţă sănătos, fii activ, hidratează-te şi mănâncă mai des ceapă, grepfrut, cimbru, oregano, conopidă, coacăze, ţelină, morcovi şi pătrunjel.

Citit 4718 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iulie 2022 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.