Citricele pot afecta smalţul dentar

Citricele pot afecta smalţul dentar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mâncate excesiv, citricele acţionează direct asupra smalţului dentar, prin demineralizare. Pe de altă parte, legumele fibroase, precum morcovul, neutralizează PH-ul salivei şi curăţă suprafaţa dinţilor şi a gingiilor. De asemenea, pe lângă energia pe care ne-o oferă, zahărul are şi efectul nedorit de a întreţine inflamaţiile dentare, ceea ce se reflectă şi în sănătatea dinţilor şi a gingiilor.

În medie, dieta noastră conţine peste 45 la sută carbohidraţi. Ce este însă important, este tipul de carbohidraţi pe care îi mâncăm. Cantitatea de glucoză pe care o obţinem după ce mâncăm un aliment este măsurată cu ajutorul indicelui glicemic. Bineînţeles că alimentele procesate, ca pâinea, prăjiturile, sucurile, berea, cartofii prăjiţi, zahărul, orezul alb au un indice mai mare decât fructele, pâinea şi pastele integrale, mierea, orezul integral, hrişca. Este adevărat că alimentele cu indice glicemic mic nu ne bucură la fel de mult, dar ne protejează de alte probleme. Ele se digeră mai lent şi nu produc o variaţie atât de mare a glicemiei, astfel încât inflamaţia nu este întreţinută.

Citit 1893 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2022 08:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.