Bogate în tanin, în ulei eteric și în quercitină, frunzele de alun sunt indicate ca adjuvant în afecțiuni circulatorii, în cazul rănilor ușoare, al varicelor, hemoroizilor, dermatozelor, datorită efectelor antihemoragic, astringent, antibacterian și cicatrizant.
Alunul este un copac în general mic, deși poate ajunge până la patru metri înălțime, care crește în climatele temperate. Frunzele sale, zimțate și ușor pufoase pe partea ascunsă de soare, conțin ingrediente active, precum tanin, proantocianidină și miricitrin, care au o serie de proprietăți medicinale: contribuie la vindecarea rănilor ușoare și a dermatozelor, facilitează circulația venoasă și măresc rezistența capilarelor (ușurând senzația de „picioare grele“), combat diareea și sunt antiinflamatoare. Frunzele pot fi recoltate direct, cea mai potrivită perioadă fiind luna iunie, sau pot fi cumpărate din magazinele naturiste și utilizate sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau pulbere.
Curăță sângele, reduc hemoragia şi ameliorează hemoroizii
Pentru un efect detoxifiant, pentru a îmbunătăți circulația și a reduce umflăturile, mai ales la nivelul picioarelor, poți încerca o infuzie sau un decoct din frunze de alun, cu administrare internă, scrie clicksanatate.ro. Extern, ceaiul se poate utiliza sub formă de comprese, pentru tratarea ulcerațiilor și pentru diminuarea pungilor de sub ochi. Pentru infuzie, ai nevoie de două lingurițe de frunze peste care torni 250 de mililitri de apă clocotită. Lași acoperit zece minute, apoi strecori. Se beau două căni pe zi, îndulcite cu câte o linguriță de miere. O altă modalitate este de a pune un litru de apă clocotită peste 20 de grame de frunze uscate și de a lăsa la macerat opt ore. De asemenea, poți prepara un decoct, util mai ales în cazul hemoragiilor ușoare și al hemoroizilor: pune o lingură de frunze într-un ibric cu 250 de mililitri de apă rece și fierbe totul 30 de minute. Bea două căni pe zi din acest decoct, strecurat și îndulcit cu o linguriță de miere.
Tratează varicele şi rănile ușoare
Tinctura din frunze de alun este utilă în cazul rănilor ușoare și, ca adjuvant, în tratarea dermatozelor și a varicelor. De asemenea, este utilă și în hipertensiune arterială, pentru scăderea valorilor tensiunii, în asociere cu tinctură de vâsc și de păducel. Pentru a prepara tinctura, 100 de grame de frunze de alun se pun în 500 de mililitri de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă recipientul bine închis la temperatura camerei, 15 zile, agitându-l de mai multe ori pe zi pentru a extrage principiile active din frunze. La finalul perioadei, se strecoară și se depozitează într-o sticlă care se închide bine. Se iau câte 20 de picături diluate în 100 de mililitri de apă, de trei ori pe zi, pe termen lung. Frunzele de alun se pot folosi ca remediu și sub formă de pulbere. Macină frunzele uscate în râșniță și apoi cerne-le printr-o sită fină. De trei ori pe zi, pune sub limbă un vârf de cuțit de pulbere, ține-o zece minute, apoi înghite cu puțină apă. În caz de inflamații ale cavității bucale sau pentru întărirea gingiilor, o linguriță de pulbere se mestecă de trei-patru ori pe zi, aproximativ 15 minute, după care se scuipă și se clătește bine gura.
Nu se cunosc efecte adverse ale remediilor cu frunze de alun, dar e indicat să se respecte dozele. De asemenea, terapiile naturiste nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă tratamentul prescris de medic.