Licitația pentru construcția unui nou spital județean, anulată

Licitația pentru construcția unui nou spital județean, anulată
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Licitația lansată de Consiliul Județean Galați pentru extinderea, modernizarea și dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” - investiție în valoare de 793.233.547 de lei fără TVA - tocmai a fost anulată. În fapt, procedura avea ca obiect proiectarea, construcția și dotarea unui nou spital – cea mai mare investiție din istoria sănătății gălățene, după cum anunța președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, pe 16 iunie 2022. Conform datelor din portalul achizițiilor publice, numărul foarte mare de solicitări de clarificare din partea celor interesați a făcut imposibilă continuarea procedurii în forma actuală.

„Licitație pentru construirea unui nou spital la Galați. Până pe 19 iulie, așteptăm ofertele din partea constructorilor pentru realizarea celei mai mari investiții din istoria sănătății gălățene – un nou spital. Avem mare nevoie de acest nou spital și voi merge până la capăt ca acest proiect să fie realizat la Galați. Am depus toate documentele și studiile necesare pentru ca Galațiul să obțină fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, anunța, pe 16 iunie 2022, printr-o postare pe pagina sa publică de Facebook, președintele Consiliului Județean Galați, Coste Fotea.

În fapt, licitația lansată avea ca obiect proiectarea și execuția lucrărilor de extindere, modernizare și dotare a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. Valoarea estimată a contractului era de 793.233.547 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire – „cel mai bun raport calitate – preț”.

Prelungită de trei ori

Perioada de primire a ofertelor a fost prelungită de trei ori, până pe 22 august, apoi până pe 31 august și, în cele din urmă, până la 15 septembrie. Numai că, pe 25 august, procedura a fost anulată. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului. Având în vedere numărul mare de solicitări de clarificări pentru care nu s-au putut adopta măsuri de remediere, s-a constatat imposibilitatea continuării procedurii de atribuire în forma actuală”, se precizează în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Reprezentanții CJ ne-au declarat că nu este vorba despre „abateri grave”. Așa prevede, la modul general, una dintre cele trei opțiuni de anulare a procedurii, atunci când nu e vorba despre inexistența ofertelor sau despre primirea unor oferte neconforme. În realitate, s-au primit peste 700 de pagini cu cereri de clarificări. Iar proiectantul va trebui să vină cu o serie de clarificări referitoare la unele dintre soluțiile propuse.

De îndată ce va reuși să vină cu aceste clarificări, va fi lansată o nouă licitație. Nu există temeri sau termene-limită privind finanțarea, deoarece procedura se desfășoară sub incidența clauzei suspensive. În sensul că încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de semnarea contractului de finanțare în cadrul Programului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), finanțare pe care Consiliul Județean speră să o obțină de la Ministerul Dezvoltării.

Noul spital ar urma să aibă 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă, 61 de paturi ATI, 20 de săli de operație. Conform președintelui Fotea, în noul spital vor exista: Blocul Operator, secția de Anestezie și Terapie Intensivă, spații pentru spitalizare de zi, secția de Chirurgie Toracică, secția de Neurochirurgie, secția de Chirurgie Plastică, spații pentru intervenții de microchirurgie reconstructivă, secția de Oncologie, Neurologia, Farmacia, serviciul de sterilizare, serviciul de transfuzie sangvină și multe alte spații tehnice.

Citit 8927 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.