Planta cu proprietăți asemănătoare cu cele ale aspirinei

Planta cu proprietăți asemănătoare cu cele ale aspirinei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Una dintre cele mai folositoare plante medicinale este salcia. Scoarţa acestui copac conţine salicină, precursor al aspirinei, motiv pentru care acest remediu este recomandat de fitoterapeuţi pentru ameliorarea diferitelor dureri, contra reumatismului şi pentru scăderea febrei. Iată cum trebuie administrate remediile pe bază de salcie.

Originară din Europa, Asia şi America de Nord, salcia albă (Salix alba) este valorificată de peste 2.000 de ani. În China, a fost folosită din timpuri străvechi ca antipiretic şi analgezic natural. Discoride, medic, farmacolog şi botanist grec, recomanda consumul de frunze de salcie zdrobite cu puţin piper şi înmuiate în vin, pentru a calma durerile din zona lombară. În 1829, farmacistul francez Leroux a reuşit să izoleze principiul activ al salciei, salicilina. Acest compus este metabolizat în organism în acid salicilic, precursor al aspirinei, scrie webmd.ro, potrivit clicksanatate.ro.

Ce poate ameliora

Remediile pe bază de salcie au acţiuni comparabile aspirinei, în afara faptului că nu subţiază sângele şi nici nu produc tulburări de stomac. Graţie acţiunii analgezice şi antiinflamatoare, scoarţa de salcie este recomandată pentru tratarea durerilor articulare, lombare, reumatismale, dentare, în cefalee, nevralgii, tendinită. De asemenea, salcia are şi numeroase alte proprietăţi. Astfel, scade febra, demonstrându-şi eficienţa în ameliorarea stărilor gripale. De asemenea, reduce transpiraţiile nocturne şi bufeurile.

În scop terapeutic, este recomandată coaja de salcie albă, strânsă doar de pe copacii sau rămurele tinere, înainte de apariția primelor frunze. Se taie cât mai mărunt și se lasă două săptămâni la uscat, într-un loc bine aerisit. Atunci când se rupe fără să se îndoaie, este suficient de uscată. Se păstrează în pungi de hârtie. Pulberea se obține prin măcinarea prin râșnița de cafea a unei cantități mici de coajă, deoarece remediul este mai eficient cât timp este proaspăt preparat.

Cum se administrează remediile

Durerile menstruale și cele articulare, precum și cefaleea pot fi reduse cu ajutorul infuziei din pulbere de salcie. Peste 200 de mililitri de apă fierbinte se pun două lingurițe de coajă de salcie. Se lasă la infuzat până ajunge la temperatura camerei și se bea cu înghițituri mici, pe parcursul zilei. Remediul are efect analgezic, antiinflamator și sedativ şi mai poate fi util în reumatism, artrită, stări febrile, răceli, nevralgii, stări depresive, diaree.

Pentru a alina durerile în gât se face gargară cu decoct din coajă de salcie. Se fierb două linguri de coajă de salcie, 30 de minute, în 250 de mililitri de apă. După ce s-a răcit, se strecoară și se face gargară de trei ori pe zi, până la dispariția durerilor.

În stările febrile cauzate de gripă sau de răceală, în bronșită și insomnie, se ia câte o linguriță rasă de pulbere din coajă de salcie, care se poate ține sub limbă, și apoi se înghite cu puțină apă. Tratamentul se administrează până la dispariția simptomelor, dar nu mai mult de două săptămâni.

Pulberea din coajă de salcie are efect cicatrizant și este un antiseptic natural, util în răni. Într-un litru de apă se fierb șase linguri de scoarță de salcie, tăiată cât mai mărunt. După 15-20 de minute se stinge focul, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se strecoară. Se spală rana cu acest decoct, după care se pun comprese cu acest remediu pentru o jumătate de oră.

Pentru reducerea febrei şi a procesului inflamator, în gripă, pentru calmarea durerilor şi pentru un somn odihnitor, se recomandă capsulele de salcie (două, de trei ori pe zi).

Gemoderivatul din muguri de salcie are acţiune benefică în sistemul nervos central.

Extractul din scoarţă de salcie este indicat pentru ameliorarea durerilor reumatice şi articulare, pentru reducerea febrei şi în afecţiunile aparatului respirator. Adulţii pot lua câte doi mililitri în puţină apă, de două-trei ori pe zi, înainte de mese.

Contraindicaţii

Persoanele alergice la acidul acetilsalicilic (aspirină) nu trebuie să consume salcie albă sub nicio formă de administrare. Nu se recomandă utilizarea remediilor din salcie femeilor însărcinate și celor care alăptează și nici copiilor sub patru ani. Prezența taninurilor în scoarța de salcie poate induce, în cazuri rare, tulburări gastrointestinale: greață, diaree. Înainte de a apela la orice remediu naturist, trebuie să cereți sfatul medicului. Deși considerate terapii alternative, remediile pe bază de plante pot produce manifestări nedorite, atunci când sunt combinate cu medicamentele prescrise de medic.

Citit 1824 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2022 07:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.