UPDATE. "Una dintre problemele des întâlnite, mai ales în spitalele vechi, cu circuite, este controlul deficitar al infecțiilor nosocomiale, cu impact asupra siguranței pacientului. Dotarea cu echipamente necesare este încă departe de standardele din țările europene avansate și, deseori, distribuția echipamentelor în profil teritorial este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoi", recunoaște Primăria municipiului Galați, în documentația proiectelor de hotărâre pe care aleșii locali le-au aprobat miercuri, 21 septembrie, în ședință extraordinară.
Aleșii locali ai municipiului Galați au fost convocați miercuri, 21 septembrie 2022, în ședință extraordinară, pentru a vota trei proiecte care vizează spitalele din subordinea Primăriei.
Este vorba despre: "Creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Ioan» Galați”, despre "Îmbunătățirea capacității și capabilității laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului de Psihiatrie «Elisabeta Doamna» și dotarea spitalului în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale" și, respectiv, despre "Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galați, prin achiziționarea de echipamente și materiale sanitare performante".
Pentru fiecare dintre cele trei proiecte, municipalitatea va solicita finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR). Proiectul dedicat Spitalului de Copii are o valoare de 9.666.497 de lei cu TVA, cel care vizează Spitalul de Psihiatrie se ridică la 2.992.621 de lei cu TVA, iar proiectul de care ar urma să beneficieze Maternitatea - 5.704.742 de lei cu TVA. Resursele financiare necesare implementării și cheltuielile conexe ce pot apărea vor fi asigurate din bugetul local.
Situația din spitale
Hotărârea privind Spitalul de Copii cuprinde și un paragraf prin care "se certifică valorile de rată a infecțiilor nosocomiale 0,17%; rata infecțiilor Clostridium difficile 0,07%; rata infecțiilor microorganisme MDR 0,014%; numărul de probe analizate de microbiologie 22.925; gradul de ocupare a unității sanitare 31,79%, aferente anului de referință 2021".
În ceea ce privește Spitalul de Psihiatrie "se certifică valorile de rată a infecțiilor nosocomiale 1,11%; rata infecțiilor Clostridium difficile 0%; rata infecțiilor microorganisme MDR 0%; numărul de probe analizate de microbiologie 143; gradul de ocupare a unității sanitare 54,24%, aferente anului de referință 2021".
La Spitalul "Buna Vestire", "se certifică valorile de rată a infecțiilor nosocomiale 0,10%; rata infecțiilor Clostridium difficile 0%; rata infecțiilor microorganisme MDR 0%; numărul de probe analizate de microbiologie 9231; gradul de ocupare a unității sanitare 45,23%, aferente anului de referință 2019".
Primăria este convinsă că, în măsura în care aceste spitale vor fi dotate la nivelul standardelor internaționale - saloane cu un singur pat, accesul la echipament personal de protecție, produse medicale pentru asigurarea asepsiei, educația continuă a personalului în privința igienei, aceste investiții vor conduce pe termen lung la consolidarea sistemului de sănătate din România.
”Una dintre problemele des întâlnite, mai ales în spitalele vechi, cu circuite, este controlul deficitar al infecțiilor nosocomiale, cu impact asupra siguranței pacientului. Dotarea cu echipamente necesare este încă departe de standardele din țările europene avansate și, deseori, distribuția echipamentelor în profil teritorial este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoie”, se arată în raportul de specialitate al celor trei proiecte pentru care aleșii locali sunt convocați, miercuri, 21 septembrie 2022, în ședință extraordinară.
Aleșii locali ai municipiului Galați sunt convocați miercuri, 21 septembrie 2022, în ședință extraordinară, pentru a aproba trei proiecte care vizează spitalele din subordinea Primăriei. Este vorba despre: „Creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf.Ioan» Galați”, despre „Îmbunătățirea capacității și capabilității laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului de Psihiatrie «Elisabeta Doamna» și dotarea spitalului în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale” și, respectiv, despre „Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Clinic Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galați, prin achiziționarea de echipamente și materiale sanitare performante”. Pentru fiecare dintre cele trei proiecte, municipalitatea va solicita finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR).
Proiectul dedicat Spitalului de Copii are o valoare de 9.666.497 de lei cu TVA, cel care vizează Spitalului de Psihiatrie se ridică la 2.992.621 de lei cu TVA, iar proiectul de ar urma să beneficieze Maternitatea - 5.704.742 de lei cu TVA.
Resursele financiare necesare implementării și cheltuielile conexe ce pot apărea vor fi asigurate din bugetul local.
Vom reveni cu informații după votul aleșilor.