Gălăţeancă în "Forbes 30 sub 30", pentru inovaţii în diagnosticarea cancerului

Gălăţeancă în "Forbes 30 sub 30", pentru inovaţii în diagnosticarea cancerului
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Despre gălăţeanca Cristiana Bănilă "Viaţa liberă" a mai scris în urmă cu cinci ani, pe vremea când absolvise Biochimie moleculară şi celulară la Oxford şi un master la Princeton în Inginerie Biomedicală şi se pregătea să aplice pentru doctorat. Încă de atunci îşi dorea să descopere ceva important legat de vindecarea bolilor incurabile. Între timp, a primit o bursă de cercetare pentru doctorat la Cancer Research în Marea Britanie şi este cofondatoarea unei companii care se ocupă cu tratamente inovatoare ale pielii. Toate aceste realizări i-au adus, pe bună dreptate, apariţia în "Forbes 30 sub 30", acolo unde sunt popularizaţi tinerii de excepţie.

"Citeam despre cei din «Forbes 30 sub 30», le admiram poveştile şi realizările. Acum sunt şi eu printre ei?! Nu neg munca şi disciplina implicată, dar am avut şi mult noroc - părinti, prieteni, colegi şi mentori care sunt absolut excepţionali!", scrie cercetătoarea gălăţeană pe pagina ei de Facebook.

Absolventă a Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", olimpică naţională la chimie, Cristiana Bănilă mărturisea în 2017: "Vreau să contribui la inovarea industriei farmaceutice prin dezvoltarea de terapii genetice, personalizate pentru fiecare individ sau afecţiune, unde medicamentele clasice actuale nu dau rezultate. Simt că e un lucru realizabil prin muncă şi perseverenţă". Iată că numai la cinci ani distanţă, tânăra s-a ţinut de cuvânt şi a realizat ceea ce alţii nu reuşesc într-o viaţă de om. 

Cercetările sale de la doctorat sunt legate de descoperirea unei "semnături biogenetice" în ADN-ul femeilor care pot dezvolta cancer de col uterin, adică un "test molecular care să diagnosticheze cancerul de col uterin". Cristiana Bănilă a avut posibilitatea să studieze probe de ADN de la femei care au fost diagnosticate cu cancer şi care nu au dezvoltat această maladie, pentru a descoperi ceva comun în ADN-ul lor, astfel încât să poată concepe un test pe baza unor markeri la nivel molecular.  În prezent, descoperirile sale se află în studii clinice cu sistemul de sănătate din Marea Britanie, urmând să fie implementat la nivel național. 

În ultimul an de doctorat a devenit cofondatoarea unui start-up specializat în diagnosticarea eficientă a pielii, în scopul recomandării de soluții personalizate prin sisteme de inteligență artificială și genomică. Această firmă, care are în prezent doar şase angajaţi, a accesat fonduri de sute de mii de lire sterline pentru a cerceta o metodă non-invazivă de recoltare de probe în vederea diagnosticării cancerului de piele. Practic, biopsia, care în mod normal este foarte costisitoare şi dureroasă, prin metoda descoperită de start-up-ul său constă în aplicarea unui plasture cu ajutorul căruia sunt prelevate mostre din pielea de pe faţa pacienţilor, pe care, după o analiză în laborator, se poate descoperi existenţa celulelor canceroase. Abia dacă celulele analizate în laborator semnalează că ar putea fi vorba de un cancer de piele, se recomandă biopsia. Cum doar una din 10 persoane care efectuează biopsii pentru cancer la piele este diagnosticată cu această boală, descoperirea companiei fondată de tânăra din Galaţi este una foarte importantă. 

În prezent, cercetările companiei Mitra-Bio s-au extins şi pe o latură comercială, vizând crearea unor produse anti-îmbătrânire, cercetările fiind în colaborare cu mari companii de produse cosmetice. 

"Până în prezent, businessul a accesat finanțări în valoare de 1,2 milioane de lire sterline, incluzând câștigarea unei competiții (Biomedical Catalyst, Innovate UK grant) organizate de guvernul din Marea Britanie. Din toamna acestui an, inițiem următoarea rundă de finanțare pentru patru milioane de lire sterline, pentru a începe personalizarea tratamentelor de îngrijire a pielii, inclusiv pentru boli precum cancerul”, declară pentru "Forbes" Cristiana Bănilă.

Citit 7361 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.