Stresul lasă organismul fără vitamina C

Stresul lasă organismul fără vitamina C
Necesarul de vitamina C se situează între 60 şi 90 de miligrame pe zi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Se apropie sezonul răcelilor şi un sistem imunitar puternic are nevoie de vitamina C pentru a se fortifica. Prea multă cantitate din această vitamină poate determina agitaţie şi insomnii, în timp ce lipsa ei provoacă oboseală şi dureri de oase. Iată care este cantitatea optimă de care avem nevoie şi care sunt cele mai la îndemână surse de vitamina C.

Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine de care avem nevoie nu doar în prag de toamnă, ci tot timpul anului. Aceasta pentru că este implicată în creşterea imunităţii organismului şi în prevenţia anumitor forme de cancer, dar nu numai atât. Vitamina C este şi parte a procesului de producere a neurotransmiţătorilor - substanţe care permit transmiterea influxului nervos, în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic, în neutralizarea radicalilor liberi, potrivit clicksanatate.ro.

Totodată, ea facilitează absorbţia fierului în tubul digestiv. Necesarul de vitamina C este între 60 şi 90 de miligrame pe zi, dacă este vorba despre copii, şi de 110 şi 120 de miligrame pe zi, pentru adolescenţi şi adulţi. Fumătorilor li se recomandă o cantitate mai mare şi anume 135 de miligrame în fiecare zi. În condiţii de stres, vitamina C se consumă mai repede.

De unde o putem asimila

Principalele surse alimentare de vitamina C sunt fructele şi legumele crude, dar şi cartofii. Citricele, fructele de pădure, pepenele galben, conopida şi ardeii sunt alte variante la îndemână. Important de reţinut este că vitamina C oxidează foarte repede, fiind foarte sensibilă la căldură şi la ultraviolete. Carenţa de vitamina C se manifestă prin oboseală, dureri de oase, gingivită, edeme sau hemoragii, în timp ce supradozarea provoacă agitaţie şi insomnii. Cu toate acestea, surplusul de vitamină C nu este un pericol pentru sănătate, fiindcă aceasta nu stocată în organism, excesul fiind eliminat prin urină.

Citit 3018 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 22:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.