Ce presupun creşterea şi îngrijirea unui copil cu sindrom Down

Ce presupun creşterea şi îngrijirea unui copil cu sindrom Down
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Este deja proiectat în mintea noastră ce înseamnă nașterea unui copil cu dizabilități, o grijă în plus, am putea zice. Cei mai mulți părinți sunt în stare de șoc la auzul unei astfel de vești din partea medicilor, anume că nou-născuții vor veni pe lume cu diferite probleme de sănătate.

 Dacă sarcina nu se află într-un stadiu avansat, mamele iau în calcul varianta avortului la recomandarea medicilor. Dar pot mămicile face avort? Avortul medicamentos se realizează până la maximum nouă săptămâni, iar pe cale chirurgicală până la 12 săptămâni - echivalentul a trei luni de sarcină.

Unele dintre cele mai tulburătoare vești este să descoperi creșterea în pântec a unui copil cu sindrom Down. Mame de orice vârstă pot naște bebeluși cu sindrom Down, dar șansele de a avea un copil cu acest sindrom cresc odată cu înaintarea în vârstă a mamei.

Părinții ai căror copii au sindrom Down sunt nevoiți să caute ajutor suplimentar pentru copilul lor, ca răspuns la capacitatea sa redusă de învățare, de a înțelege și a-şi însuşi lucruri noi. De asemenea, pruncul se poate naște cu trăsături fizice distincte, precum gât scurt, dificultăți de mers și întârziere mintală (retard psihic). Deși nu se știe motivul pentru care are loc o diviziune celulară anormală, se cunoaște faptul că peste jumătate dintre aceștia se nasc cu afecțiuni ale inimii, dintre care majoritatea sunt diagnosticate la naștere.

În plus, viața lor se învârte în jurul suportului emoțional oferit de mediul familial și, deopotrivă, al asistenței medicale primite din partea unei echipe de specialiști. Deși este o mare provocare pentru un astfel de copil să fie inclus social, să facă parte dintr-un grup de prieteni și să fie tratat egal cu ceilalți, nevoia de interacțiune este vitală. Atribuirea unor stigmate precum ”retardat” și ”anormal” va determina persoana în cauză să se izoleze în propria sa cochilie și să pună în discuție gândul că era mai bine să nu se fi născut. Acest gând însoțit de altele, precum constatarea personală că reprezintă o oarecare povară pentru părinți, îi poate provoca un sentiment de neputință, de inutilitate. De aceea, medicii și terapeuții trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor sale și să îl direcționeze către cluburi ale persoanelor cu dizabilități mintale.

În acest sens, într-o întâlnire de lucru cu Consiliul Național al Dizabilității din România, Federația Sindrom Down din România (FSDR) a ridicat, pe 23 ianuarie 2023, problema incluziunii sociale și a lipsei accesului la muncă, deoarece persoanele în cauză au nevoie de asistență la serviciu. Mai există însă şi români care văd potențialul acestor tineri. Potrivit jurnalul-social.ro, Georgeta Bucur, președinta Asociației Down Plus București, a ales să vadă abilitatea în dizabilitate și a deschis o ceainărie prin care a oferit locuri de muncă și persoanelor care suferă de acest sindrom.

Pentru a-ți arăta susținerea pentru demersurile FSDR, poți dona 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul de pe pagina oficială, lucru care se întâmplă și pe pagina asociației Fantasticii Down Galați. Spunem cu părere de rău că nu toate orașele din țară au astfel de asociații și că mai este mult până vom atinge standardele țărilor occidentale, unde asociații de acest gen s-au înființat chiar în incinta universităților. În Galați, asociația Fantasticii Down a încurajat oamenii să facă sport, oferindu-le un mediu atractiv și sigur pentru exersarea abilităților fizice. Ținând cont că mai mult de jumătate dintre aceste persoane au o medie de viață de peste 50 de ani, trebuie să le fie asigurat suportul necesar întreprinderii unor acțiuni care să le ridice moralul și să le ajute să-şi găsească o misiune în viață.

Astfel, mamele trebuie să aibă în vedere implicațiile pe care le presupune aducerea pe lume a unui copil cu acest sindrom, să analizeze ajutorul pe care se pot baza și să înțeleagă în ce constă creșterea şi îngrijirea lui. Alegerea de a avorta implică un anumit sentiment de vinovăție, iar creșterea copilului cu sindrom Down provocări materiale, emoţionale şi sociale foarte mari, dar, evident, şi bucuria de a fi părinte. Așa că informarea și punerea în balanță a aspectelor pro și contra te pot salva de la o alegere nepotrivită. Și nu uita, ceea ce au nevoie acești copii este în fapt dorința de apartenență, de a fi utili și cultivarea sentimentelor de fericire și recunoștință pentru viața care li s-a oferit. Iar dacă tu, ca mamă, nu îți dai seama de ce ai nevoie în acel moment, sfatul medicului este mereu o soluție optimă.

Citit 1857 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.