Cele mai bune leacuri pe bază de brad

Cele mai  bune leacuri  pe bază de brad
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bradul aparţine familiei Pinaceae, fiind „rudă” cu molidul și cu pinul. În medicina alternativă, de la această plantă se folosesc acele, mugurii, rășina și conurile, fiecare având anumite proprietăţi și efecte.

Acele de brad conţin antioxidanţi, vitaminele A şi C, precum şi uleiuri esenţiale, care pot aduce ameliorare în bolile virale, cardiace sau vasculare. Mugurii reprezintă o sursă bogată de antioxidanţi, vitamine C și E, substanţe care tratează răceala și îmbunătăţesc aspectul pielii și al părului.

La rândul ei, rășina de brad are proprietăţi antiseptice și, cel mai des, se utilizează la tratarea rănilor, ulcerelor și arsurilor. De asemenea, conurile de brad reprezintă surse valoroase de taninuri, vitamine și uleiuri esenţiale, ce pot trata diverse dureri, așa cum sunt cele musculare și articulare. „Bradul se poate utiliza pe cale internă sub formă de ceai sau de sirop din ace, fiind indicat în tratamentul bronşitelor, a asteniei fizice şi psihice sau în sterilitate. Siropul din muguri de brad creşte imunitatea şi calmează tusea, tinctura de răşină stimulează diureza, combate infecţiile şi inflamaţiile urinare, dar poate ameliora şi infecţiile digestive. Pe cale externă, se pot face comprese şi băi din cetină de brad, remediu excelent în combaterea reumatismului şi a contracturilor”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, citată de clicksanatate.ro.

Siropul te ajută dacă ai tuse

Dintre remediile pe bază de brad, siropul este printre cele mai folosite, fiind util în tratarea simptomelor răcelilor, în special tusea și durerile în gât. Se prepară din muguri de brad, care au efecte vitaminizante asupra organismului, fiind benefic și în caz de anemie. Pentru a-l prepara, fierbe un kilogram de muguri proaspeţi, aproximativ 20 de minute, în doi litri de apă. După ce s-a răcit, adaugă un kilogram de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul îl pui din nou pe foc timp de zece minute, apoi strecori în sticle închise la culoare, cât încă este fierbinte. Adulţii pot lua câte o lingură de sirop, de trei-patru ori pe zi.

Ceaiul combate durerea şi induce somnul

Din acele de brad se pot bea ceaiuri, care ameliorează mai multe tipuri de dureri - de cap, articulare și de stomac. De asemenea, băut seara, ceaiul din ace de brad relaxează organismul și induce somnul, ceea ce ajută la combaterea insomniei. Pentru a-l prepara, pune într-o oală cu apă (un litru) două linguri mari cu ace proaspete. Lasă să fiarbă cinci minute, apoi strecoară. Pentru beneficii suplimentare, adaugă o linguriţă de miere, dar doar după ce s-a răcit.

Inhalaţiile desfundă nasul

Dacă ai răcit și ai nasul înfundat, inhalaţiie cu muguri de brad te vor ajuta să respiri mai bine. Pune câţiva muguri de brad într-o oală cu apă clocotită, lasă la fiert 10-15 minute, după care faci inhalaţii cu această infuzie. Pentru dezinfectarea căilor respiratorii, la fel de utilă este aromaterapia cu ulei esenţial de brad. Adaugă câteva picături de ulei în lampa de aromaterapie și inhalează, fiindcă are şi efect calmant asupra sistemului nervos. În plus, uleiul esenţial de brad purifică aerul, previne dezvoltarea mucegaiului în casă și reduce cantitatea de praf, ceea ce ajută la prevenirea infecţiilor respiratorii.

Cum poţi folosi cataplasmele

Inflamaţiile dureroase ale ganglionilor din zona gâtului și a maxilarului, precum și durerile reumatice pot fi alinate cu ajutorul cataplasmelor calde cu muguri de brad. Într-o oală cu apă clocotită, adaugă câţiva muguri de brad, lasă-i pe foc două-trei minute, apoi scoate-i din apă și pune-i într-un tifon. Cataplasma o aplici pe locul dureros și o înfășori cu o bucată de material textil. Lasă să acţioneze 30-40 de minute, îndepărtează cataplasma și menţine zona dureroasă la căldură, timp de 15 minute.

Citit 1488 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 12:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.