Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În cea de-a treia sâmbătă din luna septembrie se celebrează, la nivel mondial, Ziua Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Cu această ocazie, angajații Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi s-au alăturat donatorilor din întreaga țară.

Conform statisticilor, nu mai puţin de 4.532 de donatori români s-au înscris în anul 2023 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 96.921 numărul celor înregistrați ca potențiali donatori în România. Din aprilie 2013, când Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) a devenit funcțional, 434 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. La Galaţi, sunt înscrişi în registru peste 8.800 de posibili donatori.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moştenite.

"La Galaţi, cei care doresc să se înscrie în RNDVCSH se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi, din str. Regiment 11 Siret nr. 48A, pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Toate persoanele sănătoase, cu vârste între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori de celule stem. Persoanele înscrise în registru pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea nu presupune automat donarea de celule stem hematopoietice. Donarea este voluntară și anonimă", ne-a detaliat directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi, Camelia Stoichicescu.

Citit 1272 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Septembrie 2023 07:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.