Protest al angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate. Activitatea cu publicul va suferi

Protest al angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate. Activitatea cu publicul va suferi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că începând de joi, 2 noiembrie 2023, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată. 

Asta înseamnă, potrivit sindicaliştilor, că angajaţii nu vor ieși în fața instituţiilor, dar vor protesta în birouri, pe perioadă nedeterminată, iar activitatea cu publicul va fi blocată.  

BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent, atrag atenţia sindicaliştii. 

Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii. În iunie a.c., proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

A urmat protestul din data de 10 iulie 2023, după care, în ciuda unor promisiuni ce le-au fost făcute, sindicaliştii au constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția celor din CNAS. "Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an", atrag atenţia sindicatele.

După asumarea răspunderii, de către guvern, pentru Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public. Sindicaliştii atrag atenţia că, în ultimii patru ani, s-a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive care ţin de salarii.  

În aceste condiţii, sindicatul declanşează acest protest. "De joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB, CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată", spune comunicatul remis redacţiei. Potrivit documentului, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial. 

Galaţiul, potrivit directorului general al CJAS, dr. Ciprian Groza, se înscrie în media naţională în ceea ce priveşte participarea la protest. La ora documentării noastre, încă nu se primise vreun document oficial referitor la protest, dar cel puţin o persoană care în mod obişnuit lucrează cu publicul nu aderase la protest, aşa că un ghişeu al instituţiei va fi deschis, rămâne de văzut însă pentru cât timp, în condiţiile date.

Citit 2987 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2023 20:06

4 comentarii

  • postat de Cineva
    Joi, 02 Noiembrie 2023 09:45
    193.231.148.***
    Bugetarii au o mare calitate pe care digitalizarea nu o are: sunt umani
    2
    12
  • Miercuri, 01 Noiembrie 2023 19:57
    95.77.107.***
    Daca nu le convine sa plece la privat. Aceasta este noua zicala destinata institutionalilor campioni la solitaire!Inlocuiti cu inteligenta artificiala care nu cere bani. Doar digitalizare reala si fara politruci.
    13
    18
  • postat de Ies la pensii cu salariu minim pe economie. E vina lor, nu au țipat
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 19:45
    46.97.176.***
    Da, sint bugetari cu studii superioare care chiar muncesc, chiar dacă unii nu cred..Sint bugetari care rezolva problemele societății, muncind. Ca le-a fost frica de șefi, rușine, prostie sa nu-și ceara drepturi au ajuns la nivel de salariu ca cel mai mic salariu din primărie.
    5
    22
  • postat de orice incepator din politia locala cistiga de 2 ori mai mult. da e vina lor, nu au tipat.....
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 19:22
    89.39.81.***
    voi nu intelegeti ca exista bugetari defavorizati banesc? daca nu au urlat ca invatamintul, sanatatea si nu au avut privilegii banesti legate de utilizare fonduri europene si alte smecherii ce le-au facut salarii mari, restul sint la salarizare ca o femeie de serviciu din primarie. ei cu studii.....
    13
    15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.