Sfaturi pentru limitarea îmbolnăvirilor de gripă

Sfaturi pentru limitarea îmbolnăvirilor de gripă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ministerul Sănătăţii a transmis, odată cu reînceperea cursurilor în învăţământul preuniversitar, o serie de recomandări pentru prevenirea/ limitarea îmbolnăvirilor prin gripă şi alte viroze respiratorii.

"Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece şi pot afecta colectivităţile în care copiii şi cadrele didactice desfăşoară cursurile şcolare şi preşcolare. Prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau ale spaţiilor unde se desfăşoară cursurile", subliniază Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă:

* igiena mâinilor - spălarea frecventă a mâinilor şi/sau dezinfecţia lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar); igiena respiratorie - tuse, strănut în şerveţel de unică folosinţă sau în plica cotului, aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut; igiena în clase - aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs), curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor; evitarea schimburilor de obiecte personale.

Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii, Ministerul Sănătăţii recomandă: informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la şcoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât; personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate; realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse etc); în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific.

Ca măsuri preventive sunt recomandate: vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili şi a personalului din unităţile de învăţământ, asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanţe dezinfectante şi prosoape de hârtie), precum şi pentru curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă.

Citit 4039 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2024 15:01

3 comentarii

  • postat de Pompiliu
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 08:55
    86.124.200.***
    Aerisitul scolilor este cea mai buna gluma....
    Cand intri in orice gradinita sau scoala, instant te izbeste mirosul de aer statut incarcat de umiditate si monoxid de carbon.
    Cat despre vaccinarea antigripala....asta intradevar e o gluma.
    4
    6
  • postat de Geos
    Marți, 09 Ianuarie 2024 14:50
    5.13.141.***
    Min. Sanatatii ar trebui sa stea de vorba cu Min. Educatiei. In Sc. 11, recent modernizata cu fonduri UE, sistemul de ventilatie ce ar trebui sa aduca aer proaspat in clase nu este folosit. Cat despre preventie, in fiecare clasa e cate o icoana, cam ata. Scapa cine poate.
    4
    6
  • postat de Geos
    Marți, 09 Ianuarie 2024 14:37
    5.13.141.***
    Min. Sanatatii ar trebui sa stea de vorba cu Min. Educatiei. In Sc. 11, recent modernizata cu fonduri UE, sistemul de ventilatie ce ar trebui sa aduca aer proaspat in clase nu este folosit. Cat despre preventie, in fiecare clasa e cate o icoana, cam ata. Scapa cine poate.
    4
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.