Situația critică în care se află locuitorii comunelor din județul Galați, afectate de inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecute, nu a trecut neobservată de către angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați
Pentru a evita îmbolnăvirea locuitorilor din județ și pentru a preveni apariția unei epidemii, angajații instituției s-au deplasat în zonele calamitate, unde au stat de vorbă cu populația greu încercată, aducând cu ei cele necesare pentru dezinfectare și oferind sfaturi pentru prevenirea unor boli specifice zonelor inundate.
Astfel, "patru echipe mixte din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi s-au deplasat în cursul zilei de luni, 16 septembrie, în zonele afectate de inundaţii, pe două trasee, Măstăcani - Fârțănești - Drăgușeni - Corni - Măcișeni - Târgu Bujor - Jorăști, respectiv, Bălăbănești - Bălășești - Rădești - Berești - Băneasa. În cadrul acţiunii s-au distribuit clorură de var, tablete de Clorom, vaccinuri, materiale informative cu mesaje privind educarea și comportamentul populației în zonele cu risc pentru inundații, reguli generale de utilizare a apei în cursul unei inundații, ghiduri pentru boala diareică acută. De asemena, s-au prelevat probe de apă pentru examenul chimic și microbiologic.
S-a colaborat cu medicii de familie din zonele calamitate la efectuarea catagrafierii persoanelor, în special copiii, în vederea vaccinării. Asistenții medicali comunitari și asistenții medicali școlari din zonele respective sunt solicitaţi, pentru monitorizarea zilnică a zonelor afectate cu catagrafierea fântânilor individuale și publice şi supravegherea dezinfecției acestora. În localitățile în care a fost întrerupt curentul, din cabinetele medicilor de familie au fost ridicate stocurile de vaccinuri având în vedere neasigurarea condițiilor de depozitare (Măstăcani, Berești, Băneasa). În cursul dimineţii a sosit şi cantitatea aşteptată de vaccin antihepatitic pediatric A, care va fi distribuită cu ajutorul echipelor mixte din cadrul DSP Galaţi medicilor de familie din zonele afectate", ne-a explicat Rica Mitache, reprezentanta DSP Galați.
Aceasta susține că vaccinarea nu este obligatorie și că medicii de familie vor stabili dacă se va impune necesitatea administrării serului și îl vor administra doar cu acceptul populației și acolo unde va fi cazul.