Alergia la paracetamol

Alergia la paracetamol
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deși se întâmplă rar, paracetamolul dă alergie, iar aceasta se poate declanșa oricând și durează toată viața, la fel cum se întâmplă și în cazul altor medicamente.

Deși nu face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), așa cum este ibuprofenul, alergia la paracetamol apare adesea în combinație cu intoleranța la AINS. "Alergia propriu-zisă la paracetamol este destul de rar întâlnită, mult mai rar decât alergia la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În schimb, studii recente au arătat că utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice - astm, rinită, urticarie, dermatite", spune dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, pentru SmartLiving.

Medicul alergolog subliniază că reacțiile la paracetamol se manifestă, de obicei, la nivel cutanat, la nivelul mucoaselor respiratorii sau digestive și la nivel sistemic. La nivel cutanat pot să apară erupții de tip urticarian sau eritem, angioedem (edem Quincke) sau, în cazuri mai grave, erupție la nivelul întregului corp (sindromul Stevens Johnson) sau necroliza toxică epidermică, situații în care viața pacientului este pusă în pericol. La nivelul mucoaselor respiratorii, se manifestă prin crize de bronhospasm cu respirație dificilă, tuse, wheezing sau, mai rar, prin inflamația mucoasei nazale. La nivelul mucoaselor digestive se manifestă prin greață, vărsături, diaree.

"Reacțiile sistemice sunt și cele mai grave, deoarece pot pune în pericol viața pacientului, prin apariția șocului anafilactic, în care, prin scăderea marcată a tensiunii arteriale, sunt afectate organele vitale", potrivit dr. Rareș Simu.

Din punct de vedere al intervalului în care se dezvoltă aceste reacții, există două situații. Se pot dezvolta reacții în mai puțin de 24 ore - de obicei reacțiile anafilactice apar la 30-60 minute după administrare - sau reacții care apar la mai mult de 24 ore după administrare. Reacțiile tardive sunt și cele mai greu de diagnosticat, tocmai din cauza intervalului mai lung de timp în care se pot dezvolta.

Citit 2443 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2024 12:39

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro