Ce RECOMANDĂ medicii în caz de HIPOTERMIE şi DEGERĂTURI

Ce RECOMANDĂ medicii în caz de HIPOTERMIE şi DEGERĂTURI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mâinile şi picioarele sunt primele părţi ale corpului afectate * Bătrânii şi copiii mici sunt mai sensibili la frig * În caz de degerături uşoare, nu trebuie să folosiţi apă fierbinte


Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi le recomandă gălăţenilor ca în zilele geroase să evite ieşirile în spaţii deschise, unde sunt expuşi la frig, şi să mănânce alimente bogate în proteine, fructe şi legume. Pentru gălăţenii cu probleme de sănătate, sfatul este să respecte în totalitate tratamentele şi sfaturile date de medic.

Primul semn al apariţiei degerăturilor

"În zilele cu temperaturi scăzute, este importantă protecţia mâinilor şi a picioarelor, pentru a le feri de apariţia degerăturilor. Dacă totuşi degerăturile apar, trebuie să nu luăm medicamente fără a consulta înainte un medic", recomandă specialiştii DSP Galaţi.

Primul semn al apariţiei degerăturilor este atunci când faţa, urechile, încheieturile, mâinile sau picioarele devin amorţite, prind o culoare albă, apar dureri sâcâitoare, care se intensifică la atingere. "În caz de degerături, este indicat să apelaţi serviciile medicale de urgenţă. Nu frecaţi zonele degerate ale corpului, deoarece această acţiune poate deteriora pielea. Nu este recomandat să masaţi zonele degerate, sunt contraindicate băuturile alcoolice, duşurile sau băile fierbinţi, deoarece toate acestea pot provoca un şoc termic”, spun medicii.

Trebuie evitate ieşirile în aer liber

Persoanele în vârstă, în special dacă au boli de inimă sau afecţiuni respiratorii, trebuie să evite ieşirile în aer liber şi spaţiile aglomerate. Şi copiilor trebuie să le fie acordată o atenţie deosebită. "Copiii nu trebuie lăsaţi singuri în interiorul  maşinilor parcate şi, de asemenea, trebuie evitate deplasările pe distanţe lungi în maşini care nu au climatizare şi condiţii sigure de transport. Camerele în care stau cei mici trebuie încălzite corespunzător, fără a folosi instalaţii termice improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon”, mai spun specialiştii.

Clasificare în funcţie de gravitate

Ca şi arsurile, degerăturile sunt de patru feluri, în funcţie de gravitate: de gradul I, când pielea este roşie şi inflamată; de gradul II, când afectarea este profundă, pielea fiind roşie şi cu băşici pe ea; de gradul III, pielea având o culoare gri-albăstruie, iar băşicile sunt pline cu sânge; de gradul IV, atunci când sunt afectaţi muşchii, tendoanele şi oasele şi apare distrugerea ţesutului.

Potrivit medicilor, cele mai multe cazuri de degerături diagnosticate în mod curent sunt de stadiu I sau II. „Tendinţa multor persoane, atunci când ajung acasă, este să expună zona degerată unui jet de apă fierbinte. Este o greşeală. Efectul vasodilatator al încălzirii zonei va face ca durerea să crească şi mai mult. Apa trebuie încălzită treptat. Se recomandă de asemenea, o masare uşoară a zonei. Putem folosi şi o cremă cu efect vasodilatator”, sfătuiesc medicii. Dacă simptomele locale nu se ameliorează în câteva zile, trebuie neapărat să mergeţi la medic.

Hipotermia poate duce la deces

Hipotermia este o altă problemă cauzată de expunerea la temperaturile scăzute. Şi aceasta este împărţită în trei categorii: hipotermia minoră, atunci când temperatura organismului este între 36 şi 37 de grade; hipotermia moderată, temperatura corpului variind între 30 şi 34 grade Celsius, şi hipotermia severă, când temperatura corpului este sub 30 de grade.

"Pentru pacienţii aflaţi în hipotermie severă, respiraţia şi pulsul sunt foarte rare, aproape imperceptibile. În acest stadiu, decesul poate apărea rapid, dacă nu se intervine medical. Bătrânii şi copiii mici au un risc mai mare de a face hipotermie. În cazul acestora, corpul îşi reglează mai greu temperatura. La fel ca în cazul degerăturilor severe, şi pentru hipotermia accentuată este recomandat să chemaţi un echipaj medical de urgenţă. Până la venirea salvării, pacientul trebuie adăpostit de frig, de vânt, iar îmbrăcămintea umedă trebuie înlocuită cu una uscată", precizează specialiştii DSP Galaţi.

Citeşte şi: Cinci cazuri de HIPOTERMIE la în prima zi din an

Citit 3062 ori Ultima modificare Vineri, 05 Februarie 2016 22:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.