FOCAR DE HEPATITĂ la şcolile din două localități gălățene
Foto: În foto, dr. Valeriu Hărăbor

FOCAR DE HEPATITĂ la şcolile din două localități gălățene
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În decurs de două săptămâni, s-au îmbolnăvit de hepatită opt elevi de la şcolile din Crăieşti şi Vârlezi. Situaţia ne-a fost confirmată de medicul de familie al comunei, dr. Valeriu Hărăbor. Acesta susţine că virusul a pornit de la o familie care a primit de sărbători vizita unei persoane bolnave.

"Virusul a fost contactat de copiii familiei. Dar, cum la hepatită perioada de incubaţie este lungă, de 45 de zile, timp în care nu apar simptome, ei au răspândit virusul şi colegilor de la şcoală, care, la rândul lor, l-au transmis fraţilor. Iniţial am avut cinci îmbolnăviri, după care au mai fost diagnosticaţi alţi trei copii. La Şcoala din Crăieşti sunt doar elevi de la clasele primare, în timp ce la Vârlezi avem bolnavi şi la gimnaziu", ne-a declarat Valeriu Hărăbor.

Acesta susţine că a mai trimis şi alţi elevi la control, dar că, din fericire, cazurile nu au fost confirmate. "E o problemă. Am colaborat cu toţi factorii de decizie, cu Primăria, şcolile şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a monitoriza şi a ţine sub control situaţia. Cum perioada de incubaţie este foarte lungă, s-a ajuns la un număr mare de îmbolnăviri şi pe fondul imunităţii scăzute a copiilor. S-a făcut dezinfecţie, la şcoală, unde am primit o soluţie foarte puternică, folosită de regulă în sălile de operaţie. De asemenea, am făcut vizite la domiciliul familiilor unde sunt astfel de cazuri, le-am dus dezinfectant şi le-am cerut să dezinfecteze inclusiv vesela. S-au luat toate măsurile pentru a limita focarul. Sperăm să  ne oprim aici cu numărul cazurilor", a mai precizat medicul de familie al comunei.

Doze de vaccin destul de puţine

Acesta susţine că au fost probleme cu dozele de vaccinare, pentru că la Galaţi nu existau, la fondul de urgenţă, mai mult de zece doze. S-au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii şi s-a găsit o soluţie de avarie, prin împrumutarea unor doze de la judeţele vecine. "S-au făcut în jur de 30 de vaccinuri împotriva hepatitei A, dar sperăm să mai primim şi alte doze. În ambele şcoli, din Crăieşti şi Vârlezi, învaţă în jur de 140 de copii", a declarat Valeriu Hărăbor.

Acesta susţine că nu condiţiile de la şcoală ar fi motivul pentru care focarul s-a răspândit atât de repede, ci igiena precară din sânul familiilor.

De la primarul comunei, Ştefan Patriche, am aflat că s-a insistat ca dezinfecţia să se facă temeinic la şcoală, inclusiv în microbuzul elevilor. "Probele de apă luate de DSP au ieşit bine. Deci îmbolnăvirile s-au produs pe fondul lipsei de igienă. E adevărat că hepatita este boala mâinilor murdare. Sperăm ca în urma măsurilor luate să nu mai avem nicio îmbolnăvire", a declarat edilul.

Citit 9353 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2016 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.