Ce se întâmplă când COMBINI alcoolul cu băuturile energizante

Ce se întâmplă când COMBINI alcoolul cu băuturile energizante
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Când şoarecii au primit băuturi energizante combinate cu alcool, în creierul lor s-au petrecut unele procese care se produc de obicei la cobaii care primesc cocaină, potrivit Live Science.

Nu e foarte clar dacă descoperirea ar fi valabilă şi la oameni, întrucât, din motive etice, savanţii nu au putut face experimente pe fiinţe umane. Studiul sugerează însă că e posibil ca adolescenţii care beau aceste energizante în combinaţie cu alcool să înregistreze schimbări similare în creier, potrivit cercetătorilor.

Cert e că modificările respective nu au loc atunci când şoarecii consumă doar una dintre cele două băuturi, ci numai când le primesc combinate, spune co-autorul studiului, Richard van Rijn, de la Universitatea Purdue, din Statele Unite.

După o lună de studii, savanţii de la universitatea americană au descoperit în creierul şoarecilor care au primit combinaţia de băuturi energizante şi alcool niveluri crescute ale unei anumite proteine, faţă de cobaii care primiseră fie numai alcool, fie doar energizantul. Proteina respectivă era la niveluri la fel de mari ca în cazul şoarecilor care primesc cocaină sau morfină.

Experimentele de laborator au arătat că după ce li s-a administrat combinaţia respectivă de băuturi, cobaii nu au mai reacţionat la efectele plăcute ale consumului de cocaină aşa cum o făceau înainte. Mai exact, şoarecii nu au mai intrat în ceea ce la oameni s-ar putea numi starea de euforie ("high") când au primit aceeaşi cantitate de cocaină ca alte dăţi, ci numai după ce li s-a mărit doza. De unde cercetătorii trag concluzia că dacă s-ar aplica acelaşi model la oameni, adolescenţii ar avea nevoie de doze din ce în ce mai mari de droguri pentru a le putea simţi efectul. De aici şi aplicaţia medicală a experimentului cercetătorilor americani.

Băuturile energizante care se adresează în mod frecvent tinerilor până în 18 ani pot conţine şi de zece ori mai multă cafeină decât o băutură răcoritoare obişnuită.

Sursa: rfi.ro

Citit 2022 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.