ALIMENTAŢIE | Sătul de uleiul de floarea-soarelui? Cele mai SĂNĂTOASE uleiuri pentru gătit
Foto: Sursa foto: Internet

ALIMENTAŢIE | Sătul de uleiul de floarea-soarelui? Cele mai SĂNĂTOASE uleiuri pentru gătit
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ai multe opţiuni când vine vorba de alegerea grăsimilor vegetale şi a uleiurilor pentru gătit. Dar nu trebuie doar să cumperi uleiuri care sunt sănătoase ca atare, ci trebuie să te gândeşti dacă ele te ajută să te menţii sănătos şi dacă, de pildă, le foloseşti la prăjit.

Dacă prepari alimentele la temperaturi ridicate, trebuie să foloseşti uleiuri cu un punct de ardere mare. De exemplu, atunci când uleiurile trec prin etapa de oxidare, ele reacţionează cu oxigenul şi formează radicali liberi, acei compuşi toxici periculoşi, de evitat.

Uleiul de cocos

Este cea mai bună alegere, spun specialiştii, atunci când găteşti la temperaturi foarte mari. Peste 90 la sută din acizii graşi din compoziţia lui sunt saturaţi, ceea ce îl face foarte rezistent la căldură şi la prăjeală. De asemenea, poţi folosi ulei de cocos pentru a înlocui untul în reţete. De fapt, se poate folosi în orice, de la foaie de tartă până la negrese, sosuri sau sosuri cu curry. Aroma nu este predominantă şi poţi obţine un uşor gust exotic, însă majoritatea reţetelor care folosesc condimente vor acoperi gustul de ulei de cocos.

Uleiul de măsline extravirgin

Este cea mai bună variantă pentru salate, paste şi pentru coacerea diverselor preparate. Nu este indicat la prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate, deoarece are un punct de ardere scăzut, ceea ce îl poate face dăunător pentru sănătate. Când cumperi ulei de măsline ţine cont de culoarea recipientului în care este comercializat. De exemplu, sticlele de culoare închisă sunt cele mai indicate deoarece ajută la prevenirea oxidării conţinutului, ca urmare a expunerii la lumina naturală, împiedicând astfel deteriorarea calitativă şi gustul de rânced.

Uleiul de rapiţă

Nu trebuie confundat cu canola, un hibrid de rapiţă. Uleiul de rapiţă este extras din seminţele acestei plante. Spre deosebire de uleiul de măsline, cel de rapiţă nu devine toxic la o temperatură extrem de mare. Iar punctul de ardere mai mare îl transformă într-o variantă mai bună pentru prăjire. Aşadar, îl poţi folosi la prepararea cartofilor copţi, la prăjirea alimentelor, dar mai puţin în salate, deoarece aroma sa nu este pe gustul tuturor.

Când vine vorba de tabelul caloriilor, 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui conţine 900 de calorii, uleiul de măsline extravirgin - 822 de calorii, cel de palmier - 884 de calorii, cel de porumb - 900 de calorii, iar cel de rapiţă - 800 de calorii.

Citit 5410 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2016 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.