Carenţele sistemului de sănătate românesc

Carenţele sistemului de sănătate românesc
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România dispune de un sistem sanitar subfinanţat, axat pe spitale, cu puţine servicii de îngrijire primară şi ambulatorie, ceea ce duce la servicii învechite şi ineficiente, arată cel mai recent raport întocmit de Comisia Europeană. Documentul scoate în evidenţă lipsurile cu care se confruntă România din acest punct de vedere şi cere eliminarea şpăgii la doctor.

"Nivelul scăzut al finanţării publice contribuie la plăţile informale (şpăgi - n.r.), care constituie unul dintre principalele obstacole financiare în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală. Având în vedere faptul că sectorul rămâne în continuare insuficient finanţat, 11 la sută din populaţie a declarat în 2014 că a oferit bani sau cadouri medicilor şi opt la sută asistenţilor medicali", notează raportul. Există şi un decalaj referitor la accesul pe care îl au la serviciile medicale bogaţii şi săracii, aceştia din urmă fiind privaţi de medicamente esenţiale cu un grad de eficacitate ridicat. Iar medicina primară şi medicina comunitară nu sunt bine reprezentate în sistem, arată Comisia Europeană. În ciuda acestor bile negre, evidenţiate de experţii europeni, aceştia arată că anul 2016 a fost un an în care s-au introdus noi medicamente.

Caricatură de Monica Zanet

Citit 3244 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2017 02:25

7 comentarii

 • postat de VAVI
  Marți, 06 Iunie 2017 14:19
  Fratilor lasati spaga in bani si mancare si dati-le ceva simbolic. Toate asistentele si infirmierii au masini straine, mai noi sau mai vechi.
  Am fost internat 15 zile intr-un spital, nu-i dau numele ca toate sunt la fel si:
  1. mancarea foarta proasta (la 6 lei pe zi/masa sa nu avem pretentii)
  2. sa se faca rezerve platite sa nu se mai stea 7-10 persoane in salon; doar daca unul sforaie ca ursul, sa dus naibii somnul.
  3.caini si pisici in curtea spitalului (la intrare troneaza abtibildul ,,fara animale") , caini stiu a sunt 7, pisicile depasesc 13; deci daca unul sforaie in salon si cainii si pisicile latra/mieauna isterical te intrebi ce caut eu aici?
  4. sunt montate zeci de are conditionate, dar functioneaza doar la sefi/doctori. Se stie ca un AC daca nu functioneaza deloc 2-3 ani (aici este cazul de 9 ani) se deparametrizeaza (pierde agentul lichid care funtioneaza pe ciclul Carnot) pai de ce s-au pus aceste AC-uri? E.U.ne-a dat banii sau din banii publici (ai nostri)?
  5. mancarea de diabet consta in cativa carbohidrati; supa opaca fara sare, pastai verzi cu gauri in ele si spanac.
  6. cand te internezi iti aduci perna favorita de acasa si lada cu scule; in spitale pernele sunt bucati de bureti duri si m-ai repari un capac de WC care nici de-al naibii nu il schimba administrativul, mai aducu un mop, galeata si ceva flichid/spray , ca de ......asa-i in spital.
  7. Chiar nu se pot face spitale decente cu maxim 2 persoane in camera , cu baie si wc propriu, c u parc, terenuri de sport (ca nu poti sta de nebun 15 zile pe o banca facuta culmea din metal)?
  Toate astea au costat 4300,0 ron, pret de hotel de 3*** , undeva la munte cu masa adevarata. Neputand manca mancarea de acolo si fiind si diabetic am avut glicemii de 24 si 31; noroc ca m-am trezit la tim si am mancat o banana si 2 linguri de zahar.
  Niciodata nu se va schimba ceva in sistemul sanitar sauin alte sisteme. Coruptia si spaga vor dispare in 1000 de ani.
  Aste este daca nu-i calarim noi pe ei ne calaresc ei pe noi in cel mai abject mod
  0
  0
  Raportează
 • postat de Valentin
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 07:28
  Domnul Bacalbașa știe ce spune.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Vineri, 26 Mai 2017 13:11
  La urgente, daca ajungi noaptea,..: "va rog sa nu o deranjati de doamna doctor. Doarme un pic...." Bine, nu ti se spune acest lucru, dar dupa o ora de asteptat vine si madam doctor cu ochii impaienjeniti.... de somn... NESIMTITI !
  0
  8
  Raportează
 • postat de CETITORUL SCEPTIC
  Vineri, 26 Mai 2017 11:44
  ,,CARENTELE SISTEMULUI DE SANATATE ROMANESC,,;fara a intra in alte detalii,stim ca astfel de articole apar destul de des ,fiind incriminat comportamentul unor oameni in alb.....DE REMARCAT INSA CA OAMENII IN ALB MAI FAC SI LUCRURI BUNE PENTRU MENTINEREA SAU RECAPATAREA SANATATII NOASTRE,CU TOATE VICIILE DE COMPORTAMENT SEMNALATE ,DAR DACA IMI PERMITETI,DOAMNELOR SI DOMNILOR,PE CAND UN ARTICOL ,,,CARENTELE BISERICII ROMANE,,CA SI AICI SUNT CU DUIUMUL ABUZURI SI SPAGI IAR DACA DOCTORII SUNT ABSOLUT NECESARI SOCIETATII LA PRELATI NU VAD CE MARE LUCRU FAC,CA DOAR NIMENI,CHIAR SI PAPA DACA AI FI ,NU POATE SA INFLUENTEZE VOINTA DIVINA!!!!CE CONTEAZA,BANI IN CONTURILE BISERICII SA FIE SI IN BUZUNARELE LACOME ALE SUPUSILOR ACESTEIA!!!DE DOCTORI,UNA-DOUA NE LUAM CA SUNT INOFENSIVI SI MAI LPUNEM DE UN ARTICOL PE SEAMA LOR,DENIGRANDU-I ,DAR SA VEDEM DE PREOTI CINE INDRAZNESTE,SI NU DE FRICA ACESTORA CI DE FRUICA DE MAI MARII ZILEI CARE-I TAMAIAZA SI SUSTIN SI IN NICIUN CAZ DEZINTERESAT!!!RESPECT OAMENILOR IN ALB,ACESTIA TOT MAI FACA CEVA PENTRU BINELE SEMENILOR!!!
  3
  8
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 25 Mai 2017 17:18
  1. Doar 11 % au dat medicilor diverse sume de bani sau obiecte? Cred ca e o minciuna sfruntata, nici un pahar de apa nu iti da fara bani si ,,atentii''.
  2. Sa faca ANAF-ul o investigatie la doctorii si asistentele din Romania, sa ne explice noua, dobitocilor platitori de taxe, cum este posibil ca o asistenta sa isi cumpere in 5-10 ani 4 apartamente si sa duca o viata de nabab pe banii amaratilor impinsi de boala spre spitale? Sau cum poate un doctor cu salariu ,,infirm'' sa ajunga sa fie patron de clinici private ce valoreaza sute de mii de euro? Oare toti sunt dobitoci sau ne jucam de a baba oarba?
  0
  10
  Raportează
 • postat de X
  Joi, 25 Mai 2017 17:00
  Sistemul sanitar e subfinantat ? Tu vorbesti serios ?
  Nu domnule Basalic nu e subfinantat,e capusat. Daca te duci intr-un spital si vezi cati bani se deconteaza de CAS pentru o spitalizare iti spun sigur ca ajungi la un pret cu doar 10% mai mic decat in privat. O cezariana la constanta in privat e 6000 lei si la Galati la Judetean este 5300-5400lei (conform facturii care ti-o dau la externare);
  Deci unde este sub finantarea ?
  0
  9
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Joi, 25 Mai 2017 15:21
  "Nivelul scăzut al finanţării publice contribuie la plăţile informale (şpăgi - n.r.),". Oricum, si cu salariile marite nu se vor satura sa nu primeasca o atentie.... Sau chiar te forteaza prin comportament. Dam "spaga" pentru ca medicul sau asistentul medical sa se comporte, sau sa credem ca se comporta, profesional, cu bun simt, sau cu suflet. Oricum, sunt CRIMINALI CU ACTE ! Comportament jalnic, dusmanesc, cainesc... Tratamente (de "calmare" facute fara a se inregistra in foaia de spital,... Transferuri la clinici private pentru analize suplimentare.... CRIMINALI CU ACTE !
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.