Proiect aflat în dezbatere publică. Noutăţi privind acordarea titlurilor de medic

Proiect aflat în dezbatere publică. Noutăţi privind acordarea titlurilor de medic
Pentru anumite specialităţi medicale, echivalarea nu va putea fi făcută
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un proiect de lege supus dezbaterii publice prevede că titlurile oficiale de calificare ca medic specialist, eliberate de statele terţe, altele decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, echivalente specialităţilor medicale clinice şi paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice, ar putea fi recunoscute ca certificate de medic specialist eliberate de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit actului normativ, una dintre condiţiile recunoaşterii este aceea ca formarea de medic specialist pentru care se solicită echivalarea să se fi efectuat în condiţii de studiu şi practică medicală ce asigură competenţa profesională a acestuia, cel puţin similară cu competenţa profesională a medicilor pe plan naţional. “Recunoaşterea profesională a titlurilor prevăzute la alin. (1) se face în baza unui raport întocmit de către o comisie mixtă constituită prin ordin al ministrului Sănătăţii”, este prevăzut în proiect.

Anumite specialităţi nu sunt recunoscute

În proiectul supus dezbaterii publice se precizează că titlurile de medic specialist dobândite în statele terţe care nu au corespondent cu specialităţi din Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală nu se supun procedurii de recunoaştere. Trebuie precizat că, în cazul în care nu sunt întrunite în totalitate criteriile de recunoaştere, o comisie mixtă poate institui procedura unei probe de aptitudini profesionale, care are drept scop evaluarea parcursului profesional teoretic şi a abilităţilor practice ale solicitantului.

Această probă constă în susţinerea şi promovarea a două componente, teoretică şi clinică sau practică, în funcţie de specialitate, subiectele făcând parte din tematica examenului de medic specialist aflată în vigoare. Punctajul de promovare al fiecărei probe este de minimum 7.00 pe baza baremului întocmit de comisia de examinare. Proba de aptitudini profesionale se consideră promovată dacă la finalizarea examinării solicitantul obţine minimum media 7.00. Rezultatul probei de aptitudini profesionale se comunică în scris solicitantului de către comisie şi Ministerului Sănătăţii, împreună cu procesul verbal încheiat în acest scop.

Citit 1832 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.