Motive pentru care zahărul trebuie eliminat din dietă

Motive pentru care zahărul trebuie eliminat din dietă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O parte a medicilor nutriţionişti exclud cu totul zahărul din cadrul unei diete sănătoase, în timp ce alţii restricţionează consumul zahărului rafinat, recomandându-l ocazional. Aceasta pentru că, spun ei, este un aliment fără nicio valoare nutrivită, ci doar furnizor de calorii "goale" şi nesănătoase.

Zahărul rafinat este digerat rapid în organism, ţintind sistemul circulator şi determinând rapid o creştere a nivelului de energie. Cu toate acestea, această creştere este urmată de o scădere la fel de bruscă, fapt care atrage după sine o nouă poftă de dulce.

"În completare, cu cât există mai mult zahăr - glucoză - în sânge, cu atât pancreasul secretă mai multă insulină, pentru a ajuta corpul să transforme acest zahăr în energie", explică întregul proces care are loc în organism dr. Marilyn Glenville, expert britanic în sănătate şi nutriţie.

Efectul pe termen lung al fluctuaţiei de zahăr în sânge poate fi destul de sever. Dacă pancreasul este obligat în mod constant să producă insulină pentru a regla nivelul zahărului în sânge, acesta va obosi în cele din urmă şi va claca. În aceste condiţii, se pot întâmpla două lucruri: fie nu va mai putea produce suficientă insulină pentru a muta zahărul din sânge în celule, fie va produce prea multă, dar corpul nu va reacţiona, efect cunoscut sub numele de rezistenţă insulinică, potrivit aceleiaşi surse.

Hiperglicemia rezultată este, de obicei, primul pas către diabet. Un alt efect devastator pe care zahărul îl are în corp este că, în condiţiile în care nu poate fi transformat în energie, se depune sub forma depozitelor de grăsime, fapt care determină un exces de estrogen în organism şi o creştere în greutate. "Zahărul şi alimentele care îl conţin pot determina schimbări comportamentale, iritabilitate, agresivitate şi chiar depresie, pot reduce nevoile sexuale, pot determina trezirea din timpul nopţii - adesea cu bătăi accelerate ale inimii, tahicardie - dezechilibre hormonale şi probleme de greutate", conchide dr. Glenviille.

Zahărul este prezent în deserturile zaharoase precum prăjiturile, bomboanele, siropurile, sucurile, cremele, ciocolata, dar şi în mierea de albine. Nu doar colesterolul şi ateroscleroza sunt consecinţele consumului crescut de zahăr, dar şi cariile dentare. Totodată, adaosul important de aditivi şi E-uri din unele produse zaharoase pot deveni periculoase dacă acestea sunt consumate în exces.

Citit 5208 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2017 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.