Peste 600 de medicamente au dispărut de pe piaţă

Peste 600 de medicamente au dispărut de pe piaţă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piaţă, anunţă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), potrivit căreia alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere. Problema, spun reprezentanţii asociaţiei, e faptul că numărul notificărilor de retragere creşte.

"În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piaţa românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precedent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienţii au nevoie imediată şi neîngrădită de acces la tratament", au arătat reprezentanţi al Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Potrivit sursei citate, această situaţie gravă este cauzată de deciziile politice eronate ale reprezentanţilor autorităţilor şi anume ale celor care au stabilit politicile de preţuri ale medicamentelor.

„Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii că se urmăreşte scăderea preţului medicamentelor şi deci un acces mai facil al populaţiei la acestea. Însă, acest model de calcul nesustenabil a dus la decizia producătorilor de retragere de pe piaţa românească a sute de medicamente”, arată ADEM, într-un comunicat de presă.

Dacă, la începutul lui 2015, numărul medicamentelor înregistrate în România depăşea 6.000, până în prezent un sfert dintre acestea au fost retrase oficial de producători.

Avertismente repetate

În urmă cu mai puţin de o lună, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România atrăgea atenţia că peste 2.000 de medicamente cu preţul sub 25 de lei riscă să dispară din farmacii în perioada următoare, fiind astfel afectat accesul la tratament al bolnavilor cronici, precum şi al celor care suferă de boli de inimă, de boli ale sistemului nervos central sau de boli ce ţin de aparatul respirator.

De asemenea, un studiu făcut de compania de piaţă Cegedim arată că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă, 60 la sută din acestea fiind medicamente care costă sub 25 de lei. Multe dintre medicamentele vizate aparţin unor producători români.

Citit 1881 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2017 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.