Programe de sănătate cu finanţare europeană

Programe de sănătate cu finanţare europeană
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, începerea a cinci programe naţionale de screening a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, dar şi un program pentru screening prenatal. De asemenea, o parte din sumă va fi alocată pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

Până în prezent, Ministerul Sănătăţii a mai derulat, la nivel naţional, programul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că, în primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro pentru aceste cinci programe vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialişti din domeniile programelor prioritare de sănătate, precum medici, tehnicieni de radiologie şi anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenţi medicali, psihologi implicaţi în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali sau mediatori sanitari.

Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul va dura cel mult cinci ani, iar 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament. De asemenea, 500 de cadre medicale vor beneficia de programe de formare. Potrivit ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii trataţi vor fi reevaluaţi periodic. În proiect este prevăzut ca 90 la sută din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României, iar 10 la sută din regiunea Bucureşti-Ilfov. Tot în cadrul proiectului, va fi elaborată metodologia de screening a populaţiei pentru depistarea tuberculozei.

Sume importante pentru depistarea cancerului de col uterin

De asemenea, vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul naţional de depistare a cancerului de col, din care cinci milioane de euro vor fi alocate, într-o primă etapă, pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeş Papanicolau), precum şi pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe. Noutatea programului de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 ani.

Citit 3474 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2017 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.