Cinci semne nebănuite ale dezechilibrului hormonal

Cinci semne nebănuite ale dezechilibrului hormonal
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Uiţi diverse lucruri sau ţi s-a rărit părul? N-ar fi rău să ceri părerea medicului de familie şi, eventual, să faci analize amănunţite, pentru a avea siguranţa că nu ai probleme cu tiroida.

Căderea părului şi creşterea lui într-un timp mai lung decât în mod obişnuit sunt posibile simptome ale unei afecţiuni tiroidiene, ca hipotiroidismul, spre exemplu. În acest caz, dezechilibrul hormonal influenţează în mod negativ creşterea firelor de păr.

Ochii tăi par mai mari

Dacă ţi se spune în repetate rânduri că ochii tăi par mai mari decât de obicei sau că priveşti fix adesea, ar fi bine să verifici, de asemenea, cum stai cu tiroida. Ochii măriţi reprezintă unul dintre simptomele hipertiroidismului. Ei par mai mari, pentru că genele se curbează ca urmare a inflamării ţesuturilor din spatele ochilor.

Ai pielea uscată

Pe lângă căderea părului şi creşterea sa într-un timp mai lung, hipotiroidismul este semnalat şi de deshidratarea pielii. Când corpul tău produce o cantitate mai mică de hormoni tiroidieni decât cea necesară, este încetinit metabolismul de la nivelul pielii şi este secretat prea puţin sebum pentru a asigura hidratarea.

Memoria îţi joacă feste

Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni este posibil să provoace şi probleme de memorie, mai ales în ceea ce priveşte memoria de scurtă durată. Aceşti hormoni încetinesc funcţionarea creierului şi afectează atenţia de moment şi memorarea unor detalii.

Îţi sângerează gingiile

Dezechilibrul hormonal poate să ducă la sângerări ale gingiilor. Li se întâmplă şi femeilor însărcinate, deoarece, imediat după concepţie, nivelul de progesteron (hormon steroid secretat de corpul galben al ovarului sau placentă, el fiind numit şi luteină - n.r.) creşte foarte mult, pentru a susţine sarcina. Efectul secundar este retenţia de lichide în corp, inclusiv la nivelul gingiilor. De aceea, gingiile devin mai sensibile şi pot sângera destul de uşor.        

Citit 2887 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2017 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.