Şantierele din Ghidigeni. Proiecte cât bugetul comunei pe trei ani

Şantierele din Ghidigeni. Proiecte cât bugetul comunei pe trei ani
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Odată cu încălzirea vremii şi oprirea ploilor, pe şantierele din comuna Ghidigeni s-a reluat activitatea. Se lucrează la drumuri, poduri şi podeţe, la reţeaua de canalizare şi la branşamente, se construiesc două grădiniţe. Se face un centru multifuncţional în curtea bisericii, s-a rezolvat iluminatul public în toată comuna, cu LED-uri, s-au cumpărat un buldoexcavator, dar şi o autospecială pentru serviciul de urgenţă... Valoarea totală a tuturor acestor proiecte depăşeşte 18 milioane de lei, o mare parte din bani venind de la Ministerul Mediului şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

„Avem deschise trei şantiere pe care se lucrează” – e primul lucru pe care ni-l spune primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru, atunci când îi cerem să ne facă un bilanţ al proiectelor care se derulează în comună.

Primul şantier constă în continuarea lucrărilor la sistemul de canalizare, o primă etapă prin care se acoperă circa 40 la sută din suprafaţa comunei. „Pe 15 iunie avem termenul de punere în funcţiune, deci finalizăm prima etapă, e vorba de vreo opt kilometri de conductă de colectare şi de două staţii de epurare, în satele Tălpigi şi Ghidigeni. Finanţarea este, în proporţie de aproximativ 90 la sută, din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar restul este cofinanţarea noastră. Este un proiect care durează de vreo şase ani, dar doi ani a fost suspendat din cauză că AFM nu a avut sursă de finanţare. Apoi, după un an, prima firmă care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă (Super A plus K), fiind nevoiţi să facem reîntocmirea documentaţiei cu rest de execuţie şi să o scoatem din nou la licitaţie, lucruri cu care am mai pierdut aproape un an. A doua licitaţie a fost câştigată de Atlas. Am încheiat, în proporţie de 90 la sută, branşamentele la reţeaua de canalizare, în jur de 500 de branşamente. Canalizarea este în proporţie de 40 la sută din suprafaţa localităţii. Nu putem să facem extinderea până nu terminăm prima etapă, ceea ce am început. Dar staţiile de epurare de la Ghidigeni şi Tălpigi au capacitatea de prelucrare pentru întreaga comună”, ne spune primarul.

La jumătatea anului trecut a avut loc licitaţia pe infrastructură drumuri, lucrare care vizează drumuri comunale în toate satele Ghidigeniului. „Este proiectul cu valoarea cea mai mare, peste 5,5 milioane lei fără TVA. Sunt 7,8 km de drum asfaltat, cu finanţare prin Ministerul Dezvoltării – Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). La licitaţie au participat cinci firme, trei s-au calificat până la final, iar ofertantul cu preţul cel mai mic a fost SC Construcţia Tecuci”.

Se lucrează şi la construcţia grădiniţei din Tălpigi, cu Lemacons. „Deja au ajuns la stâlpi şi urmează să pregătească partea de zidărie, de pereţi. Singura problemă care ar putea apărea este cea a decontului, pentru că 50 la sută vine de la PNDL. Este o grădiniţă destul de mare, cu trei grupe cu peste 60 de copii, cu grupuri sanitare separate, cu cabinet medical, cu spaţii pentru cancelarie, cu sistem de încălzire prin centrală pe lemne. Proiectul depăşeşte 2,1 milioane lei, cu tot cu dotări”, continuă Eugen Tăbăcaru.

Alte trei proiecte, în implementare

Există încă trei proiecte la care s-a depăşit faza de licitaţie. Primul este pentru proiectare şi execuţie poduri, podeţe şi punţi pietonale, în valoare de 1,7 milioane lei fără TVA, cu finanţare sută la sută prin PNDL. Se va construi şi un dispensar uman în satul Tălpigi (aproximativ 1,5 milioane lei), actuala clădire, foarte veche, devenind improprie pentru o bună funcţionare. Va fi construită şi o nouă grădiniţă în satul Ghidigeni. Cea actuală este de asemenea într-o clădire foarte veche, fosta şcoală construită pe timpul boierului Chrissoveloni şi care va fi demolată. Cu tot cu dotări, proiectul acestei noi grădiniţe se ridică la 1,4 milioane lei.

„Toate aceste lucrări de mai sus se ridică la 18,6 milioane de lei, bani pe care îi avem alocaţi pentru perioada 2017-2019. Dacă lucrările vor respecta graficul şi la fel se va întâmpla şi cu decontările, sunt şanse foarte mari să luăm banii până la sfârşitul acestui an. E o sumă importantă, cât bugetul local pe vreo trei ani”, mai spune primarul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

Iluminat public cu LED-uri, în toată comuna

Străzile din toate satele comunei Ghidigeni sunt luminate, noaptea, ca-n palmă, cu ajutorul lămpilor cu LED, graţie unui proiect care a costat 430.000 de lei fără TVA. Printre avantajele acestui sistem se numără consumul redus de energie, lumina puternică, durata de viaţă ridicată şi costurile reduse de întreţinere, pornirea şi oprirea rapidă. Lămpile cu LED rezistă la condiţii meteo extreme, chiar şi la îngheţ. Nu în ultimul rând, culorile obiectelor sunt redate mult mai aproape de realitate, faţă de becurile de iluminat tradiţionale, ceea ce este un avantaj şi pentru şoferi.

Comuna fără cămin cultural

Surprinzător pentru o comunitate cu opt sate şi aproape şapte mii de suflete, comuna Ghidigeni nu are un cămin cultural. Cel puţin, nu are încă, pentru că promisiuni tot ar fi. Primăria a făcut mai multe demersuri, a alocat şi banii pentru construirea şi dotarea unui cămin, dar situaţia încă stagnează. „Avem peste o mie de copii în două şcoli. Facem activităţi pe unde putem, prin săli improvizate. Mai avem o sală amenajată la stadion, ne chinuim de vreo şase ani cu Ministerul Culturii, de fiecare dată ni s-a spus că au intervenit alte priorităţi. Acum suntem pe o listă-sinteză de la Compania Naţională de Investiţii. De două ori am depus proiectul pentru construirea şi dotarea căminului cultural din satul Ghidigeni, am cumpărat şi terenul necesar, de la fosta fabrică de spirt, vreo 3.600 de metri pătraţi, deşi terenul respectiv fusese la un moment dat tot al primăriei”, ne-a spus primarul Eugen Tăbăcaru.

Citit 14356 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2018 23:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.