Ghidigeniul va sărbători Centenarul la Palatul Chrissoveloni

Ghidigeniul va sărbători Centenarul la Palatul Chrissoveloni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Locuitorii comunei din nordul judeţului vor sărbători în această lună Centenarul Marii Uniri la Palatul Chrissoveloni. Din păcate, clădirile-monument ale palatului au ajuns ruină, doar un miracol mai putându-le salva. Sau un parteneriat public-privat.

Palatul Chrissoveloni... Un loc pentru care până şi fotografiile plâng, atunci când aşezi, alături de imaginile de epocă, având-o pe Regina Maria în prim-plan sau pe membrii uneia dintre cele mai bogate familii ale acelor vremuri, fotografiile cu ruinele actuale, cu pereţi gata să cadă şi cu şemineele zidite de comunişti pentru că ar fi fost prea... burgheze.

De-a lungul anilor, figuri celebre ale istoriei României s-au perindat pe la conacul de la Ghidigeni, acolo unde a fost construit primul teren acoperit de tenis de câmp din Europa, dar şi o pistă de popice. Una dintre cele mai mari personalităţi care au vizitat conacul Chrissoveloni a fost Regele Ferdinand, a cărui soţie, Regina Maria, era bună prietenă cu Sybille Chrissoveloni. De altfel, aceasta şi-a lăsat şi copiii în grija familiei Chrissoveloni pe durata Primului Război Mondial. Palatul a trecut prin multe transformări. A fost spital de campanie în primul război mondial, dar a fost şi orfelinat, până spre jumătatea anilor '90. „Am fost, până în 2002, administrator al căminului de copii care a funcţionat în incinta conacului. Era întreţinut atunci, pentru că, dacă se strica ceva, reparam, nu lăsam să se degradeze mai tare. Din 2002, însă, de când a fost retrocedat proprietarilor de drept, moştenitorilor familiei Chrissoveloni, clădirea a fost abandonată. Şi e păcat! Se putea face muzeu aici, se puteau atrage turişti. Este, totuşi, clădirea în care Regele Ferdinand venea să se relaxeze, e clădirea care a avut primul teren de tenis acoperit din România şi e un domeniu imens, o proprietate pe care nu o poţi savura într-o singură zi”, ne-a spus Eugen Tăbăcaru.

Reabilitarea domeniului Chrissoveloni de la Ghidigeni ar costa, conform unor estimări, peste un milion de euro, o sumă mult prea mare pentru actualele posibilităţi financiare ale moştenitorilor. S-ar putea încerca un parteneriat public-privat, între aceştia şi primărie, dar situaţia moştenirii este încă destul de încurcată. „Clădirea e robustă, făcută din cărămidă foarte bine arsă. Structura, jos, până la cota zero, are la distanţe egale pusă şină de cale ferată. A fost făcută cu simţ de răspundere. Dar, dacă nu se intervine în maximum cinci ani, degradarea avansează prea tare şi n-o să mai aibă ce să facă”, afirmă primarul.

În aceste condiţii, comunitatea din Ghidigeni se bucură de faimosul conac atât cât mai poate. Pe 21 mai, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, când comuna va sărbători şi Centenarul Marii Uniri, o parte a spectacolului se va desfăşura pe esplanada palatului. Elevii şcolii din Ghidigeni vor pregăti o scenetă de epocă, va fi şi o expoziţie, organizată cu sprijinul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, va avea loc şi un spectacol muzical. Săptămâna trecută, la data vizitei noastre, Primăria începuse deja pregătirile. Se curăţau aleile de acces şi se văruiau rigolele, urmau să fie instalate luminiţe – totul pentru spectacolul de la Palat. Se speră ca, tot pe 21 mai, să poată fi sfinţit şi centrul multifuncţional construit în parteneriat cu biserica ce poartă, şi ea, hramul Sfinţilor Împăraţi. Nu vor lipsi, desigur, slujba de pomenire a eroilor locului căzuţi pe frontul Primului Război Mondial, oficiată la monumentul din satul Ghidigeni, şi nici depunerea de coroane.

Cu o zi înainte, pe 20 mai, se va sărbători hramul comunei, eveniment decalat tocmai pentru a face loc şi Centenarului. Vor fi premiate, cu câte 500 de lei, şi cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, tot mai puţine, din păcate, de la an la an.

Un conac de epocă foarte... modern!

Bancheri aristocraţi, Chrissovelonii au cumpărat de la Dimitrie Mavrocordat, în anul 1879, domeniul de la Ghidigeni, locul unde crema societăţii româneşti de la început de secol XX va veni la petreceri sau relaxare. Conacul era dotat cu cele mai moderne realizări ale vremii: centrală termică și încălzire cu calorifere, încălzire prin pardoseală, refugii secrete, pistă de bowling, teren de tenis acoperit. Aici obişnuiau să vină adesea şi Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Urmaşii bizantinilor

Familia Chrissoveloni e o familie de origine greacă, cu rădăcini istorice medievale. Conform emigrantul.it, numele vine la îndeletnicirea strămoșului lor, care cosea cu fir de aur veșmintele împăratului bizantin la Constantinopol – „hrissoveloni”, care în limba greacă înseamnă „ac de aur”. În anul 1848, familia se regăsește la Galați, unde Zanni M. Chrissoveloni  înființează o subsidiară a firmei lui din Constantinopol. Compania se ocupa cu comerțul de cereale, cherestea şi alte materii prime româneşti în porturile Mării Negre, ale Mediteranei şi  ale Dunării. Ulterior, familia decide să investească şi în alte afaceri, una dintre ele fiind Banca Chrissoveloni, una din cele mai puternice din perioada interbelică, cu filiale în toată lumea. Aceasta şi-a dus activitatea neîntrerupt timp de 100 de ani, până când, în 1948, a fost lichidată de regimul comunist.

Citit 7138 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2018 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.