Comuna gălăţeană cu utilităţi demne de un oraş (FOTO)
Foto: Marius Negri

Comuna gălăţeană cu utilităţi demne de un oraş (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cu peste 10.000 de locuitori, Iveştiul este una dintre cele mai mari comune din judeţul Galaţi. În ciuda faptului că o parte însemnată a populaţiei este săracă şi îmbătrânită, proiectele de investiţii de aici nu lipsesc şi nu bat pasul pe loc. Astfel, aproape toţi locuitorii pot beneficia deja de utilităţi cu nimic mai prejos faţă de cele de la oraş.

În ultimii ani, comuna Iveşti a trecut printr-o transformare vizibilă în bine. La şoseaua principală, pe DN 25, trotuarele sunt asfaltate şi curate, spaţiile verzi sunt îngrijite, copacii, toaletaţi, iar iluminatul public pe timp de noapte, modernizat. Acelaşi aspect îngrijit poate fi întâlnit şi în interiorul localităţii. Majoritatea străzilor sunt asfaltate şi în perfectă stare, parcurile sunt întreţinute cu grijă, iar spaţiile destinate comerţului sau manifestărilor publice sunt reabilitate şi curate. Aflat la primul său mandat, primarul comunei, Cornel Hamza, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, spune că Iveştiul nu duce lipsă de proiecte, chiar dacă mai este mult de lucru.

"În primul rând, posibilitatea alimentării cu gaze există pe toată suprafaţa comunei. Din cele 3.200 de gospodării, abia 400 sunt racordate la reţeaua de gaze, însă numărul acestora creşte constant. Apă şi canalizare avem în proporţie de 85 la sută. Recent, la Apă Canal, s-au ţinut licitaţiile pentru restul de 15 la sută, iar lucrările în Iveşti vor începe în această vară. Apoi, vom putea demara şi lucrările de asfaltare pe respectivele porţiuni. De asemenea, anul trecut şi anul acesta am reabilitat iluminatul public pe DN25, în centrul comunei, cu 400 de lămpi pietonale de 30 de waţi, cu leduri, la o înălţime de patru metri, care luminează în special trotuarul. Înainte de asta, am toaletat toţi pomii de pe margine, pentru a nu obtura lumina lămpilor", a precizat primarul Cornel Hamza.

O treime din drumuri trebuie asfaltate

Reţeaua de drumuri comunale din Iveşti are o lungime de 47 de kilometri. Dintre aceştia, au mai rămas de asfaltat 15 kilometri. Pentru şase kilometri, autorităţile locale au întocmit un proiect pe fonduri europene, în valoare de un milion de euro. În această privinţă, documentaţia este deja trimisă, iar autorităţile locale spun că aşteaptă primirea undei verzi pentru demararea procedurilor de licitaţie. "Pentru ultimii nouă kilometri, am depus de anul trecut proiect pe PNDL2 dar, fiind vorba de o sumă mare, nu am primit finanţare. Proiectul rămâne însă în cărţi, şi sperăm să obţinem finanţare, la un moment dat", a adăugat primarul din Iveşti. 

Doi angajatori mari, aproape 300 de locuri de muncă

Atragerea de investitori este încă un capitol deficitar la Iveşti. Cu excepţia a două societăţi comerciale care funcţionează aici, restul locurilor de muncă disponibile sunt în comerţ şi în administraţia locală. "Investitorii nu prea s-au îngrămădit până acum la Iveşti, dar sperăm că lucrurile se vor schimba, odată cu noile proiecte pe care le desfăşurăm. Avem o fermă avicolă cu 200 de angajaţi, permanenţi sau temporari, o fabrică italiană care produce lădiţe din lemn pentru sticlele de vin, unde lucrează în jur de 80 de persoane, precum şi cinci marketuri şi mai multe magazine de familie. Încet, încet, sperăm că lucrurile se vor schimba", a spus primarul Cornel Hamza.

Secţie de spital cu zece paturi

La Iveşti funcţionează o secţie exterioară, cu zece paturi, a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. De asemenea, la aproximativ 20 de kilometri distanţă se află Spitalul Tecuci. În comună sunt patru cabinete de medicină de familie, la o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori. În cazul urgenţelor medicale, la Iveşti funcţionează şi o substaţie a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi. Tot aici, a fost amenajat un pichet de pompieri cu echipaj permanent, pentru intervenţia în caz de incendiu sau pentru alte situaţii de urgenţă.

Cadastrul general al comunei

Iveştiul face parte dintr-un grup de şapte localităţi gălăţene care au intrat într-un proiect pe fonduri europene pentru întocmirea cadastrului general al comunei. "Asta înseamnă cărţi funciare gratuite pentru intravilan şi extravilan. Printre altele, uşurăm activitatea cetăţeanului, în sensul că, dacă este moştenitor, nu poate să-şi facă dezbaterea succesorală pentru că nu are cartea funciară fără nişte costuri importante. Atunci, nu va mai fi o problemă. Proiectul este în faza de licitaţii", a explicat primarul Cornel Hamza.

Irina Loghin, Fuego şi Pepe au concertat la Iveşti

Printr-un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, la Iveşti au fost asfaltaţi 3,5 kilometri de drumuri locale, a fost organizat un Festival al viei şi vinului şi au fost amenajate două săli pentru programul after school. "Este vorba de un proiect care datează din anul 2009, pentru care însă nu primiserăm finanţare. În urmă cu doi ani am fost anunţaţi însă că finanţarea a venit. Ne-am bucurat, pentru că am putut rezolva astfel o serie de probleme şi nevoi ale comunei. Pe lângă kilometrii de drumuri care au fost asfaltaţi, am amenajat şi un spaţiu generos şi modern pentru Festivalul viei şi vinului. Anul trecut, pe 26 octombrie, a avut loc prima ediţie, dar vrem să facem din acest eveniment o tradiţie pentru comuna noastră. La prima ediţie au participat peste 2.000 de persoane şi au reuşit să-i aducem, printre alţii, pe Irina Loghin, pe Fuego şi pe Pepe.

Nu în ultimul rând, sălile de clasă pentru after school sunt bine aranjate şi dotate cu cele necesare", a precizat primarul Cornel Hamza.

Centru de sănătate construit de comunitatea adventiştilor

În curând, la Iveşti va funcţiona o clinică de sănătate şi medicină alternativă construită de Asociaţia "Speranţa", a comunităţii adventiste din comună. Centrul va oferi servicii de recuperare medicală şi de medicină naturistă pentru toţi cei interesaţi.

Construcţia centrului medical din Iveşti a început în urmă cu nouă ani, dar criza financiară şi alte greutăţi ivite pe parcurs au întârziat continuarea lucrărilor. În ultimii doi ani, se pare că situaţia s-a îmbunătăţit, astfel că fondatorul Asociaţiei „Speranţa” din Iveşti, Maricel Iordache, crede că centrul va putea fi inaugurat în viitorul apropiat.

"Lucrările sunt gata în proporţie de 80 la sută, deci putem spune că ne aflăm pe ultima sută de metri. Este vorba despre un centru de medicină preventivă şi de medicină alternativă care va putea primi în jur de 40 de persoane. Noi ne dorim ca el să devină funcţional cât mai repede. Camerele din cadrul clinicii vor avea câte două paturi. De asemenea, vor exista şi saloane şi săli special amenajate pentru tratamente. Pacienţii vor putea beneficia de masaj terapeutic, de împachetări cu parafină, de o sală de gimnastică şi de un bazin de înot. Personalul medical va cuprinde medici şi nutriţionişti. Vorbim despre un centru pus pe picioare de o asociaţie non-profit, astfel încât, chiar dacă nu vom putea intra în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ne vom adresa tuturor categoriilor de populaţie, indiferent de starea materială. Vrem să primeze partea socială", a spus Maricel Iordache.

În urmă cu nouă ani, investiţia a demarat la iniţiativa asociaţiei „Speranţa” a comunităţii adventiste, dar contribuţii substanţiale au venit şi din partea altor persoane sau organizaţii, neadventiste. Comunitatea adventistă de la Lieşti numără în jur de 130 de membri înscrişi. Numărul simpatizanţilor practicanţi este însă mai mare, potrivit fondatorului Asociaţiei „Speranţa”.

Trei noi grădiniţe, cu fonduri guvernamentale

În aproximativ un an, două noi grădiniţe ar urma să fie construite la Iveşti, potrivit primarului Cornel Hamza. O a treia grădiniţă este şi ea în planuri, însă nu se ştie încă momentul în care va deveni funcţională.

"Am semnat deja, de anul trecut, contractele pentru cele două grădiniţe, prin PNDL 2. Una va fi cu program prelungit, la Iveşti, şi una cu program normal, în curtea şcolii din Buceşti. De asemenea, ne-am înscris într-un program al Ministerului Educaţiei, pentru construirea unei a treia grădiniţe aproape de comunitatea romilor cărămidari, cei romanizaţi. Este vorba despre o grădiniţă cu trei grupe, pe care o construieşte ministerul, iar noi punem la dispoziţie terenul. Acum, aceşti copii sunt transportaţi la capătul satului, cu microbuzul. Sunt 96 de copii înscrişi pentru grădiniţă, ceea ce înseamnă că proiectul este fezabil. Pentru cele două grădiniţe construite prin PNDL 2 licitaţiile sunt deja finalizate şi, într-un an de zile, vor fi gata. Valoarea proiectului este de aproximativ un milion de euro, fonduri europene. Pentru cea de-a treia, licitaţiile se vor face la minister şi nu ştiu când vor începe încă", a declarat Cornel Hamza, primarul din Iveşti.

Serviciu local de evidenţa populaţiei

De anul acesta, începând cu luna februarie, la Iveşti funcţionează un serviciu de evidenţa populaţiei. "Până la apariţia acestui serviciu, cetăţeanul trebuia să vină la primărie pentru a-şi lua adeverinţă de rol, era nevoit apoi să meargă la Tecuci, pentru a-şi face poze, apoi trebuia iarăşi să meargă la Tecuci, ca să-şi ridice cartea de identitate. Proiectul a fost finalizat într-o perioadă de şase luni. Oamenii pot face acum poze direct aici", a explicat primarul Cornel Hamza.

Piaţă de duminică vizitată de vecini

La Iveşti, în fiecare duminică, se organizează o piaţă unde, pe lângă localnici, vin şi persoane din Lieşti, Umbrăreşti sau Griviţa, comune învecinate cu Iveştiul. Piaţa beneficiază de o hală de brânzeturi modern amenajată, precum şi de alte spaţii potrivite pentru comercializarea altor alimente. Abia renovat, spaţiul arată mult mai bine decât pieţele din municipiul Galaţi, spre exemplu.

Sute de dosare la venitul minim garantat

390 de dosare sunt înregistrate la Primăria Iveşti pentru acordarea venitului minim garantat, pe baza Legii 416. Asistaţii social ajută la diverse activităţi ce ţin de munca comunitară, cum ar fi curăţenia, plantarea de pomi, sau amenajarea spaţiilor verzi. "Cei înscrişi la venitul minim garantat nu sunt interesaţi atât de banii primiţi, cât de asigurările medicale şi sociale de care beneficiază astfel. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, trebuie să-şi facă însă orele prevăzute. Doar luna trecută, am tăiat 16 dosare ale celor care nu au venit la muncă. Pentru a lua bani din nou trebuie să-şi facă orele pentru luna în curs, precum şi orele restante", a explicat primarul Cornel Hamza.

 

Citit 30877 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 03:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.