Virgil Doca: Depozitul de deşeuri de la Valea Mărului, exact ca în Germania
Foto: Iulia Kelt

Virgil Doca: Depozitul de deşeuri de la Valea Mărului, exact ca în Germania
O investiţie exact ca în Germania
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Dezvoltarea unei localităţi nu se poate face fără să aduci atingere anumitor aspecte. Dacă vedem lucrurile în mod păşunist, luăm văcuţa, ne plimbăm, stăm pe iarbă verde, dar să nu aşteptăm să vină agenţi economici şi investitori", spune primarul comunei, Virgil Doca.

În comuna Valea Mărului se va construi un depozit conform pentru deşeuri, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, proiect derulat de Consiliul Judeţean Galaţi. Este vorba despre un depozit, şi nu de o groapă de gunoi - un aspect la care primarul Virgil Doca ţine foarte mult, "deoarece sunt oameni care, pentru că nu ştiu, folosesc termenul de groapă de gunoi cu rea-voinţă. Ideea este în felul următor: există o decizie a Comisiei Europene, care spune că se închid toate gropile de gunoi. Deja noi am ieşit din termenul maxim, care a fost 2018, şi nu e terminată treaba. Acum se construiesc depozite conforme. Depozitul conform care se va construi la Valea Mărului va fi exact ca în Germania, cu tehnologie germană. Nu se mai face o groapă de gunoi în sensul că se duce gunoiul acolo şi se pune grămadă".

Se pare că oamenii au început să vorbească că se aduce la ei în comună tot gunoiul din judeţ şi din judeţele învecinate. Primarul spune că lângă depozitul conform de la Valea Mărului va fi făcută o staţie de sortare. La Galaţi se va face o staţie de tratare biomecanică. Deşeurile vor fi duse la Galaţi, acolo vor intra în staţia de biotratare mecanică, vor fi mărunţite şi făcute efectiv praf, apoi vor fi aduse la Valea Mărului.

"Dar, atenţie, să spunem lucrurilor pe nume! Va dura vreun an de zile în care deşeurile vor fi aduse la Valea Mărului fără să intre în staţie, pentru că staţia nu va fi gata. Înţeleg că licitaţia este deja demarată, pe 10 septembrie se deschide depunerea proiectelor, pentru alegerea constructorului. Se vrea ca finalizarea construcţiei să aibă loc cât mai repede, în 12 luni", afirmă Virgil Doca, care ţine să nuanţeze situaţia: "Sunt de acord cu tot ce înseamnă ecologie. Dar, în acelaşi timp, dezvoltarea unei localităţi nu se poate face fără să aduci atingere unor anumite lucruri. Domnule, în anul 1990, în satul Valea Mărului erau cinci Dacii şi le ştiam pe toate după culori. Vedeam că-i galbenă, ziceam că-i dom’ profesor Bulgaru... Acum tot cinci sunt, dar doar Dacii, că restul sunt tancuri, avioane şi alte alea... Şi astăzi avem o mie de maşini, nu mai avem cinci. Faptul că fiecare cetăţean are o maşină - a adus atingere mediului din Valea Mărului şi aerului pe care-l respirăm? Orice îmbunătăţire a standardului de viaţă are şi un revers. Vă mai dau un exemplu: sunt ecologişti şi în Galaţi care au urlat şi mai urlă împotriva noxelor din combinatul siderurgic. În acelaşi timp, 80 la sută din locuitorii se tem şi spun Doamne fereşte să nu se închidă combinatul! Noi asta trebuie să înţelegem, că o investiţie care aduce beneficii oamenilor are şi dezavantaje. Dacă vedem lucrurile în mod păşunist, luăm văcuţa, ne plimbăm, stăm pe iarbă verde, dar să nu aşteptăm că o să treacă autostrada pe la noi, că o să vină agenţi economici, investitori...".

La ora actuală, deşeurile menajere din Valea Mărului, tot ce se strânge din tomberoane, se duce la Galaţi. "După ce se termină tot ce înseamnă Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (adică depozit şi staţie de sortare la Valea Mărului, staţie de sortare la Tecuci, depozit şi staţie de transfer la Tg.Bujor, staţia de biotratare la Galaţi), atunci se va scoate la licitaţie şi tot ce înseamnă operare va fi luat de un singur operator, care va avea un singur tarif, cum se întâmplă şi în cazul operatorului Apă Canal", a mai spus primarul Virgil Doca.

Ce beneficii va avea comuna

Construirea depozitului conform de la Valea Mărului va avea ca principal neajuns faptul că, zilnic, zeci de maşini cu gunoi vor circula prin zonă. Însă, conform primarului Virgil Doca, beneficiile acestei investiţii sunt mult mai mari. "Printre plusurile pe care le va aduce depozitul conform se numără cel puţin 200 de locuri de muncă, ce vor fi create. Vor fi beneficii economice în ceea ce priveşte bugetul local - taxe, impozite. Orice investiţie atrage o altă investiţie, adică deja este câştigat un alt proiect lângă şi se va face o platformă de gunoi, care este a Consiliului Local şi care va aduce alte locuri de muncă. Este construit deja un drum asfaltat şi se va mai face unul, de şase metri lăţime. Se tot spune de mirosuri: depozitul este situat la o distanţă de cinci kilometri, aproape de Corod. Acolo se va face şi podul, se vor duce curent electric, apă şi canalizare până acolo. Tuturor terenurilor din zonă le vor creşte preţurile. Deja sunt investitori care ne-au spus că vor să cumpere teren în zona respectivă, cineva vrea să facă o staţie de betoane acolo", a afirmat primarul din Valea Mărului.

Citit 8087 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 13:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.