Lucrări realizate cu fonduri guvernamentale şi europene. Investiţii de peste 10,4 milioane de lei în comuna Costache Negri (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Lucrări realizate cu fonduri guvernamentale şi europene. Investiţii de peste 10,4 milioane de lei în comuna Costache Negri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nu mai puţin de 10.439.016 lei cu TVA, adică peste 2,2 milioane de euro, reprezintă valoarea totală a celor două contracte de investiţii atribuite la finele anului trecut, pe criteriul celui mai bun raport calitate-preţ, de Primăria comunei Costache Negri. Lucrările, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, vizează modernizarea drumurilor locale şi extinderea reţelei de canalizare. Nu mai puţin important este că, graţie lucrărilor realizate anul trecut de Apele Române, Consiliul Judeţean şi Primărie, localnicii se simt mai protejaţi în cazul în care comuna ar fi, din nou, lovită de inundaţii.

În condiţiile în care, potrivit estimărilor, bugetul local al comunei gălăţene Costache Negri pe anul 2019 nu va depăşi un milion de euro, în localitate vor demara investiţii în valoare de peste 2,2 milioane de euro, graţie fondurilor guvernamentale şi europene câştigate de Primărie.

Licitaţii câştigate de asocierea Lemacons - Tancrad

"Extinderea cu 7,2 km a reţelei de canalizare şi modernizarea a 4,3 km de drumuri reprezintă două proiecte foarte importante pentru locuitorii comunei Costache Negri. Finanţarea este de la PNDL, la care se adaugă cota noastră, pe care o vom asigura din buget", ne-a declarat primarul comunei Costache Negri, liberala Emilia Niculescu.

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziţii publice, compania Lemacons, în asociere cu Tancrad, şi-a adjudecat ambele contracte de lucrări, cu oferte de 4,68 milioane de lei cu TVA - în cazul modernizării a nouă drumuri locale şi, respectiv, 5,75 milioane de lei cu TVA - în cazul extinderii reţelei de canalizare, care va acoperi, astfel, întreaga comună.

Lucrările vor începe în curând, spune Emilia Niculescu, adăugând că a fost nevoie de modificarea unor reglementări legale care impuneau ca staţiile de pompare a apelor uzate să fie la distanţă de 50 de metri de locuinţe. Problema i-a fost supusă atenţiei preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Fotea, care, sesizând situaţia la nivel naţional, a grăbit rezolvarea ei pentru toţi primarii din România: "Pe 28 decembrie a ieşit ordinul de modificare a normativului respectiv, astfel încât am depus documentaţia la Inspecţia de Stat în Construcţii ca să primim avizul şi să putem emite autorizaţia şi ordinul de începere a lucrărilor. Avem o relaţie de bună colaborare cu dl preşedinte Fotea şi rezultatele se văd", spune liberala Emilia Niculescu despre social-democratul Costel Fotea.

Lumină pentru noul cartier de locuinţe

În proiectul de canalizare este prins şi cel mai nou cartier al comunei, unde, pe loturile concesionate de Primărie, s-au ridicat aproximativ 60 de case noi şi frumoase. În comună se construieşte, Primăria fiind nevoită să extindă cu zece hectare intravilanul comunei pentru a putea răspunde solicitărilor făcute de cetăţeni pentru concesionarea loturilor de teren pentru case. În prezent, afirmă primarul, sunt concesionate 217 loturi, a câte o mie de metri pătraţi fiecare, şi mai sunt cereri depuse.

Pentru noul carter, administraţia locală a cheltuit 530.000 de lei cu TVA pentru extinderea cu doi kilometri a reţelei electrice, investiţie care se află în faza de predare către Electrica, după care oamenii vor putea depune proiectele pentru avizele de racordare. Cartierul mai are, însă, nevoie şi de drumuri modernizate, dar şi de nişte perdele de protecţie împotriva zăpezii spulberate.

La adăpost de furia apelor

"Localnicii din Costache Negri vor să fie feriţi de inundaţii", scriam pe 14 februarie 2018, în paginile ziarului "Viaţa liberă", amintind că localitatea a fost lovită de două ori de furia apelor: în septembrie 2013, când bilanţul oficial a fost de trei morţi şi peste 300 de case afectate, dintre care o sută puse cu totul la pământ, şi în octombrie 2016, când au fost afectate 120 de gospodării, între care 27 de locuinţe inundate.

"În 2018, am realizat lucrări importante pentru protejarea cetăţenilor care locuiesc de-a lungul pârâului Gologanu, pentru că n-am fi avut cum să mutăm toate gospodăriile din centrul comunei, să ducem satul în altă parte", spune Emilia Niculescu. Ea însăşi ştie ce înseamnă să-ţi vuiască apa în casă!

Potrivit primarului, s-a reuşit decolmatarea albiei pârâului pe toată suprafaţa intravilană a comunei şi pe o porţiune din extravilan, comuna asigurând combustibilul necesar utilajelor cu care s-a intervenit şi cazarea personalului de la Apele Române. Tot anul trecut, s-au amenajat rigole pentru colectarea şi scurgerea apelor pluviale pe DC 27, unde exista pericol de inundaţii la ploi abundente.

În urmă cu un an, primarul ne spunea cât de importantă este refacerea podului de pe drumul judeţean DJ251 - reparat în 2012, stricat în 2013, reparat din nou în 2016 şi stricat în acelaşi an - şi spera să găsească înţelegere la Consiliul Judeţean: "Am făcut o adresă către Consiliul Judeţean prin care am tras un semnal de alarmă că nu putem să reparăm un pod de trei ori şi să fie mereu în pericol de a fi stricat. Pentru că, în comparaţie cu pârâul, care este foarte larg, podul este îngust şi noi suntem inundaţi în amonte, nu în aval!", ne declara primarul anul trecut.

Problema s-a rezolvat: "Consiliul Judeţean a răspuns solicitării noastre şi chiar îi mulţumesc. S-a realizat podul, lucrările executate sunt de calitate. Am luat măsuri ca, în cazul în care va mai fi vreodată un debit mare de apă, să aibă scurgerea uşoară. Tocmai de aceea s-a făcut un canal care va ajuta la preluarea unui surplus de apă. El a fost început de Consiliul Judeţean pe proiectul de la DJ 251 şi va trebui să-l betonăm noi, iar pentru asta avem proiectul în lucru. Se află la faza de proiectare construirea unui nou pod peste pârâul Gologanu, în partea de nord a comunei, necesar pentru traficul agricol, şi a unei punţi pietonale la stadion. Vom încerca toate căile pentru a obţine finanţare pentru execuţia lucrărilor", afirmă Emilia Niculescu.

Internet gratuit

Comuna Costache Negri va avea internet gratuit în spaţiile publice. A câştigat o finanţare din partea Comisiei Europene, prin programul "WiFi4EU", în valoare de 15.000 de euro, pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la wireless. Primăria are 18 luni la dispoziţie pentru a implementa proiectul pentru care chiar a urmărit cu mare atenţie şi nerăbdare deschiderea apelului de proiecte. Emilia Niculescu recunoaşte că a avut parte de sprijinul fiului său, ca nu cumva Primăria să rateze o asemenea oportunitate.

Proiecte

Din păcate, în lipsa fondurilor necesare, amenajarea unei pieţe, dorite de cetăţenii comunei, a rămas tot la stadiul de deziderat. "Mai vrem să realizăm lucrări de modernizare la grădiniţă - schimbarea acoperişului şi echiparea termică, modernizarea dispensarului uman, inaugurat în 1996, al cărui hol este mereu plin de pacienţi. Şi aici vom vedea ce surse de finanţare găsim. Aş mai dori să facem o bază sportivă multifuncţională, în spatele Căminului Cultural, câteva locuri de joacă pentru copii - unul la Cămin şi unul la grădiniţă. De asemenea, pregătim un studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu gaze a comunei, în asociere cu localităţile Cudalbi şi Valea Mărului", ne-a mai declarat Emilia Niculescu.

Salarii, în loc de ajutoare sociale

"În 2016, aveam 220 de dosare de ajutor social, acum avem în jur de 130, deci au scăzut foarte mult. Am luptat şi am convins din beneficiari să se angajeze", spune primarul Emilia Niculescu. Deschiderea celor două mari şantiere de lucrări va aduce noi oportunităţi de angajare, mai ales că Lemacons este interesat să realizeze o staţie de betoane pentru că are şi alte lucrări în zonă, spre Iveşti şi  Cudalbi.

Aberaţie legislativă îndreptată

Fiind una dintre primele localităţi gălăţene care au beneficiat de alimentare cu apă, Costache Negri are propriul serviciu public care gestionează acest serviciu. Din păcate, conform normelor de personal impuse de OUG nr. 63, posturile serviciului public de alimentare cu apă, în număr de patru, nu erau exceptate din organigrama Primăriei. Din acest motiv, administraţia locală a fost nevoită să renunţe la două posturi: bibliotecarul şi juristul. Anul trecut, primarul Emilia Niculescu spera ca normele legislative sa fie modificate, pentru că secretarul comunei nu poate face la nesfârşit munca de jurist, iar misiunea de bibliotecar să nu trebuiască să fie îndeplinită, graţie voluntariatului, de profesoara de istorie Catană Silvica.

"La propunerea mea şi a domnului primar Petrea Marcel de la Schela, domnul senator George Stângă a iniţiat un proiect de lege care a fost adoptat de Parlamentul României, devenind Legea nr. 217/2018. Astfel, personalul din cadrul Serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare nu mai face parte din aparatul de specialitate al primarului, fiind în subordinea Consiliului local", ne-a comunicat primarul.

500 de ani de existenţă

Pe 1 iunie 2021, localitatea Costache Negri, fostă Mânjina până în 1908, va împlini 500 de ani de la prima atestare istorică. Conform unui document redactat la Hârlău, în limba slavonă, pe un pergament, de către Trotuşan logofăt, aşezarea actuală este menţionată sub numele de "hotarul lui Manjea". Comuna este situată în centrul judeţului Galaţi, pe DJ 251, la 45 de kilometri de municipiul reşedinţă şi la 35 de kilometri de municipiul Tecuci.

Citit 11449 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 22:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.