Pe tărâmurile normalităţii. Fârţăneşti, comuna oamenilor gospodari şi liniştiţi
Foto: Iulia Kelt

Pe tărâmurile normalităţii. Fârţăneşti, comuna oamenilor gospodari şi liniştiţi
Adrian Filote
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Oamenii sunt mândria comunei Fârţăneşti, după cum ne spune însuşi primarul Adrian Filote. Gospodari, ospitalieri, duc un trai armonios, care se oglindeşte în liniştea ce domneşte pe străzile celor două sate, Fârţăneşti şi Viile, printre casele cu acoperişuri şi faţade îngrijite.

Cei 5.120 de locuitori reuşesc să menţină curăţenia, devenită emblemă a comunei şi motiv de admiraţie pentru vizitatori. E o implicare a unei comunităţi care împărtăşeşte valori comune şi care îşi doreşte să contribuie la schimbare, fiind răsplătită pe măsură. „Noi luptăm să aducem cât mai multe utilităţi cetăţeanului, să aibă lumină, să aibă apă, să aibă canalizare, să aibă drumuri”, ne-a mărturisit primarul.

Utilităţile, o normalitate la Fârţăneşti

Apa potabila nu mai reprezintă un miraj pentru săteni. Oricât de nostalgică aş deveni la imaginile întipărite adânc în reţeaua mea de amintiri, cu bunica potrivindu-și pe umeri cobiliţa, umplând simetric găleţile cu apă pentru a adăpa toate vieţuitoarele gospodăriei şi a face un blid de mâncare, recunosc că mă gândesc cu jind la sclipirea care i-ar fi izvorât din ochi la văzul apei care curge direct de la robinet, la ea în odaie. Fârţăneştiul dispune de o reţea de aducţiune a apei potabile, astfel încât atât vârstnicii, cât şi copiii comunei să se poate bucura de confort.

“Avem două staţii de epurare - atât în Viile, cât şi în Fârţăneşti. Avem alimentare cu apă sută la sută. Dorim să menţinem în continuare sistemul acesta de alimentare cu apă şi canalizare în subordinea Primăriei. Noi funcţionăm cu un preţ de doi lei pe metru cub, la ora actuală. Acesta este lucrul la care eu, cel puţin, ţin foarte mult, să reuşim să ne gospodărim singuri cu sistemul acesta de alimentare cu apă, în ciuda faptului că avem destule piedici", a adăugat Adrian Filote.

Iluminatul stradal

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, nicio stradă nu trebuie să rămână neluminată. Au apus vremurile când uliţele prăfuite erau reci şi pustii, acaparate de beznă şi hămăit de câini, fapt confirmat şi de primar: „În marea parte, am pus în jur de 900 de lămpi cu led. Mai sunt câteva pe care le vom înlocui anul acesta. Aveam lămpi cu becuri economice şi le-am schimbat cu led. Au garanţie trei ani de zile, în momentul în care ai o problemă, suni şi vin şi le schimbă".

De asemenea, pentru siguranța cetățenilor, a fost implementat un sistem de monitorizare video. 48 de camere de supraveghere au fost instalate în centrul comunei, în zona şcolii și a grădiniţei, precum şi la toate intrările şi ieşirile.

Condiţii de oraş în şcoli şi grădiniţe

În comuna Fârţăneşti sunt şase unităţi de învăţământ, trei şcoli generale şi trei grădiniţe, având acces la un laborator de informatică, o bibliotecă şi săli de clasă echipate corespunzător actului educaţional, dotate cu videoproiector şi mobilier adecvat, iar investiţiile nu se vor opri aici. Edilul intenţionează să facă achiziţii noi, contribuind la asigurarea unui climat şcolar cât mai benefic: “Şi anul acesta vom investi nişte bani în şcoli, adică în obiecte de inventar. Am în plan să iau şi nişte table electronice, nu pentru toate clasele, pentru că sunt destul de scumpe, dar câteva aş vrea să iau, să facem măcar un mic pas". Numărul elevilor este însă îngrijorător, pe fondul diminuării natalităţii, teama desfiinţării uneia dintre şcoli fiind destul de mare.

Centru de zi pentru copii defavorizaţi

Situat lângă Şcoala Nr. 1 din comuna Fârţăneşti, Centrul de Zi găzduieşte, după terminarea orelor de curs, un număr mediu de 20 de copii vulnerabili, proveniţi din medii disfuncţionale sau fără posibilităţi financiare. Fiind dotat cu mobilier modern şi personal calificat, asigură copiilor un mediu plăcut în intervalul de timp petrecut acolo, unde au parte de o masă caldă şi de ajutor la teme.

“Dimineaţa fac teme cu cei de la I-IV, iar după-amiază cu cei de la V-VIII. De cele mai multe ori, terminăm temele aici. În mare parte, depinde şi de copii. Pe lângă teme, mai avem şi alte activităţi, ne uităm la filme, ne jucăm afară sau facem activităţi specifice de weekend”, ne-a declarat Cocu Monica, asistent social.

Respectul este cheia mulţumirii de sine

Locuitorilor care, rareori, ies din graniţele bunei-cuviinţe, supunându-se ucazurilor bunelor maniere, le este răsplătită implicarea civică prin crearea unor condiţii menite să le sporească calitatea vieţii.

Astfel, în Viile a fost dată în folosinţă o anexă a Primăriei, unde sătenii să-şi poată achita taxele şi impozitele, fără să se mai deplaseze până în Fârţăneşti. Tot acolo se va deschide o nouă bibliotecă, pentru cei dornici de lectură, având, de asemenea, şi facilităţi de lucru pe calculator.

"Anul acesta deschidem şi în satul Viile o bibliotecă, avem un spaţiu construit nou, acolo. Deja am făcut mobilierul, după întocmirea bugetului, vom strânge bani şi pentru carte. Vor trebui şi cărţi noi, în primul rând, pe lângă ce mai avem noi, dubluri, de la biblioteca din Fârţăneşti”, ne-a spus Adrian Filote.

Medicina se face şi la sat

Accesul la serviciile medicale este vital pentru menţinerea stării de sănătate a locuitorilor şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor, iar în comuna Fârţăneşti au fost găsite resursele necesare pentru înfiinţarea unui centru medical, pe două niveluri, cu patru spaţii mari: două săli de aşteptare şi două cabinete medicale, în care îşi desfăşoară activitatea un medic de familie şi un dentist.

Pledoarie pentru comunitate

Adrian Filote este unul dintre primarii care vorbeşte cu admiraţie despre oamenii săi, pe care îi apreciază sincer pentru felul cum reuşesc să menţină liniştea, curăţenia şi echilibrul într-o comunitate unită prin respect. Consideră că de la armonie porneşte reuşita tuturor lucrurilor şi că la baza fiecărui proiect realizat cu succes stă încrederea şi răbdarea consătenilor săi.

Drumuri şi canalizare pentru întreaga comună

Primarul şi-a propus ca, până la finele anului, întreaga comună să deţină atât drumuri asfaltate, cât şi un sistem complet de canalizare. În prezent, au mai rămas 15 kilometri de drumuri de asfaltat, dar lucrările de modernizare a infrastructurii sunt în deplină desfăşurare. Pe multe dintre uliţe, am putut observa materialul pietros care a fost turnat deja, aflând, de asemenea, că drumurile care se află în stare de degradare vor intra în execuţie pentru reabilitare.

În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, primarul ne-a mărturisit că au mai rămas 12  kilometri de finalizat, lucrându-se şi la executarea rigolelor pentru colectarea apei pluviale, în vederea menţinerii unei stări funcţionale a străzilor, pe orice fel de vreme.

“Acum ne mobilizăm pe reţeaua asta de canalizare, să o extindem şi să terminăm cu drumurile. Astea sunt proiectele prioritare la ora actuală. Trag tare ca să termin, să ştiu că au acces toţi şi la drum, şi la apă, şi la canalizare”, ne-a mărturisit Adrian Filote.

Povestea păstorului Fârţonea

Denumirea comunei provine de la numele unui păstor, Fârţonea. Acesta a venit cu oile de peste Carpaţi şi, ca urmare a unor fapte de curaj, moşia răzăşească a căpătat numele de Fârţoneşti. La venirea lui Fârţonea, terenurile nu erau pustii. În vatra satului existau locuitori grupaţi în sate, cătune, silişti. Cel mai vechi document care atestă numele satului Fârţăneşti este data 14 septembrie 1628. Sursa: Biblioteca comunală.

Teren de fotbal şi loc de joacă pentru copii

Un teren de fotbal modern se află chiar în apropierea Primăriei. Acesta este împrejmuit corespunzător şi se află într-o stare foarte bună, deservind întreaga comunitate dornică de mişcare şi iubitoare de sport. Mai mult chiar, în zilele de sărbătoare, găzduieşte evenimente specifice. Anul trecut, de ziua comunei, pe 15 august, au avut loc trei zile de voie bune pentru săteni. Un sfârşit de săptămână plin de surprize. Printre acestea, program de karaoke, diverşi artişti care au cântat şi au încântat publicul, precum şi dansuri populare variate.

Tot în apropierea Primăriei, a fost amenajat un parc de joacă dotat cu tobogane, balansoare şi leagăne. Parcul a fost dat în folosinţă în anul 2009 şi reprezintă un mare motiv de bucurie pentru copii, fiind an de an reabilitat, prin vopsirea şi repararea elementelor din interiorul lui.

Puţucuoaia. Etimologia numelui Viile

Numele satului Viile este mai nou, din 1969, după ce iniţial a avut altă denumire, de Puţucuoaia, apărută în urma unei întâmplări cu titlu de legendă. În zona veche a satului se găsea un puţ cu apă unde se adăpau oile ciobanilor, una din ele înecându-se, iar puţul cu pricina a rămas cu numele “puţu cu oaia”, denumire care i-a rămas satului până în anul 1945. De atunci şi până în anul 1968, numele a fost schimbat de mai multe ori, până să i se dea denumirea finală, de Viile, având în vedere că aici se aflau renumitele vii pe dealurile Bujorului.

Citit 15488 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.