Mai întâi sediu pentru Primărie, pe urmă centru medical

Mai întâi sediu pentru Primărie, pe urmă centru medical
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

După contractul în valoare de 12.344.015,68 de lei fără TVA, atribuit la începutul lunii februarie 2020, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de construire a unui impunător sediu pentru Primărie, comuna Nicoreşti derulează acum o licitaţie pentru construcţia unui centru medical în localitate.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea estimată a contractului este de 2.921.775 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 22 aprilie, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preţ”. Pentru acest obiectiv, care beneficiază de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, s-a derulat şi în primăvara anului trecut o licitaţie, anulată din păcate.  

Primăria vrea conac, iar bolnavii cer mâncare”, scriam, în februarie 2020, despre comuna Nicoreşti. „Celebră” din cauza unei situaţii unicat care i-a avut în centru pe cei mai defavorizaţi localnici, lăsaţi fără bani şi însoţitori, comuna tocmai atribuise un contract pentru un sediu administrativ în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro. Iată că, în prezent, autorităţile din Nicoreşti sunt preocupate de sănătatea localnicilor. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), licitaţia lansată pe 27 marti 2020, vizează proiectul de investiţii cu denumirea: „Construire centru medical în comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi”, finanţat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ce se doreşte

„Proiectul prevede realizarea unei construcţii noi, cu destinaţie de centru medical, la parter fiind propuse spatiile necesare unui ambulatoriu, la etajul uni – centru de permanenţă fix, cabinete medicale şi săli de tratament, iar la etajul al doilea - trei apartamente cu două camere pentru medicii care profesează în comună. De asemenea, este prevăzută şi construirea unei anexe ca spaţiu tehnic (magazie şi centrală termică). Suprafaţa totală a construcţiilor propuse este de 365,70 mp”, se arată în datele licitaţiei.

Bani alocaţi prin PNDL, licitaţii anulate

Dacă pentru construcţia sediului administrativ, primarul comunei Nicoreşti, Ionel Boghiu, ne declara că încearcă să obţină finanţare printr-un viitor PNDL3, pentru centrul medical banii există! După cum ne-a confirmat telefonic primarul, fondurile necesare au fost alocate prin PNDL.

De ce abia acum se face licitaţia? Pentru că au mai existat, în trecut, proceduri similare, anulate, din păcate. Astfel, conform datelor din portalul achiziţiilor publice, o licitaţie pentru construcţia centrului medical a fost lansată în urmă cu un an, pe 15 martie 2019, cu termen limită de depunere a ofertelor 5 aprilie 2019. Valoarea estimată a contractului era de 2.584.969,45 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire „preţul cel mai scăzut”. Conform SEAP, depuseseră oferte Asocierea Agios SRL (lider) - Danamar Impex SRL şi Asocierea Fornix (lider) – SC Construcţia SA. Din păcate, procedura a fost anulată pe 15 iulie 2019, pe motiv că „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, după cum se precizează în SEAP.

În speranţa că licitaţia de acum se va încheia cu succes, putem admira perspectivele viitorului centru medical pe site-ul Primăriei Nicoreşti, la secţiunea „Proiecte şi realizări”. Cele două imagini, plasate sub perspectivele impozantului edificiu administrativ, sunt însoţite de următoarea precizare: „În faza de implementare se află un centru medical cu diverse departamente și medici de specialitate, pentru a deservi locuitorii comunei Nicorești”.

Citit 9599 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2020 20:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.