Tulucești, prima localitate de interes turistic din județul Galați

Tulucești, prima localitate de interes turistic din județul Galați
Foto: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Tulucești și Șendreni sunt două dintre comunele foarte apropiate de municipiul Galați, la distanță de 10-15 minute de mers cu mașina, lucru care le aduce locuitorilor câteva avantaje evidente. Dar ce au de oferit, la rândul lor, aceste comune? Încercăm să găsim un răspuns în cele ce urmează. Astăzi, vorbim despre comuna Tulucești cu primarul Petrică Bratu. Despre Șendreni, în ziarul nostru de mâine.

Comuna Tulucești are toate șansele ca, până la sfârșitul acestui an, să devină prima localitate de interes turistic local din județul Galați. Ceea ce locuitorii municipiului reședință de județ își doresc de ani de zile, ca orașul nostru să devină un punct de interes pentru turiști, se va întâmpla, însă nu la Galați, ci la vreo 15 kilometri mai departe, la Tulucești.

E drept, în documentația depusă de Tulucești a cântărit decisiv faptul că Pădurea Gârboavele este pe teritoriul comunei, altfel "ar fi fost imposibil", recunoaște primarul Petrică Bratu. Dar chiar și așa, reușita administrației comunei situate la 10 minute de mers cu mașina din Galați se constituie într-o "palmă" sau, dacă vreți, o provocare pentru toți edilii post-decembriști ai Galațiului, care au, și au avut, la dispoziție ditamai Dunărea, pe care au neglijat-o complet, sau o sumedenie de monumente istorice, din care unele stau să cadă din cauza nepăsării, iar altele nu au fost puse suficient în valoare.

"Săptămâna trecută, am avut în vizită o comisie de la Ministerul Economiei, Direcția de Turism, și am trecut de ultima fază, de verificare pe teren a documentației și condițiilor din teritoriu pentru declararea comunei Tulucești stațiune turistică de interes local, având în vedere că Pădurea Gârboavele este pe teritoriul nostru. Dacă nu era așa, era imposibil. Următorul pas îl reprezintă hotărârea de guvern prin care comuna va fi declarată stațiune turistică de interes local și, din acel moment, fondurile care se pot atrage, atât în domeniul privat, cât și pentru rezolvarea în totalitate a infrastructurii, vor fi altele. Din ce am discutat cu membrii comisiei, dacă nu vor fi întârzieri cauzate de mișcările politice, până la sfârșitul anului hotărârea trebuie să apară în Monitorul Oficial", ne-a spus primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu.

Ce avantaje îi aduce, practic, comunei gălățene statutul de localitate de interes turistic? Tuluceștiul va avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile, iar calitatea vieții locuitorilor nu are decât de câștigat. "Pot fi depuse foarte multe proiecte pe Programul Operațional Regional, când discutăm de turism, atât pentru drumuri, canalizări, cât și foarte multe proiecte private, mai ales în domeniul turismului, baze de agrement, crame.... Avem și herghelia, există și afacerea aceea privată cu echitația, avem și "Vatra cu dor" a artistului popular Paul Buța de la Șivița, mai este și Valul lui Traian, dovadă materială a prezenței vechii civilizații romane. Împreună cu Consiliul Județean, suntem convinși că putem face lucruri bune și la Gârboavele. Trebuie să profităm și de partea mai joasă a comunei, partea cu ape. Acolo e un pic mai greoi, că e zonă de frontieră, dar nu e imposibil. Trebuie exploatată și această zonă, care e de interes. Sunt convins că o să apară și un luciu, două de apă, adică să putem asigura agrement prin pescuit, prin plimbări cu barca. Există perspective", a mai spus primarul Petrică Bratu.

Copiii, așteptați la școală cu tablete gratuite

Administrația comunei Tulucești s-a pregătit pentru începerea anului școlar în oricare dintre scenariile avute în vedere de către guvern, ne-a spus primarul Petrică Bratu. Deja, fiecare clasă a fost reamenajată și băncile au fost reașezate în așa fel încât să fie asigurată distanțarea prevăzută de lege. "Dacă, ferească Dumnezeu, nu se poate organiza procesul educațional în sălile de clasă, noi am fost mai precauți, am stabilit prin Consiliul Local achiziționarea a 400 de tablete pe care să le oferim gratuit, cu abonamentul aferent, copiilor din clasele I-VIII și de la grupa pregătitoare. Tabletele sunt la școală, urmează ca în următoarele două săptămâni informaticianul școlii să facă anumite setări pe ele ca să nu le permită, totuși, elevilor accesul pe diferite site-uri, iar în cazul în care procesul educațional nu se poate desfășura așa cum ar trebui, copiii vor putea ține legătura cu școala prin aceste tablete", ne-a spus Petrică Bratu, menționând că numărul total al copiilor, cu tot cu cei de la grădiniță, este de 570.

Conform datelor furnizate către Inspectoratul Școlar Județean, în comună există 57 de copii defavorizați, care nu au nicio posibilitate să-și procure tablete sau să aibă acces la un telefon digital. Dacă, la începerea școlii, aceștia vor primi tabletele promise de guvern, e ok, dacă nu, "mai cumpărăm încă 57 de tablete, în așa fel încât fiecare copil de la grupa pragătitoare până în clasa a VIII-a să dispună de o tabletă. Tabletele sunt date gratuit de Orange și urmează să plătim abonamentul, abonamentul e pe doi ani și în fiecare an avem trei luni gratuite. Practic, prima factură va fi plătită în octombrie", a continuat primarul.

Petrică Bratu a mai spus că Primăria va asigura și măștile pentru copii, dacă va trebui. "Sper să nu fie chiar la nivelul la care se discută: în proiectul de pe site-ul Ministerului Educației se spune despre o mască la fiecare jumătate de oră. Costul ar fi enorm, la câți copii avem noi, ar trebui 250.000 de lei în fiecare lună numai pentru măști, ceea ce nu-i puțin".

Campioni la fonduri europene atrase

Conform primarului Petrică Bratu, Tulucești este comuna gălățeană care a atras cei mai mulţi bani europeni. Numai în ultimii patru ani s-au investit în comună șase milioane de euro din fonduri europene, la care s-au adăugat fonduri guvernamentale și investiții din bugetul propriu. "Am accesat pentru drumuri, canalizare, grădiniță, wi-fi gratuit, școală, am luat tractor cu utilaje pentru drumuri, facem și un parc, am finalizat și centrul satului Tulucești, care este practic centrul comunei. Avem și un proiect transfrontalier pentru drumuri, în parteneriat cu o localitate din Republica Moldova. Ne putem lăuda că suntem una din puținele localități din județul Galați care asigurăm apă non-stop, 24 de ore din 24. Avem iluminat public cu leduri în toată comuna. Avem cele două cămine culturale modernizate. Este în construcție o capelă mortuară la Tulucești, pentru că e mai normal, mai igienic, să fie cel decedat depus într-o casă mortuară. Anul trecut ne-am mutat în noul sediu al Primăriei, în clădirea unui fost magazin universal, recompartimentată și consolidată. Grădinița din Șivița este gata, foarte frumoasă și modernă, și construim un corp nou pentru Școala Gimnazială din Tulucești, cu două etaje", a încheiat primarul Petrică Bratu.

Citit 20801 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2020 01:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.