"Am dat amenzi, dar nici nu putem să hăituim oamenii!"

"Am dat amenzi, dar nici nu putem să hăituim oamenii!"
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Gestionarea deşeurilor nu este deloc o chestiune simplă pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi, probleme referitoare la această activitate existând pe toate palierele de administrare. Şi, chiar dacă uneori edilii găsesc explicaţii, situaţiile nu pot fi lăsate la întâmplare, indiferent cât de mare este lipsa de personal. 

Recent, Garda de Mediu Galați anunța aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei Primăriei Grivița, pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor. Potrivit informaţiilor comunicate public, în urma unei sesizări, a avut loc un control punctual, fiind aplicată amenda pentru unele dintre aspectele reclamate, cele care s-au confirmat, nefiind cazul cu toate. 

În acest context, l-am întrebat pe primarul comunei Griviţa, Niță Chebac, care este situaţia şi cum a ajuns comuna să fie amendată pentru abateri de la legile privind protecţia mediului. În cele ce urmează, prezentăm răspunsul edilului referitor la această chestiune.

"Ne ocupăm cu responsabilitate de colectarea selectivă a gunoaielor. Ne-a reclamat totuși un binevoitor. Avem un grafic, în limita taxelor. Ridicăm gunoiul de două ori pe lună, de la poarta cetățeanului. Unii însă nu respectă normele și aruncă gunoaiele la întâmplare. În plus, de când s-a blocat șoseaua la Piscu, tot traficul auto s-a mutat pe ruta Ivești-Grivița, iar cazurile de aruncare la întâmplare a gunoaielor de către șoferii din tranzit s-au înmulțit exponențial. Îi pândim, îi fugărim, îi monitorizăm.

De multe ori mergem chiar eu, cu viceprimarul și cu un angajat, strângem gunoiul și îl depozităm până ce vine mașina să-l ridice. Am dat amenzi anul trecut, amenda minimă pentru culpe minore. Dar nici nu putem să hăituim oamenii. Mergem pe prevenţie, dăm avertisment şi abia apoi dăm amenzi. Sunt sigur însă că, dacă merg acasă la un angajat de la Mediu, tot găsesc ceva neconform. Am pus camere, dar s-a dovedit insuficient.

Trebuie să angajăm oameni care să le urmărească. Nu găsim. Contrar zvonurilor, salariile sunt mici și neatractive în administrație. Oricum, fiecare execută şi altceva decât fișa postului și nu putem remunera munca în plus. Primăria e o instituţie la dispoziţia cetăţeanului, vine o bătrână de 80 de ani și nu poți trimite femeia să aștepte o lună, termenul maxim de rezolvare. Salariații nu primesc bonusuri, astfel că nu găsim oameni, dar instituția continuă să fie obligată să emită documente, să colecteze gunoaie, să funcționeze, și încă fără greșeală."

Citit 6629 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2024 20:56

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Raluca
    Marți, 13 Februarie 2024 12:11
    109.102.89.***
    "Ridicăm gunoiul de două ori pe lună, de la poarta cetățeanului." Va imaginati???... fara comentarii....
    0
    13
  • postat de Terente...din Galati
    Marți, 13 Februarie 2024 11:35
    89.137.229.***
    Fara amenzi, statele considerate astazi "turistice", ar fi devenit doar o gluma. La noi, de aici trebuie pornit, sa putem descuraja lenea si nepasarea atat a celor ce isi bat joc de mediu, cat si a celor ce sunt platiti sa-l proetjeze!
    1
    15
  • postat de Primarul priceput
    Marți, 13 Februarie 2024 11:11
    46.97.169.***
    Cum sa dau amenzi? Ca sa nu mai fiu votat de cei amendati si neamurile lor?
    1
    19
  • postat de Ratatu
    Marți, 13 Februarie 2024 07:38
    109.166.136.***
    Asa .. si la Branistea e mai bine unde primaria are depozitul de deseuri intre case? Zona e plina de sobolani... Dar ce poti face daca e proprietatea statului...
    1
    27
  • postat de Alergătorul de pe Faleza
    Marți, 13 Februarie 2024 00:01
    109.166.134.***
    Intrebati-l și pe domnul Pucheanu de ce nu vedem cu lunile de zile angajații ECOSAL să mențină curățenia în cartiere! E o mizerie de nedescris, desi taxele sunt uriașe! Oamenii sunt necivilizați, dar nici nu se ocupa nimeni sa mature macar odată pe luna frunzele căzute si adunate pe lângă borduri!
    8
    50
  • postat de Nicusor
    Luni, 12 Februarie 2024 23:22
    5.13.199.***
    INASPRITI la SANGE criteriile de acordare a ajutoarelor si atunci sa vedeti cum se vor ruga de voi. Dar in acelasi timp PIERDETI votanti.
    3
    51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.