Comuna Umbrăreşti a renăscut din propria-i cenuşă

Comuna Umbrăreşti a renăscut din propria-i cenuşă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

8,5 kilometri de şosea şi sere la concurenţă cu Matca! * Se aşteaptă investitori pentru gaz metan şi pentru construirea unui depozit de frig


Comuna Umbrăreşti este una dintre aşezările care au renăscut din propria-i cenuşă după istoricul potop înregistrat în noaptea de 13 spre 14 iulie 2005. Astăzi comuna gălăţeană numără 6.504 locuitori, potrivit datelor preliminare de la recensământul din 2011. Comuna cuprinde şase aşezări: Umbrăreşti, Umbrăreşti Deal, Torceşti, Condrea, Salcia şi Siliştea, cu 2.193 de case. De asemenea, sunt trei şcoli, trei grădiniţe, şapte biserici, două dispensare şi 50 de societăţi şi asociaţii de familie.

La şapte ani de la potop

În ultimii ani, toate casele sunt construite din piatră, spre deosebire de mentalitatea care domina până la inundaţiile din 2005, când localnici îşi ridicau locuinţe din lut. „Inundaţiile i-au determinat pe oamenii locului să adopte o strategie mai trainică. Dacă în Torceşti, casele luate de pe faţa pământului au fost rezidite de Guvern, de Patriarhia Română şi de alţi factorii sociali, casele ridicate pe cont propriu au fost făcute din piatră”, spune primarul Paraschiv Stoica, aflat la al doilea mandat.

8,5 kilometri de şosea

„Din 2010 şi până astăzi, printr-un proiect european am asfaltat 8,5 kilometri de şosea. Proiectul a fost prevăzut şi cu alte două segmente, între acestea proiectul ˝Atfer school˝ şi înfiinţarea Târgului Festival de Tradiţii, care a avut o primă prezenţă în viaţa noastră în această vară”, spune primarul.

Cât priveşte asfaltarea, încă nu s-a făcut totul. A fost realizată legătura între Umbrăreşti şi Torceşti, apoi cea înspre Costeşti şi Salcia. Însă edilul comunei speră că va reuşi să repare şi strada care duce înspre îndepărtatul sat Siliştea, una dintre cele mai vechi aşezări din părţile locului.

Speranţe pentru gaz metan

„Sperăm să găsim un investitor pentru a reuşi în anii care vin să aducem gaz metan la Umbrăreşti. În acest scop, în cursul acestui an, am depus deja proiectul la Ministerul Economiei şi se aşteaptă licitaţia. Sperăm să găsim un investitor”, spune interlocutorul.

Şi lângă casele frumoase, lângă infrastructura de invidiat, lângă înţelepciunea pe care au dobândit-o localnicii după potop - cum că investiţiile în case trebuie făcute pe termen lung - adăugăm că la Umbrăreşti am admirat şi grădini frumoase, mai ales multe sere de legume. La Umbrăreşti, serele sunt la concurenţă cu cele din localitatea Matca. „Este un mod de a supravieţui al multor gospodari harnici din comuna noastră. Pentru a veni în ajutorul lor, căutăm şi un investitor care să facă în comună un depozit frigorific pentru a depozita legumele. Cel care va investi ar beneficia de teren", mai spune primarul Paraschiv Stoica.

 

Citit 8690 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2012 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.