PROIECT DE LEGE / Statul elimină restricţiile pentru achiziţia de terenuri agricole de către străini după 1 ianuarie

PROIECT DE LEGE / Statul elimină restricţiile pentru achiziţia de terenuri agricole de către străini după 1 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianurie, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

Guvernul renunţase recent la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat UE, dar menţinuse însă condiţiile la cumpărare privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de cinci ani de activitate în acest sector.

"Şi aceste restricţii au fost eliminate, menţinându-se însă dreptul de preempţiune la achiziţia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice şi a tinerilor cu vârste de până la 40 de ani care au activităţi agricole în localitatea în care se află respectivul teren agricol", au declarat surse din Ministerul Agriculturii.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de Lege privind reglementarea vânzării-cumpărării terenurilor agricole de către persoane fizice. Potrivit surselor citate, proiectul va fi discutat în şedinţa de Guvern de miercuri.

Totodată, Agenţia Domeniilor Statului se transformă în Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

În momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.

Potrivit surselor citate, Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă o taxă fixă pe care să o plătească vânzătorul la primărie, pentru gestionarea actelor şi demersurilor de către funcţionarii statului.

Dacă în termen de 30 de zile nu cumpără nimeni, terenul poate fi vândut cetăţeanului străin.

Piaţa funciară va fi liberalizată la 1 ianuarie 2014, dată de la care şi cetăţenii străini pot cumpăra teren agricol în România. În prezent, străinii care vor să achiziţioneze pământ în România trebuie să înfiinţeze o firmă persoană juridică română.

Conform datelor reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, străinii deţin în prezent prin intermediul unor firme aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol în România.

Citit 1492 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2013 15:14

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 02:08
  5.13.156.***
  "Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"... CAND VOM PUNE IN APLICARE ACESTE VERSURI? CAND DEJA VA FI PREA TARZIU!!!
  1. Au eliminat economia tarii - adica concurenta prin scaderea salariilor in raport cu cheltuielile din 90-prezent!
  2. Au cumparat industria si fabrici de slavi ieftini - combinatele si santierele navale.
  3. Au distrus sanatatea populatiei prin alimente contaminate, sange contaminat cu HIV, otravuri in produse din carne.
  4. Au distrus prezentul si viitorul populatiei si implicit al tarii!
  Jidanul oridinar al israelului (acest stat terorist nu merita scris cu litera mare) ar fi cumparat si Romania in 2008 pretinde acel inapt care l-ar fi inaturat pe Bill Clinton de la putere prin scandalul Lewinsky.
  Doar naivii cred in coincidente si "voia Domnului"!
  0
  0
  Raportează
 • postat de prof. dr. Manea M.
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 22:15
  95.77.107.***
  In nici o tara din lume nu se vinde pamantul adica practic tara! Ceea ce au facut parlamantarii si guvernul e tradare si trebuie bagati la puscarie sau alungati din tara! Se poate da terenul in concesionare oricum dar nu sa se vanda! Degeaba a luptat Stefan cel Mare si altii eroi ai neamului pt tara asta si au varsat sange?!! Ca sa vina niste golani de parlamentari care se stie ca sunt agenti straini si sa vanda tara?!!! Ei s-au imbogatit si noi poporul am saracit asa de tara ca nici trenul de la galati la brasov nu ne permitem sa il luam pt ca e scump! Golanii din parlament si tradatorii de neam si de tara trebuie sa dispara!
  1
  2
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 09:26
  82.137.14.***
  La 1 ianuarie 2014 Romania va disparea de pe harta Europei si a lumii. Au murit degeaba stramosii nostri, care s-au luptat pentru bucatica asta de pamant. RUSINE DOMNILOR PARLAMENTARI.
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.