SECETA FACE RAVAGII! Apă cu porţia pentru localnicii din Vânători (FOTO)
Foto: Doar doi la sută dintre străzi sunt canalizate

SECETA FACE RAVAGII! Apă cu porţia pentru localnicii din Vânători (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

 

Nu doar agricultorii au de suferit din cauza secetei care a lovit crunt judeţul Galaţi, ci şi localnicii din mediul rural, pentru care apa, în această perioadă, a devenit un produs de lux. La o aruncătură de băţ de Galaţi, în comuna Vânători, împânzită de vile şi gospodării unele mai frumoase ca altele, sătenii simt din plin pe propria piele efectele secetei care s-a abătut asupra judeţului nostru, dar şi a celor învecinate.

Săptămâna trecută, „Viaţa liberă” a vizitat comuna Vânători, pe care mulţi dintre cei care nu cunosc prea bine zona şi se află doar în tranzit o confundă cu un cartier rezidenţial al Galaţiului. Nici nu este de mirare, întrucât în satul Costi, de exemplu, numeroase case de vacanţă şi vile au fost construite în ultimii ani şi pot fi văzute cu uşurinţă de către cei care circulă pe drumul ce leagă municipiul Galaţi de comuna Vânători.

Program la robinet

Întrucât nu mai plouase de aproximativ două luni, iar în comună cererea de apă era foarte mare, nu doar pentru uz casnic, ci şi pentru udarea grădinilor şi a spaţiilor verzi, astfel că serviciul de alimentare nu mai făcea faţă, la nivelul Primăriei s-a decis ca oamenii să primească apă cu porţia. Aşa se face că, la vizita noastră în Vânători, cei aproximativ 5.500 de localnici primeau deja apă cu program, după cum ne-a confirmat chiar primarul comunei, Sicuţa Murgu.

„În momentul în care ai realizări nu se poate să nu ai şi câte un con de nerealizări. Acum sunt foarte supărată pentru situaţia care s-a creat cu seceta instalată. Nu mai reuşim să asigurăm debitul de apă dorit de fiecare consumator la robinet. Nu am avut, până anul acesta, o perioadă atât de lungă – aproape 60 de zile – de când nu am avut o picătură de apă din ploi. Oamenii au zis: plătim cât costă, cât consumăm. Şi le-am spus că nu se poate pentru că acelaşi grup de pompe pompează, de opt ani, de când avem apă curentă, dar nu mai reuşim, la această oră, să facem faţă consumului. Noi avem sursă proprie serviciul de apă şi ne luptăm acum cu această situaţie neplăcută. Chiar şi în aceste condiţii, cei care vor spaţii verzi udă, indiferent de situaţie. De aceea sunt necăjită acum”, ne-a spus primăriţa din Vânători, aflată la al treilea mandat în fruntea comunei.

Câte 12 ore, prin rotaţie

În Vânători şi satul Costi, oamenii primeau apă, prin rotaţie, câte 12 ore pe zi, iar cele aproximativ 1.700 de persoane din satul Odaia Manolache primeau apă, de asemenea, prin rotaţie, câte 24 de ore. Cei din urmă însă se puteau declara norocoşi, întrucât multora nu le lipsesc fântânile din gospodării, spre deosebire de gălăţenii care locuiesc în satul Costi.

„Dacă ar fi plouat cât de puţin, nu s-ar fi întâmplat nimic, pentru că în lunile normale nimeni nu suferă. Acum, toată lumea vrea să ude, să spele la maşină, să facă baie. Şi este firesc să fie aşa. Mulţi vin şi zic: doamnă, dar suntem în secolul XXI. Scriptic, noi suntem în secolul XXI, dar faptic suntem prin secolul al XV-lea, rămaşi în urmă cu multe. Numai că nu le recunoaştem. Doar când avem nevoie de un drept al nostru ne amintim că suntem într-un spaţiu în care ar trebui să fim cu mult mai sus decât suntem în realitate. La Vânători şi la Costi sunt foarte multe familii venite la case de vacanţă. Oamenii nu au fântâni. Ei, când şi-au făcut casa, ştiau că este apă, încă din 2007-2008, şi s-au gândit că nu mai este nevoie să îi preocupe altă sursă de apă. Şi ei au fost cei mai favorizaţi. Până anul acesta, nu am folosit niciodată programul cu ei şi cu Vânători, iar acum sunt aşa contrariaţi… Trebuie să înţelegem cu toţii că este nevoie să mai şi gospodărim cum trebuie o sursă de apă. Este o stare generală cu această situaţie. Multe judeţe, multe localităţi vecine nouă au câte două-trei ore pe zi, pentru că noi pompăm din puţuri, dar când o absoarbe să o distribuie nu mai reuşeşte să crească presiunea apei, să facă un stoc de apă”, ne-a declarat Sicuţa Murgu.

Puţul Primăriei, pentru nevoile oamenilor

La sosirea noastră la Primărie, în spatele instituţiei se lucra de zor la o groapă, iar conducerea Primăriei ne-a povestit că motivul lucrării îl reprezenta tot apa sătenilor. „Noi avem un puţ forat al Primăriei pe care vrem să îl băgăm în reţea. Am făcut un proiect, l-am aprobat în Consiliu la sfârşitul lunii mai, ca şi extindere – aşa se numeşte el, iar acum am început lucrarea. Săpăm acolo, pentru a pune un bazin de 50 de metri cubi şi să facem o sursă suplimentară pentru cei care sunt, săracii, cu deficit din cauza reţelei. De la Brateş aducem apa aceasta, o ridicăm 90 de metri şi ajunge, de la METRO, de unde avem abonaţi, până la PECO, la DN 26, kilometrul 12. Este o întindere foarte mare, plus reţeaua stradală”, ne-a spus Sicuţa Murgu.

Aceasta s-a declarat dezamăgită însă de faptul că, în astfel de situaţii, unii dintre oameni uită de realizări şi reproşează autorităţilor că nu se implică pentru a rezolva problemele comunităţii: „De aceea sunt atât de necăjită, pentru că degeaba ai realizări, degeaba ne preocupăm să arătăm bine, dacă atunci când ai necazuri lumea uită. Este dureros ca pentru un lucru minor să fii pus la zid şi să ţi se spună că nu ai făcut nimic şi că nu faci nimic. Este cel mai uşor să arunci cu noroi. Te uiţi la oameni şi vezi că dacă nu aveau acum restricţia de apă, nu aveau niciun motiv să fie aşa. Dar astfel îi cunoşti”.

Ce spun sătenii

Cei mai mulţi dintre localnicii cu care am stat de vorbă s-au plâns că măsura impusă de autorităţile comunale le dă peste cap treburile gospodăreşti, însă mare parte dintre cei intervievaţi au admis că nu au încotro şi trebuie să accepte, pentru moment, să primească apă cu program. În Vânători, o gospodină pensionară ne-a spus că pentru cei aflaţi la pensie măsura nu crează mari probleme, întrucât nu duc lipsă de timp, spre deosebire de tinerele angajate, mame şi soţii, nevoite să trebăluiască prin casă la miezul nopţii.

„Ne facem treburile după cum ni se furnizează apa. Ce putem să facem? Eu sunt pensionară şi fac tot ce trebuie noaptea. Mă spăl şi spăl noaptea. Noaptea ies şi întind rufele. Mai rău este de fetele tinere, care au şi copii de care trebuie să aibă grijă şi mai şi lucrează. Noaptea spală copiii, tot noaptea spală şi rufe, iar dimineaţa merg la serviciu. Sunt probleme”, ne-a spus femeia.

„Dacă nu plouă, poţi să faci ceva? Ce să faci? Nu ai încotro. Asta este”, a punctat un sătean din Odaia Manolache, pe care l-am întâlnit în turul nostru prin sat.

Un altul, gălăţean de origine, fost antrenor, care s-a retras la aer curat şi linişte, împreună cu soţia, în acelaşi sat, şi-a exprimat nemulţumirea că apa nu are presiune. „Apa nu are presiune, din păcate. Sunt de acord cu oprirea apei, dacă tot sunt aceste probleme, dar atunci când primim, să curgă cum trebuie, cu presiune. Suntem persoane care avem centrală şi avem nevoie de apă caldă. Nu avem pretenţii ca cei de la oraş, dar este bine ca atunci când ne-o dă, să o dea ca lumea. Cât de cât, suntem mulţumiţi de ce s-a realizat până acum.”

Doar doi la sută dintre străzi sunt canalizate

Doar două străzi din Vânători sunt canalizate, în momentul de faţă. Potrivit primarului Sicuţa Murgu, la nivelul comunei se află în desfăşurare un proiect care vizează canalizarea, însă Ministerul Dezvoltării nu a mai alocat bani pentru continuarea lucrărilor, astfel că acestea s-au oprit la cele două străzi.

„Nenorocirea este că, de anul trecut, din noiembrie, când au început lucrările, am primit fonduri doar pentru proiectare – trei miliarde pentru proiectare, un miliard a fost contribuţia noastră, de cofinanţator. Şi am mai primit încă patru miliarde pentru începerea lucrării, motiv pentru care sunt două străzi care au fost intrate în lucru. Nu am mai primit niciun ban anul acesta. Firma care a câştigat licitaţia, Tancrad, şi-a strâns utilajele, tuburile pe care trebuiau să le întindă. Suntem în iunie, nimeni nu mai spune nimic. Mai aşteptăm o rectificare în iulie, să vedem. Lucrarea este pe doi ani. Nu aş vrea să cred că noul ministru al Dezvoltării nu va merge pe executarea proiectelor începute, câştigate. Acum, toată lumea este dezamăgită, oamenii şi-au închipuit că aşa cum a început, repede, aşa se va şi termina”, ne-a declarat Sicuţa Murgu.

Primarul din Vânători susţine că unitatea administrativ-teritorială nu are posibilitatea să finanţeze astfel de lucrări, întrucât costurile ar depăşi bugetul comunei de mai bine de patru ori. Aşa că speranţa stă tot în fondurile de la Ministerul Dezvoltării. „Numai pentru o localitate, din cele trei, investiţia este de aproximativ 180 de miliarde. Pentru toată comuna mi-ar trebui în jur de 400 de miliarde. Avem studiu de fezabilitate şi în celelalte două sate. Sunt bani pe care un buget local de 50-60 de miliarde de lei nu poate să şi-l permită. Doar dacă nu ai mai face nimic altceva, nu ai mai funcţiona, ai reuşi ca vreo 10 ani să canalizezi tot”, a precizat primăriţa.

În opinia acesteia, „era mult mai bun un sistem centralizat cu fose”. „Deşi Europa spune că în 2017 nu trebuie să mai fie nicio localitate rurală necanalizată. Dar eu am oraşe necanalizate. Era mult mai bun un sistem centralizat cu fose, asfalt în toată localitatea, trotuare, reţele de infrastructură ca lumea şi un sistem de serviciu de salubritate, cu vidanje. Nu toată lumea va putea să acceseze reţeaua de canalizare. Sunt pensionari care nu-şi vor permite, aşa cum se întâmplă şi la gaz metan. Avem gaz metan, dar nu avem abonaţi mai mulţi de 25 la sută, pentru că sunt costuri foarte mari. Nu privim cu ochii realităţii, de aceea mi se pare că nu este bine să nu avem o coloană vertebrală şi un punct de vedere”, este de părere Sicuţa Murgu.

Citit 6330 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2015 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.