Comuna gălăţeană CĂUTATĂ pentru case şi pământ - o nouă destinaţie pentru REFUGIUL DE VACANŢĂ

Comuna gălăţeană CĂUTATĂ pentru case şi pământ - o nouă destinaţie pentru REFUGIUL DE VACANŢĂ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Infrastructura nouă şi apropierea de municipiul Galaţi au făcut din cea mai tânără comună a judeţului o ţintă pentru vei care vor să trăiască la ţară * Reţeaua de apă şi canalizare, două atu-uri care fac localitatea dezirabilă


Înfiinţată în 2005 prin desprinderea de Slobozia Conachi, comuna Cuza Vodă numără astăzi peste 3.200 de suflete. Aflată la doar 32 de kilometri de Galaţi (mai puţin de jumătate de oră de mers cu maşina, lejer), fostul sat a căpătat relativ rapid şi înfăţişare de comună, dar şi infrastructura necesară: reţea de apă potabilă, canalizare, şcoală nouă, dispensar nou, primărie pe măsură, parc şi teren de sport. Acestea au făcut ca la Cuza Vodă să apară rapid doritori care să solicite terenuri pentru a-şi ridica gospodării, iar pe cei mai norocoşi, care au moştenit locuinţe de la părinţi sau bunici, să revină măcar pentru a-şi face o reşedinţă de vacanţă.

"Îi primim, dar unde?"

Vestea proastă pentru cei care ar dori să se aşeze între colinele domoale ce încadrează comuna este că nu prea mai e loc. Lipită practic de alte două comune, Cuza Vodă este deficitară la capitolul spaţiu ce poate fi pus la dispoziţie pentru extindere.

"Au venit mulţi de la oraş, au cumpărat terenuri pe aici. Mulţi îşi doresc să vină în continuare, dar nu mai au unde. Şi nu mai avem unde să ne mai extindem. La sud şi la nord suntem limitaţi de comunele învecinate, în vest e zona inundabilă. În partea de est ar fi o posibilitate, acolo sunt 90 de hectare introduşi la intravilan. E mai greu însă pentru că nu îndrăzneşte nimeni să urce acolo deocamdată. S-a făcut calea de acces până sus, inclusiv cu şanţuri dalate, dar lipseşte reţeaua electrică", explică Dănuţ Codrescu, primarul comunei Cuza Vodă. Dacă se vor găsi cinci temerari care să construiască în zona de deal, autorităţile promit extinderea reţelei electrice şi a celorlalte utilităţi. "Altfel nu merită investiţia", punctează edilul.

Apă la robinet şi canalizare în curte

Cu excepţia a şapte familii, toată lumea din Cuza Vodă este acum racordată la reţeaua de alimentare cu apă potabilă, dar şi cei care deocamdată nu au robinet în casă sunt pe cale să îl obţină, amplasamentele gospodăriilor respective fiind prinse în partea a doua a lucrării. "Reţeaua a fost finalizată anul trecut în noiembrie.  Am avut noroc faţă de celelalte comune, pentru că la noi a fost acoperită comuna în întregime cu reţeaua de apă şi canalizare. Investiţia  a fost realizată din fonduri europene, iar  lucrările la reţeaua de apă şi la canalizare au fost făcute simultan", comentează primarul, care a ţinut să precizeze că de canalizare locuitorii comunei vor putea beneficia începând cu toamna acestui an, când se vor începe lucrările de branşare individuală: "În octombrie este gata staţia de epurare şi vom putea da drumul la branşările efective", a spus acesta.

Drumurile aşteaptă bani

Nu la fel de repede s-au mişcat lucrurile în infrastructura comunală în ceea ce priveşte drumurile. Cea mai mare parte a reţelei de şosele din Cuza Vodă, care însumează circa 20 de kilometri, este acoperită cu piatră. Circa 4,5 kilometri sunt în intravilan, iar cam tot pe atât sunt în afara zonei locuite. Autorităţile speră ca într-un viitor apropiat tabloul să fie completat cu asfalt, dar asta numai dacă banii vor veni în cantitate suficientă şi repede.

"Avem proiectul depus acum pe ordonanţa 28, în valoare de un milion de euro pentru asfaltarea a şase kilometri de străzi, plus şanţuri dalate. Mai avem varianta unui proiect pe fonduri europene şi, dacă banii vor veni mai repede, renunţăm la celălalt ca să putem face lucrările mai repede. Asfaltarea nu va afecta şi nici nu va condiţiona branşările la canalizare", dă asigurări edilul din Cuza Vodă.

Foto Marius Negri

Citit 14344 ori Ultima modificare Marți, 08 Septembrie 2015 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.