Pânza freatică şi problemele la construcţii - DECLARAŢIA unui primar gălăţean: "Aici mai bine faci de la zero, decât să repari"

Pânza freatică şi problemele la construcţii - DECLARAŢIA unui primar gălăţean: "Aici mai bine faci de la zero, decât să repari"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Şcoala cea nouă, grădiniţa şi viitorul cămin cultural sunt trei dintre proiectele pentru care s-a decis să nu se bage bani în reparaţii


Pe principiul că e mai ieftin şi mai sănătos să iei un lucru de la zero, comuna Cuza Vodă s-a căpătuit în ultimii ani cu o serie de investiţii cap-coadă care în prezent se materializează în câteva obiective care fac bine nu doar imaginii localităţii, dar şi confortului celor care o populează. Printre primele destinaţii pe care le-au luat fondurile proprii s-au numărat şcoala, "rezultată" din demolarea celor două vechi unităţi de învăţământ din sat. Finalizată în 2010, odată cu sediul Primăriei, unitatea de învăţământ este situată chiar la strada principală şi are opt săli de clasă, încălzire cu centrală proprie, sală de sport, precum şi un teren de sport cu gazon artificial, ataşat clădirii, la care au acces liber, fără niciun ban, toţi copiii şi tinerii din comună. Ce-i drept, decizia celor de la Primărie de a permite accesul pe teren oricui şi oricând nu prea a făcut bine dotărilor terenului, dar edilul speră că motivarea copiilor în a face sport va constitui o premiză pentru o viitoare bază multifuncţională.

"Avem în lucru o bază sportivă multifuncţională, dar la care am sistat lucrările. Ni s-a trimis finanţare de un 100.000 de lei odată şi 4.000 de lei odată şi apoi nu s-au mai dat bani, am depus din nou documentaţia. Ne este utilă, pentru că îi avem pe cei de la şcoală, pe tinerii din comună. Intenţionăm să facem un teren acolo, o sală pentru ping-pong, biliard, cu vestiare, tot ce trebuie", explică primarul comunei, Dănuţ Codrescu (foto).

În imediata apropiere a şcolii prinde contur şi grădiniţa, care se preconizează că va fi gata la jumătatea anului viitor. Unitatea va avea patru grupe şi va "înghiţi" din banii Primăriei un milion de lei, cu tot cu TVA.

Căminul cultural îşi aşteaptă rândul

Nici căminul cultural nu are viaţă lungă, zilele fiindu-i numărate clădirii vechi, dar care şi acum găzduieşte nunţile şi celelalte petreceri din comună. Cel puţin aşa îşi doresc edilii localităţii, care visează la un cămin cât un bloc cu patru etaje care să includă chiar şi câteva garsoniere pentru a-i caza, în caz de urgenţă, pe medici şi profesorii care fac naveta. De recondiţionat vechiul cămin, nici nu se pune problema, spune primarul Codrescu, şi asta deoarece nivelul ridicat al pânzei freatice, dar şi vechimea clădirii ar putea crea dificultăţi şi mai mari.

"Avem un proiect cu unul nou. Aşteptăm momentul să îl depunem pe fonduri europene. Acum s-au dat bani pentru extinderi şi reparaţii, dar aici, la Cuza Vodă, mai uşor este să faci ceva nou, decât să reabilitezi. Spun asta din cauză că pânza freatică aici este foarte sus şi ca să renovezi în aceste condiţii costă mai mult decât să construieşti de la zero", punctează edilul.

Planul căminului cel nou prevede, pe lângă mansarda care va găzdui garsonierele, un demisol, un parter şi un etaj unde se vor regăsi inclusiv birouri şi sediul bibliotecii comunale.

Foto Marius Negri

1. Şcoala din Cuza Vodă, 2. Se lucrează la fundaţia grădiniţei, 3. Vechiul cămin cultural

Citit 3914 ori Ultima modificare Marți, 08 Septembrie 2015 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.