AJUTORUL SOCIAL, mai ATRACTIV decât un salariu

AJUTORUL SOCIAL, mai ATRACTIV decât un salariu
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

82 de familii, ceea ce înseamnă aproximativ 200 de persoane, din Cudalbi, trăiesc din ajutorul social oferit de stat. Unii dintre ei au decis să îşi vândă animalele din gospodării, pentru a putea beneficia de acest ajutor. „Unii chiar merită acest ajutor şi nici nu ar trebui să facă acele ore de muncă pentru că nu pot. Aici ar trebui schimbată legislaţia, pentru că eu nu am crezut că o să îşi vândă lumea din curte, animale şi tractoare, pentru a se încadra la ajutorul social. Din păcate nu mai găseşti oameni să îi angajezi nici cu ziua, nici ca salariaţi. Un salariu de 1.000 de lei li se pare mic şi preferă să stea cu 300 de lei ajutor social, la care se mai adaugă şi alocaţiile, pentru că s-au învăţat să stea acasă şi să trăiască din bucăţica aia. Mai lucrează câte o zi pe ici pe acolo şi mai iau câte 50 de lei. Economia o să ajungă în colaps pentru că banii ăştia se iau din taxe şi impozite”, ne-a declarat Ştefan Drugan, primarul localităţii.

Aceşti oameni fac muncă în folosul comunităţii, dar niciodată nu se poate pune bază pe ei, pentru că nu au un contract de muncă şi o responsabilitate asumată. „Când e salariatul tău, îi dai ceva de făcut şi un termen de respectat. Aşa, la ajutorul social, nu te poţi baza pe ei, pentru că fie nu vin în ziua în care îi chemi, fie te trezeşti cu mult mai mulţi decât ai avea nevoie şi în aceste condiţii nu îţi poţi duce planul la final. Eu prefer să fie jumătate, dar să fie angajaţi cu carte de muncă şi să le dai salariul minim pe economie, dar ştii sigur că te poţi baza pe ei. La modul în care este gândită acum legea, în curând nimeni nu o să mai vrea să muncească şi o să prefere să stea la ajutorul social”, a mai adăugat edilul.

Ajutorul social oferă şi avantajul unei asigurări de sănătate, ceea ce îi face pe mulţi să prefere o astfel de plată. „Este normal că nu poţi face faţă ca să asiguri sănătate la un anumit nivel, dacă sunt puţini cei care plătesc şi foarte mulţi cei care beneficiază. Ar trebui să fim solidari şi la muncă nu doar la beneficii de la stat”, a conchis Ştefan Drugan.

Este adevărat că în Cudalbi nu se înghesuie investitorii, mai ales că localitatea nu are nici acces la calea ferată, dar locuri de muncă s-ar găsi, dacă ar fi şi persoane interesate. De curând, la Costache Negri a avut loc un târg de locuri de muncă, unde s-au prezentat foarte puţini localnici din zonele limitrofe. Şi mai puţini s-au şi angajat, atraşi de un venit mai bun. Aşa că, dacă legislaţia nu se va schimba, din ce în ce mai mulţi oameni vor ajunge să prefere ajutorul social în locul unui salariu.

Citit 4037 ori Ultima modificare Marți, 29 Septembrie 2015 21:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.