Comuna gălăţeană care NU mai are nicio palmă de pământ- un El Dorado pentru doritorii de CASE

Comuna gălăţeană care NU mai are nicio palmă de pământ- un El Dorado pentru doritorii de CASE

Foto "Viaţa liberă", Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
4 comentarii


* Localitatea de la periferia Galaţiului a fost luată cu asalt în ultimii 20 de ani de cei care au vrut să-şi facă o casă pe pământ


Comuna Smârdan a "explodat" după Revoluţie, când odată cu adoptarea legii fondului funciar, aproape o mie de loturi de pământ au fost distribuite ca locuri de case. Sute de moştenitori ai foştilor proprietari au venit în comună pentru a-şi ridica locuinţe, ceea ce a dus la o expansiune a zonei locuibile din unitatea administrativ teritorială. Rând pe rând, casele noi şi vilele au devenit majoritare în multe părţi ale celor trei sate componente, "boom-ul" fiind urmat de alte două reprize de repartizări de loturi, în 2001 şi în 2007. Asta a dus, inevitabil, la o creştere semnificativă a populaţiei, de la 3.225 de locuitori, câţi erau în 1989, la 5.208, în 2016.

"În 2001 s-au atribuit în Smârdanul Nou 250 de locuri de case la o mie de metri pătraţi, iar în 2007 s-au atribuit 150 de vetre de casă în Mihail Kogălniceanu. În 2001 s-au atribuit prin concesiune, dar în 2007, s-au vândut toate", ne informează Costică Stroia, primarul comunei Smârdan. Goana după pământ pentru case a făcut ca în prezent, comuna Smârdan să devină un fel de zonă cu circuit închis. "Nu mai avem nicio palmă de pământ disponibilă", garantează edilul, pus în situaţia de a nu mai putea asigura câte un petec de pământ nici pentru tinerii din comună care vor să-şi întemeieze o familie şi o gospodărie.

"Acum nu mai avem nici măcar pentru Legea 15 din 2003, care prevede atribuirea de loturi  pentru case, gratuit, către tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani", explică primarul.

În ciuda numărului mare de persoane care au intrat în posesia celor 250 de loturi de pământ în 2001 pentru a-şi construi case, foarte puţini, aproximativ cinci la sută, au şi devenit proprietari, preferând să rămână, cel puţin deocamdată, la stadiul de concesionari.

Cum capeţi pământ la Smârdan


Simplu, prin cumpărare de la actualii proprietari. Singura soluţie pentru a deveni proprietar al unei case în localitatea situată la zece kilometri de Galaţi este achiziţionarea directă, fie a unui lot de pământ aflat în proprietatea privată şi pe care încă nu s-a construit, fie a unei case bătrâneşti, pe un loc destul de mare cât să poată fi ridicată o locuinţă nouă. Pentru asta, trebuie să fiţi pregătiţi să plătiţi, aşa cum arată trendul pieţei imobiliare din zonă, circa 10 euro pentru un metru pătrat de teren. În cazul în care pe acesta se mai află şi o casă veche, bună de demolat, preţurile ajung undeva în jurul sumei de 15.000 de euro.

Citit 7698 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 18:39

4 comentarii

 • postat de realistul Miercuri, 03 Februarie 2016 10:39 5.13.129.*** Link la comentariu
  1
  1

  razboi si pace ai fumat ceva interzis, ? ceva salam expirat ? unde vin americanii sa inchirieze...in camp? cand copii nostri pleaca la Oxford...vor fi viitorul caselor sasesti din Transilvania.Visezi flancuri, nu au voie sa vina la mai putin de 50 de km de granita....vezi tratatele incheiate.
  Probabil cam, 10 zile pe an, cand au trageri, da cam atat, si atunci stau in cazarmi.

  Raportează
 • postat de razboi si pace Marți, 02 Februarie 2016 12:49 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  1

  Nu conteaza ca sunt pe gunoi sau pe pasune. Conteaza ca cei cu initiativa au construit. Astept sa vina americanii sa inchirieze. Oamenii cu fler in afaceri si din gunoi fac avere. Si ce spun nu este un vis. A se vedea Chincu, Brasov. NATO are in obiectiv consolidarea flancului estic al Europei si unde Galatiul este un obiectiv prioritar.

  Raportează
 • postat de patacheflorentina Luni, 01 Februarie 2016 22:08 100.99.66.*** Link la comentariu
  0
  0

  Am înțeles 250 la smârdan la kogăliceanu150 toate au fost date în gunoi la marginea satului ,da vilele de la moară care au apărut ca ciupercuțele acolo cum a fost dat prin vânzara păşunei pentru a mai câştiga um mandat şi bine înțeles şi o mică vilă pentru primar şi un mic bănuț de buzunar pe care săl consume la magazin pe votcă săniuța.

  Raportează
 • postat de Anonim Luni, 01 Februarie 2016 18:43 93.118.248.*** Link la comentariu
  0
  0

  Astea sunt putine :)))

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.