Alimentarea cu APĂ POTABILĂ a unei comune gălăţene, afectată de GER

Alimentarea cu APĂ POTABILĂ a unei comune gălăţene, afectată de GER

Foto "Viaţa liberă", Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
8 comentarii


Reţeaua de alimentare cu apă potabilă nu mai este o promisiune, ci o certitudine pentru 99 la sută dintre gospodăriile din Smârdan, localnicii beneficiind de serviciile de furnizare pe tot timpul anului. Mai puţin atunci când, din cauza iernii grele, aşa cum a fost anul trecut, alimentarea cu energie electrică a fost afectată, iar lichidul vital nu a mai ajuns nici în conducte şi nici la robinete. Pentru astfel de situaţii, oamenii trebuie să fie pregătiţi.

"Dacă nu se întrerupe curentul, la intemperii, nu sunt probleme cu apa. Iarna trecută au fost probleme cu alimentarea, pentru că nu a fost energie electrică două zile. Fiecare s-a descurcat pe cont propriu, nu am avut solicitări ca să fim nevoiţi să aducem cisterna. Oamenii şi-au făcut provizii, pentru că noi avem instituită o echipă, care, atunci când este avertizare de cod, merge prin sat şi anunţă populaţia să îşi facă provizii de apă, alimente, lemne", susţine edilul comunei, Costică Stroia (foto).

Situaţia s-ar putea remedia într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă proiectul de modernizare şi redimensionare a pompelor de distribuţie şi a staţiilor de pompare a apei va fi finalizat cu succes. Lucrările ar putea începe în toamna acestui an şi vor face parte dintr-o investiţie care se ridică la 5,3 milioane de euro.

Cişmele şi Kogălniceanu nu au canalizare


Singurele zone din comună care au canalizare sunt cartierele Smârdanul Nou şi Smârdanul Vechi. Smârdan Vale şi satele Cişmele şi Mihail Kogălniceanu nu au încă astfel de utilităţi, deficienţă ce ar putea fi acoperită tot prin investiţia ce urmează să fie demarată în toamna acestui an. "Canalizarea făcută pe fonduri europene se întinde deocamdată pe 7,8 kilometri de reţea. Din bugetul local am mai făcut 550 de metri, îndeosebi la unităţile de învăţământ şi la căminul cultural", explică primarul.

"Nu pot preda canalizarea la Apă Canal"


Sistemul de canalizare din comuna Smârdan a fost construit de SC Vega '93, administrarea acestuia revenind, după recepţia lucrării, administraţiei locale. Edilii comunei susţin acum că nu o mai pot susţine financiar şi li s-ar părea normal ca acest lucru să fie făcut de cei care administrează reţeaua de alimentare cu apă potabilă din Smârdan, în speţă SC Apă Canal Galaţi. Numai că predarea canalizării este un demers care s-a dovedit imposibil, cel puţin până la momentul actual.

„Mi s-ar părea corect să o preia, din moment ce ei administrează reţeaua de apă, să administreze şi canalizarea, dar nu vor, pentru că nu au construit-o ei, ci Vega. Eu nu mai am buget pentru administrarea canalizării. E împotriva naturii. Sunt costuri prea mari. Ar trebui să reînfiinţez un serviciu, să angajez doi oameni, dar nu e logic. Ei să aibă profit din administrarea reţelei de apă, iar eu din canalizare, nu. De problema asta ştiu Consiliul Judeţului, Prefectura şi toţi parlamentarii din Galaţi”, susţine primarul comunei Smârdan, Costică Stroia.

Sistemul de canalizare din localitate este în garanţie până în luna noiembrie a acestui an.

Citit 6470 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 18:49

8 comentarii

 • postat de Ana Joi, 11 Februarie 2016 11:30 193.142.61.*** Link la comentariu
  0
  0

  Am citit cu interes comentariile voastre de la acest articol. Este clar ca, angajații primărie nu își fac treaba asa cum ar fi trebuit. Te trimit dintr un birou în altul fără sa le pese de oameni. Am trăit acest sentiment și e dureros când vezi cat de incapabili sunt. Sunt asa de multe fonduri care pot și accesate, dar păcat ca nu se face nimic.

  Raportează
 • postat de Cetățean vom Smârdan Marți, 09 Februarie 2016 09:22 193.142.61.*** Link la comentariu
  0
  4

  Este un haos ce se întâmplă în primăria de la Smârdan. Zeci de angajați care habar nu au care sunt atribuțiile lor de serviciu. Oare doar sa bea cafea într un loc cald? Atât scrie pe fisa postului? Fiți realist d-le primar! Nu încercați să vă faceți doar o imagine buna!

  Raportează
 • postat de alianata da Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016 17:37 5.13.180.*** Link la comentariu
  0
  3

  draga patache florentina ce lagatura are coada vacii cu stampila primariei, eu nu am treaba cu viata personala a nimanui, pe mine ma deranjeaza ca in primarie (si nu numai la Smirdan) sunt angajate persoane care sunt doar cu numele pe posturi asa cum este cel de asistenta sociala, a carei activitate nu se simte nicicum sau agentii agricoli, care nu respecta programul pentru care sunt platiti si isi vad de afacerile personale. Deranjant este ca nu sunt angajati in primarii fie ele si comunale oameni cu viziune, pregatiti care sa atraga fonturi si sa gestioneze fondurile cat mai eficient.

  Raportează
 • postat de dana Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016 17:15 5.13.183.*** Link la comentariu
  0
  2

  Daca oameni nu ar uita ca apa este potabila si ar inceta cu irigatul ar fi apa non stop ,ce vina are primarul ca lumea este inconstienta si hai sa nu mai dramatizam cu mirosul de la canalizare ca si prin Galati cand mergi miroase la fel chiar mult mai rau ca de asta se cheama canalizare ca doar nu o sa miroase a floricele.

  Raportează
 • postat de patache florentina Vineri, 29 Ianuarie 2016 16:39 5.13.212.*** Link la comentariu
  4
  6

  Primarul de la noi din comună nu ştie nimic altceva decât să ducă paharul la gură nu îşi face datoria minte cu neruşinare nu este înstare să impingă o zăpadă da mite ceia ce a declarat că ne anunță în caz de cod .Mai ales pe timp de vară ne dă apă atunci când vrea ,şi atunci o dă plină de clor şi rugină.Dacă ai o problemă te ajută numai dacă are el chef,nimeni nu se întreabă de ce până să fie primar nu avea aşa vilă în curte,şi atâtea maşini la poartă dacă ar intra DNA pe el ar avea destule de scos de la el.

  Raportează
 • postat de Arton Vineri, 29 Ianuarie 2016 13:43 5.13.166.*** Link la comentariu
  0
  5

  Referitor la canalizare ,probabil ca cei de la Apa Canal au observat ca este o canalizare prost proiectata deoarece se infunda frecvent si refuleaza prin capacele caminelor . Miroase cateodata de-ti pica parul din nas , si in satul nou si in cel vechi. Cred ca cei de la Mediu ar trebui sa se sesizeze , mai ales ca statia de epurare deverseaza in lacul Malina si sunt semne ca nu prea ar functiona cum trebuie . Domnilor , daca tot vreti sa faceti ceva util societatii macar faceti cu simt de raspundere .

  Raportează
 • postat de Fose septice ecologice Joi, 28 Ianuarie 2016 12:05 86.121.171.*** Link la comentariu
  0
  5

  E clar, modernizarea trebuie inceputa cat mai repede, deoarece oamenii risac sa nu se poata folosi de apa si canalizare nici iarna viitoare. Si e mare pacat!

  Raportează
 • postat de razboi si pace Joi, 28 Ianuarie 2016 09:26 193.231.148.*** Link la comentariu
  2
  5

  As dori sa se vada la Smardan o dezvoltare ca la Sendreni datorita faptului ca distanta fata de oras este cam aceeasi. Aici se pot dezvolta zone rezidentiale adevarate. Numai ca celor care doresc sa-si cumpere terenuri intravilane pentru constructii nu li se ofera utilitatile (apa, curent electric) dupa cum obliga legea. Totul se face pe cheltuiala proprietarului. Daca s-ar atrage fonduri europene pentru dezvoltarea zonei ar fi excelent. Nu cred ca UE nu ar finanta dezvoltarea unei zone metropolitane. Trendul este acesta pe viitor. In timp ce Sendreni a devenit o comuna autonoma financiar, Smardan se plange de lipsa fondurilor. Mai multi oraseni atrasi pentru constructii de vile, mai multe impozite si implicit mai multi bani. Dar trebuie sa le oferi si facilitati, cel putin cele legale legate de utilitati ca sa nu mai vorbim de drumuri asfaltate si iluminat public. Suntem o comuna des vizitata de straini (fortele NATO) si este pacat sa putem arata doar niste sate de Ev Mediu. Domnule Primar, mai cu elan, mai cu forta!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.