Scînteieştiul face REFERENDUM

Scînteieştiul face REFERENDUM

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
2 comentarii

Primăria din Scînteieşti va organiza, în această toamnă, un referendum prin care locuitorii comunei să spună dacă sunt de acord cu mutarea sediului administrativ al Primăriei în satul Fîntînele. Comuna gălăţeană Scînteieşti este una dintre foarte puţinele localităţi din România în care punctul de greutate al activităţii administraţiei locale s-a mutat din satul care dă numele comunei într-unul din satele componente. În acest caz, în satul Fîntînele. Evident, faţă de acestă mutare sunt păreri pro şi contra. Pentru a închide subiectul o dată pentru totdeauna, Primăria va organiza un referendum la care locuitorii din satele Scînteieşti şi Fîntînele vor fi chemaţi să răspundă la o singură întrebare: dacă sunt de acord cu mutarea sediului administrativ al Primăriei în satul Fîntînele.

Deja, de mai mulţi ani, activitatea administrativă a comunei este una „bicefală”. Iar motivele pentru care Primăria Scînteieşti activează deja, în cea mai mare parte, într-un sediu situat în satul Fîntînele le reprezintă disparitatea evidentă a populaţiei din cele două sate şi faptul că sediul său iniţial, cel din Scînteieşti,  şi-a atins limitele. „Sediul pe care îl avem în Scînteieşti este inadecvat, avem o expertiză care spune demolare”, ne-a spus primarul Ghiorghe Bute, pe care l-am întâlnit la sediul din Fîntînele. „Chiar dacă am vrea să mai funcţionăm acolo (la Scînteieşti - n.red.), numărul de săli nu ne mai dă voie să ne dezvoltăm pe structura existentă. Aici aveam o clădire care era construită la roşu, încă de pe timpul regimului comunist. Când am venit la Primărie, în 1996, clădirea asta era scoasă la vânzare pe 11 milioane de lei vechi. Vă daţi seama, nu puteam să accept aşa ceva, aşa că am luat nişte bani printr-un program de la Uniunea Europeană şi am făcut tot aici. Noi am venit numai cu finisajele şi cu acoperişul. Aceasta era gândită să fie o clădire de apartamente pentru intelectualii din mediul rural, pentru că, înainte de 1990, profesorii, inginerii etc. erau obligaţi să-şi facă buletine în localitate şi să stea aici”.

Conform primarului, în Scînteieşti locuiesc vreo 850 de oameni, în timp ce în Fîntînele sunt de trei ori mai mulţi. „Şi şcoala coordonatoare funcţionează aici, având în vedere numărul mai mare de copii. Acolo încercăm să menţinem câteva clase, clasele mici, pregătitoarea, a treia şi a patra, şi grădiniţa. Şi le ţinem cu greu, din cauza numărului mic de copii. Nouă, ca administraţie, nu ne convine desfiinţarea şcolii de acolo, că nu ne avantajează cu nimic, pentru că ar însemna să venim cu bani de la buget pentru transportul elevilor, dar şi pentru întreţinerea în continuare a clădirii vechi. Clasele V-VIII sunt aici. Grădiniţa vrem să o menţinem la Scînteieşti, pentru că avem condiţii excelente, am introdus-o în şcoala veche, cu spaţii distincte, speciale, pentru cei mici. Iarna, când e vremea rece, avem prezenţă sută la sută, deoarece condiţiile sunt foarte bune. Părinţii preferă să-i trimită la şcoală decât să-i ţină acasă, şi asta e foarte bine”, a mai spus primarul Bute.

Trebuie spus că serviciul propriu de Evidenţa Populaţiei al comunei funcţionează la Scînteieşti. Există acolo şi o casierie, unde pot fi plătite taxele şi impozitele.

Bugetul aprobat de consilierii locali pentru organizarea referendumului de la Scînteieşti este de 5.000 de lei.

Citit 1503 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2017 02:21

2 comentarii

 • postat de Curtea de Conturi Joi, 14 Septembrie 2017 05:44 Link la comentariu
  0
  3

  Daca exista expertiza pentru demolare, de ce se mai face referendum? Poate populatia sa-si dea cu parerea peste niste experti tehnici? Tinind cont ca populatia din Fintinele este de trei ori mai mare, rezultatul referendumului va fi 3 - 1 pentru ........ Fintinele !! De ce se mai cheltuie niste bani aiurea ???

  Raportează
 • postat de Miha din Galati Miercuri, 13 Septembrie 2017 12:35 Link la comentariu
  1
  8

  Dar de ce a fost facut un propiect cu fonduri Europene pentru o cladire dezafectata dintr-un sat si nu pentru modernizarea sediului Primariei Scanteiesti deja existent......? Va zic eu: pentru ca primarul este din satul Fantanele, pentru ca tot ce s-a facut in comuna, de fapt s-a facut doar pentru satul Fantanele, cu fonduri Europene sau cu bani publici adunati din taxe si impozite locale, iar acum ca sa fim si acoperiti legal cheltuim si bani pe referendum sa hotaram ca sediul primariei sa fie intr-un sat. Sa nu va asteptati ca referendum sa fie pe bune..... ca doar tot pe bune si noaptea ca hotii au fost facute toate....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.