Sistemul integrat de apă şi canalizare, prioritate zero pentru Matca

Sistemul integrat de apă şi canalizare, prioritate zero pentru Matca
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Necesitatea numărul unu a comunei Matca o reprezintă sistem integrat de apă potabilă şi canalizare, investiţie estimată la zece milioane de euro. Proiectul a mai fost depus o dată, ne-a spus primarul Nelu Costea, dar undeva "s-a rupt lanţul de iubire".

Edilul comunei Matca spune că s-a încercat mai de mult implementarea sistemului integrat de apă şi canalizare, dar fără succes. Proiectul a fost depus mai întâi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, apoi prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). "Sunt condiţii care nu ne-au ajutat. Fiind localitate mare, avem şi avantaje, şi dezavantaje, chiar pe accesarea de fonduri europene. Am depus pe PNDL 2 un proiect pentru un sistem integrat de apă şi canalizare, n-am primit finanţare din prima etapă. Din discuţiile purtate cu autorităţile decidente, am putea intra în PNDL-ul următor. Ca sumă de finanţare, era cea mai mare la nivelul judeţului Galaţi pe mediul rural, de aproximativ zece milioane de euro. Nu am idee de ce nu am primit finanţarea, în condiţiile în care România este obligată până în 2018 să închidă tot ceea ce înseamnă sisteme de canalizare şi apă potabilă în mediul rural. Urmează să redepunem dosarul. El a îndeplinit toate condiţiile legale, dar nu ştiu unde s-a rupt lanţul de iubire. Sincer, nu vreau să cred că din cauze politice, pentru că sunt de altă culoare (liberal - n.r.) decât guvernul. Interesul comunităţilor trebuie să fie mai presus de politică", spune Nelu Costea.

A mai existat o încercare pentru sistemul integrat de apă şi canalizare, de această dată pe fondul de mediu, însă acolo a fost la mijloc, se pare, o lipsă de comunicare între UAT Matca şi operatorul Apă Canal. "Dumnealor, când au depus un proiect integrat la nivel de judeţ Galaţi, nu au ştiut că şi noi am depus separat, pe fondul de mediu. Ei prinseseră şi Matca în zona respectivă de dezvoltare. Când am depus pe fondul de mediu, proiectul era cu sistem de canalizare apă - potabilă şi staţie de epurare, puţuri proprii forate pe UAT Matca. Ei măriseră capacitatea staţiei de epurare a Tecuciului, ca să absoarbă şi Matca şi zonele limitrofe, un lucru foarte bun, de altfel. Am convenit să redepunem noi toată documentaţia şi să renunţăm la staţia de epurare şi astfel s-a întârziat. Ne ducem noi către Tecuci, avem şi un protocol de acceptare a soluţiei tehnice: Matca se duce până la limita UAT Tecuci, Apă Canal vine până la limita UAT Matca, cu cele două componente. Dacă am găsi înţelegerea şi finanţarea pe PNDL, ar fi o treabă extraordinară, pentru că cele două proiecte s-ar plia foarte bine. Am încercat şi pe AFIR, dar acolo suntem cu mai mulţi locuitori decât sunt prevăzuţi în ghidurile de finanţare. Şi aici iar e o tâmpenie. Nu e normal ca, în condiţiile în care Europa îţi dă bani, tu să faci ghiduri de finanţare doar după ureche, care nu ţin cont de necesităţile comunelor din România. Vă mai dau un exemplu: am depus pe AFIR solicitare de finanţare pentru asfaltare drumuri de interes local. În ghid îmi cerea ca un drum să treacă pe lângă un parc. Bun, şi dacă nu am parcul respectiv, nu mai sunt eligibil să asfaltez drumurile respective într-o comunitate? Nişte lucruri aberante", a încheiat primarul comunei Matca.        

Încă o grădiniţă cu program prelungit

Una dintre investiţiile pentru care Matca a obţinut aprobare este construirea unei grădiniţe cu program prelungit. Urmează depunerea ultimelor documente cerute şi, dacă toate lucrurile vor decurge normal, lucrările vor demara cât de curând. "Este un program ambiţios, în sensul că am fost prima localitate din judeţul Galaţi care a dezvoltat programul prelungit la grădiniţă pentru copiii din mediul rural. În loc să stea acasă, în curte sau la televizor, copiii stau într-un mediu în care socializează, primesc educaţie, au un program regulat de somn. La început, mătcaşii au fost foarte reticenţi şi iată că acum avem sute de solicitări pe spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea grădiniţa cu program prelungit. Sunt o sută şi ceva de copii şi nu mai avem locuri. De aceea am şi insistat să construim încă o grădiniţă. Dacă nu ar fi fost această deschidere a PNDL pe infrastructură şcoală, aş fi renunţat la orice altă investiţie şi am fi dat banii din bugetul local. Nu că alte lucruri n-ar fi necesare, dar cele mai importante lucruri sunt sănătatea şi învăţământul", ne-a spus primarul comunei Matca.     

La Matca s-au "inventat" şi trotuarele

"Pot spune, cu ghilimelele de rigoare, că la Matca am inventat şi trotuarele. Înainte nu era niciun centimetru de trotuar. În momentul de faţă, se poate circula dintr-o zonă în alta a localităţii doar pe o parte. Acum începem să facem şi celălalt trotuar", a spus primarul Nelu Costea.

În altă ordine de idei, la nivelul comunei există patru şcoli, două dintre ele având condiţii mai mult decât decente: încălzire centrală, grupuri sanitare în interior. La cea de-a treia urmează să înceapă construirea grupului sanitar, procedura de achiziţie a lucrării fiind deja închisă şi se speră ca, până în primăvară, situaţia să se rezolve şi la cea de-a patra clădire. În aceste şcoli învaţă aproximativ 1.200 de elevi, de clasele I-VIII. 

Centru medical, din resurse proprii

Dacă în cazul noii grădiniţe cu programul prelungit, comuna Matca a reuşit să obţină finanţare externă, centrul medical din comună a fost construit, în schimb, numai prin forţe proprii, cu bani de la bugetul local. Fiecare din cei şase medici de familie are acum cabinetul lui şi s-a găsit şi soluţia de a fi atrase şi alte activităţi medicale, gen stomatologie, laborator de analize sau ecograf.        

      

  

Citit 3608 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2017 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.