Ajutorul social rămâne motorul economiei la Ghidigeni
Foto: Marius Negri

Ajutorul social rămâne motorul economiei la Ghidigeni
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În jur de 2.400 dintre locuitorii comunei Ghidigeni îşi duc traiul de pe urma ajutorului social primit potrivit Legii 416. La primărie există 780 de dosare pentru acordarea venitului minim garantat, ceea ce face din Ghidigeni una dintre comunele fruntaşe în judeţul Galaţi după numărul de asistaţi social.

Aflată la peste 100 de kilometri de municipiul Galaţi şi fără investiţii notabile în zonă, comuna Ghidigeni se confruntă din plin cu problema şomajului. Astfel, ajutorul minim garantat de stat pentru persoanele fără un loc de muncă a devenit la Ghidigeni o instituţie în sine, iar problema pare să se adâncească, de la an la an.

"În prezent, avem 780 de dosare depuse pentru acordarea venitului minim garantat, pe baza Legii 416. Este o problemă cu care ne confruntăm de ani buni, iar lucrurile par să se înrăutăţească tot mai mult. În ciuda măsurilor pe care le-am luat, acesta este însă specificul zonei. Acest număr de dosare înseamnă, de fapt, în jur de 2.400 de persoane, beneficiari şi membrii acestora de familie, care trăiesc de pe urma ajutorului social dat de stat. Într-adevăr, această stare de lucruri nu încurajează munca, însă nu suntem singurii care se confruntă cu această problemă", a spus primarul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

Venit minim doar pe hârtie

Totuşi, mulţi dintre cei care obţin venitul minim garantat lucrează cu ziua, în agricultură, în localităţile învecinate. Adăugând aici şi alocaţiile copiilor, venitul lunar real al unei familii aparent nevoiaşe poate fi chiar mai mare decât cel al unei familii care nu se încadrează pentru acest ajutor. În zonă locuiesc multe familii de romi, iar rata abandonului şcolar este de aproximativ 10 la sută. Astfel, chiar dacă s-ar ivi un angajator care să ofere locuri de muncă, găsirea oamenilor cu pregătirea necesară pentru ocuparea respectivelor posturi ar fi o provocare în sine.

În consecinţă, cei mai mari angajatori din comună sunt şcolile şi Primăria. "Având în vedere specificul zonei şi lipsa infrastructurii rutiere, nici investitorii nu se arată dornici să vină aici, în ciuda facilităţilor de care ar putea beneficia", a concluzionat edilul din Ghidigeni.

Numărul infracţiunilor, în scădere

În anul 2016, atunci când o echipă de la "Viaţa liberă" a mers la Ghidigeni, autorităţile se plângeau de trendul ascendent pe care îl luaseră infracţiunile săvârşite în comună. Primarul Eugen Tăbăcaru chiar venise atunci la Prefectura Galaţi, pentru a depune un memoriu în acest sens. La un an distanţă însă, lucrurile par să se fi mai calmat, cel puţin din spusele autorităţilor.

"În privinţa infracţiunilor comise cu violenţă, acestea s-au redus destul de mult ca număr. Şi furturile din câmp sunt acum doar izolate, la fel cum nu mai avem probleme atât de mari nici cu furturile din gospodării. Chiar dacă mai avem de lucrat la acest capitol, faţă de 2004, atunci când am venit ca primar, lucrurile stau incomparabil mai bine", a declarat Eugen Tăbăcaru.

În prezent, la Postul de poliţie din localitate lucrează cinci poliţişti, iar la Poliţia Locală alţi şase. "Ar mai trebui poliţişti, însă este bine şi aşa. Poliţia Locală a fost înfiinţată în 2010, dar poliţie comunitară aveam din 2008", a adăugat primarul din Ghidigeni. 

30 de kilometri de drumuri trebuie asfaltaţi

În prezent, în comuna Ghidigeni sunt asfaltate drumuri comunale pe o lungime liniară de aproximativ zece kilometri. "Pentru că satele acoperă o suprafaţă destul de mare, am mai avea de asfaltat încă în jur de 30 kilometri, drumuri care acum sunt doar pietruite. Avem în proiect, prin PNDL 1, asfaltarea a 7.760 de metri liniari de drumuri din comună. Proiectul se află acum în procedură de licitaţie şi suntem la faza de soluţionare a contestaţiilor", a spus primarul Eugen Tăbăcaru.

Proiectul de canalizare, în desfăşurare

Aşa cum a spus primarul din Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru, 99 la sută din gospodăriile din comună sunt racordate în prezent la reţeaua de apă potabilă. Sistemul de alimentare cu apă este astfel finalizat, iar probele luate constant de inspectorii sanitari arată că apa forată de la mare adâncime este sigură pentru consum. Odată ce robinetele din curţile oamenilor au devenit funcţionale, majoritatea fântânilor din sate nu au mai fost folosite.

În comună se află acum în desfăşurare lucrările pentru sistemul de canalizare. "Lucrările au fost începute în anul 2012, însă timp de doi ani de zile au fost suspendate, din cauza lipsei de fonduri. În luna decembrie a acestui an, ar trebui să finalizăm opt kilometri liniari de conducte de colectare, plus două staţii de epurare. Preconizăm că în jur de 30 la sută din gospodării vor fi astfel racordate la sistemul de canalizare. Noi deja am început şi branşarea gospodăriilor la sistem, pentru ca atunci când totul va deveni funcţional să nu mai apară întârzieri", a explicat, pentru "Viaţa liberă", primarul Eugen Tăbăcaru. 

Doi medici de familie şi un stomatolog

În comuna Ghidigeni există două cabinete medicale de familie şi un stomatolog, la o populaţie de aproape 7.000 de locuitori. De asemenea, în comună funcţionează şi două farmacii bine aprovizionate cu medicamente, potrivit autorităţilor locale. "Avem şi mediator sanitar şi asistent medical comunitar, astfel încât asistenţa medicală este cât de cât asigurată în comună. Ar mai fi totuşi nevoie de un medic de familie, având în vedere numărul locuitorilor", a spus primarul Eugen Tăbăcaru.

      

      

Citit 5657 ori Ultima modificare Marți, 26 Septembrie 2017 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.